Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στις 19.00

Μικροφωνική για εργατικο ατυχημα ανασφαλιστου διανομεα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Το Manollo group , 24 ωρο κατάστημα στο Βόλο, πίσω από τη βιτρίνα μιας επιτυχούς και «καθώς πρέπει» τοπικής επιχείρησης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι λειτουργεί κάτω από το πλαίσιο τ ης εργοδοτικής αυθαιρεσίας . Ο εν λόγω εργοδότης πληρώνει με ποσοστά (0,90€/παραγγελία), γεγονός που επιβάλλει καθεστώς άγχους στους διανομείς, προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων ,και δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ''συνεταίρων'' ενώ επι της ουσίας είναι εκμεταλλευόμενοι. Οι διανομείς της επιχείρησης εργάζονται 40-48 ώρες/εβδ , συνήθως 6 ημέρες , ενώ είναι ασφαλισμένοι για δύο 4ωρα (4 ένσημα τον μήνα). Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν κοινό μυστικό στους κύκλους των εργαζομένων σε κούριερ και ντελίβερι, αλλά η ομερτά που έχει επιβληθεί από το συγκεκριμένο αφεντικό είναι εκκωφαντική. Για όλα τα παραπάνω επικρατεί μια σιωπή που κάποτε πρέπει να σπάσει, πόσο μάλλον μετά το σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου της εν λόγω επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα 15/4 στις 00:30 λίγο πριν το σχόλασμα της βάρδιας, διανομέας του εν λόγω καταστήματος είχε τροχαίο ατύχημα, όπου ο υπαίτιος τον εγκατέλειψε στον δρόμο. Μεταφέρθηκε στο '' Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου '' με πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς και εισήχθη σε χειρουργείο με διαλυμένο αγκώνα και αιμάτωμα στο κεφάλι. Από την πλευρά του εργοδότη υπήρξε πλήρης αδιαφορία σε ανθρώπινο επίπεδο, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην δηλωθεί το ατύχημα εν ώρα εργασίας και να τα ΄΄βρει΄΄ με τον εργαζόμενο βγάζοντας τον σε αναστολή covid-19. Αφού ο εργαζόμενος αρνήθηκε την πρόταση του, κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας όπου και τον κατήγγειλε. Όταν ο εργοδότης ειδοποιήθηκε για την καταγγελία του εργαζόμενου εξαπέλυσε απειλές για τον ίδιο και την οικογένεια του. Λίγες μέρες μάλιστα πριν την συνάντηση τους στην επιθεώρηση εργασίας , ο εργοδότης πήγε στο μαγαζί του πατέρα του εξαπολύοντας ευθείες απειλές αυτή τη φορά, με στόχο την απόσυρση της καταγγελίας από τον εργαζόμενο. Η κοινωνία του Βόλου είναι πολύ μικρή και τέτοιου είδους αφεντικά καλά θα κάνουν να ξέρουν οτι τέτοιες περιπτώσεις εργοδοτικού τραμπουκισμού και αυθαιρεσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Στις 8-6 την ημέρα της συνάντησης τους στην επιθεώρηση εργασίας παραβρεθήκαμε δυναμικά αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με συνθήματα πανό και τρικάκια , κάνοντας ξεκάθαρο ότι απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες η αλληλεγγύη είναι μόνο η αρχή. Έπειτα από την αναβολή που ζητήθηκε από τον εργοδότη προχωρήσαμε στο κέντρο της πόλης και με συνθήματα ,κείμενα και τρικάκια ,κάνοντας γνωστό σε εργαζόμενους και αφεντικά το γεγονός και ότι κάθε ανάλογο γεγονός δεν πρέπει να μένει αναπάντητο. Είναι χρέος της καθεμίας-ος μας να μην σιωπήσουμε σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες καθώς έτσι διαιωνίζεται και επισφραγίζεται όλο και περισσότερο ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε καθημερινά.

  • Δευτέρα 14-6 Μικροφωνική στα πεζούλια (πάρκο Αγ.Κων/νου) ώρα 19:00
  • Τετάρτη 16-6 συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας Ιωλκού 2 ώρα 11:00

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ-ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ . ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ-ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟΥ MANOLLO

ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ/@

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Ιουνίου 20h