Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 στις 17.30

Συνέλευση για τη δημιουργία δομής ολιστικής φροντίδας υγείας

Σε συνέχεια της συζήτησης "Από την Άλλη Ζαπατίστικη Υγεία στη Δημιουργία νέων Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας", που διοργανώθηκε από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας - Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης/ ε.κ.χ. Respiro di Lbertá/ Πανελλαδικός Θεματικός Συντονισμός για την Υγεία στο χώρο του ΑΠΘ στις 10/04 στο πλαίσιο δράσεψν του Τοπικού Συντονισμού Θεσ/νικης - Χαλκιδικής για το άνοιγμα του "ταξιδιού για τη Ζωή" των Ζαπατίστας στην Ευρώπη: προσκαλούμε στις εβδομαδιαίες τοπικές μας συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 17:30 για τη διεύρυνση της Ομάδας για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέας Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον ε.κ.χ. Respiro di Libertá, για τη φροντίδα υγείας των Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στην Ευρώπη.

Οι σύντροφ@ Ζαπατίστας επέλεξαν να κάνουν ένα ιστορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας, για την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχει συνέχει και τα επόμενα χρόνια φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα εποχή για την υγεία, την πολιτική και την κοινωνική ζωή. Στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού για τη διοργάνωση του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, δημιουργήθηκες η Πανελλαδική Συνέλευση του Θεματικού Συντονισμού για την Υγέια στην οποία συναντιούνται οι κατά τόπους Ομάδες για την Άλλη Υγεία για τη φροντίδα της υγείας των συντρόφων Ζαπατίστας κατά την περιοδεία του στη Χώρα. Οι Ομάδες Υγείας οργανώνονται και δρουν σε επίπεδο φροντίδας και πρόληψης ενόσω συμπορεύονται πανελλαδικά μέσω της πανελλαδικής Συνέλευσης του Θεματικού Συντονισμού για την υγεία. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν την πολιτική διεκδίκηση για την πρόσβαση των συντρόφ@ Ζαπατίστας στις δημόσιες δομές υγείας σε περίπτωση αποκλεισμού τους.

Το "ταξίδι για τη Ζωή" των Ζαπατίστας στην Ευρώπη αποτελεί μία πρόσκληση και πρόκληση για την επανανοηματοδότηση τόσο των εαυτών μας όσο και των προ/ ϋπάρχοντων αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στο χώρο της υγείας. Εμπνεόμεν@ λοιπόν από αυτό το ταξίδι και διαχρονικά αντιτασσόμεν@ στις κυρίαρχες πολιτικές υγείας, στη βιοεξουσία της επιστήμης και της αυθεντίας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτοδιαχειριζόμενες δομές ως εστίες αγώνα του σήμερα στο χώρο της υγείας με έμπρακτη εφαρμογή της ολιστικής θεώρησης της υγείας (σωματική - ψυχικής - κοινωνική σε διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ τους) με σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας. Ως τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης έχουμε εκκινήσει τις διαδικασίες για τη συνδημιουργία της Δομής Ολιστικής Φροντίδας Υγείας στον κοινωνικό χώρο Respiro di Libertá (πρώην Μικρόπολις) στην οποία θα δρα και θα αναφέρεται η Ομάδα για την Άλλη Υγεία Θεσσαλονίκης ώστε να αποτελέσει παρακαταθήκη του ταξιδιού αυτού στην κοινότητα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα της κάλυψη της φροντίδας υγείας των συντροφ@ Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα. Στην Ομάδα για την Άλλη Υγεία μπορούν να συμμετέχουν λειτουργοί υγείας (σωματικής-ψυχικής-κοινωνικής) και μη, κάτοικοι κοινοτήτων/ γειτονιών αλλά και γενικότες καθέν@ που επιθυμεί να συμμετάσχει και να συμβάλλει έμπρακτα με τη διαθεσιμότητά του με όρους ισοτιμίας. Καλούμε, λοιπόν, όποι@ επιθυμεί να συμπορεύτούμε στην συνδιοργάνωση αυτής της δομής συνεχίζοντας την πορεία προς την αλληλοφροντίδα και την αυτοδιάθεση των ζωών μας.

Σε περίοδο καταστολής ελευθεριών και πανδημίας, αυτοοργανωνόμαστε και δημιουργούμε εστίες αντίστασης στην υγεία και σε όλα τα πεδία της ζωής. "Ανοίγουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν!"

Η τοπική Ομάδα αναφοράς για την Άλλη Υγεία του Συντονισμού Θεσ/νίκης - Χαλκιδικής και Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία: Respiro di Libertá, κοινωνικός χώρος για την ελευθερία.

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Ιουνίου 21h