Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 στις 21.00

Δωρεαν θερινο σινεΠ - Αμμωνίτης

Στηρίζουμε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα !

Προβολη στη ταρατσα μας τηρωντας ολα μετρα ασφαλειας (αποστασεις,μασκες,κ.λ.π.).


1840 στο Δυτικό Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας, η αξιόλογη αλλά παραγκωνισμένη από την ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα παλαιοντολόγος Μαίρη Άνινγκ (Γουίνσλετ) εργάζεται πυρετωδώς πάνω στα απολιθώματα που καθημερινά ανασύρει από τα γειτονικά παράλια. Ενας ευκατάστατος άνδρας την επισκέπτεται ζητώντας της να δεχτεί επ' αμοιβή για βοηθό τη νεαρή σύζυγό του, Σάρλοτ (Ρόναν). Τα οικονομικά της Μαίρης δεν της επιτρέπουν να αρνηθεί την προσφορά, ωστόσο η αρχικά αναγκαστική συνύπαρξη των δύο γυναικών θα εξελιχθεί σύντομα σε ένα πάθος ικανό να αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.
Η ταξική, η φεμινιστική και η queer πτυχή του «Αμμωνίτη» βρίσκονται σε μία ικανή κατάσταση ισορροπίας, με την πρώτη να φωτίζει τις αντιθετικές καταβολές των δύο γυναικών, τη δεύτερη να αφορά εξίσου τις Μαίρη και Σάρλοτ για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία, και την τρίτη να αναδύεται από το υπέδαφος του ψυχισμού των ηρωίδων.
Αυτό το τελευταίο είναι και το πλέον κομβικό σημείο στην ταινία, αφού η ιδιότητα της μοναχικής Μαίρης ως παλαιοντολόγου και η ενασχόλησή της με τις ανασκαφές λειτουργεί ως η πλέον αρμόζουσα μεταφορά, με τις δύο πρωταγωνίστριες να ενσκήπτουν πάνω στην απολιθωμένη επιθυμία, αναλαμβάνοντας να τη φέρουν στην επιφάνεια κόντρα βεβαίως στις πατριαρχικές επιταγές.
Σενάριο του Φράνσις Λι ,με σύμμαχο ένα φυσικό τοπίο όπου επικρατεί το γκρι του βρετανικού ουρανού και το μαύρο των πετρωμάτων, ο Γάλλος διευθυντής φωτογραφίας Στεφάν Φοντέν αιχμαλωτίζει τη συναισθηματική φίμωση της Μαίρης και της Σάρλοτ, να χτίσει πάνω στις σιωπές των εξαιρετικών ηθοποιών, να εντοπίσει μεταξύ τους τη χημεία του φαινομενικά αταίριαστου. Και στο μεταξύ, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές όπου οι δύο ηρωίδες καλούνται να διαπραγματευτούν μέσα από λόγια τον κοινό τους χώρο, ο Λι έχει φροντίσει να τους γράψει μία κατάλληλη σύντομη στιχομυθία, πριν αφήσει πάλι τα βλέμματα και τις φιγούρες τους να αναλάβουν τα υπόλοιπα, με τις Γουίνσλετ και Ρόναν να καταλήγουν να διαφεντεύουν κάθε πλάνο της ταινίας.

πηγή : https://www.facebook.com/events/4820422630856…
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Ιουνίου 19h