Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 στις 20.00

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη, διοργανώνουμε εκδήλωση αλληλεγγυής στην Παλαιστινιακή αντίσταση, με τηλεφωνική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής και προβολή ντοκιμαντέρ.

Πλατεία Εξαρχείων, Πέμπτη 1 Ιουλίου στις 20:00.

*Πέραν των υπολοίπων ομιλιτ(ρι)ών που αναφέρονται στην αφίσα, στην εκδήλωση θα τοποθετηθεί κι ο Shadi Kharouf, αγωνιστής, κάτοικος Ιερουσαλήμ.

Αφορμή για την ιδέα για μια τέτοια εκδήλωση αποτέλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη, που με αρχή τις βίαιες εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη γειτονιά Σέιχ Τζαράχ της Α. Ιερουσαλήμ κατέληξαν στο ανηλεές σφυροκόπημα της Γάζας (νεκροί,τραυματίες, καταστροφές σε υποδομές) από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και την -για ακόμα μια φορά - αποφασιστική με όλα τα μέσα παλαιστινιακή αντίσταση και τελικά την «εκεχειρία».

Εν μέσω των γεγονότων, μια ομάδα συντρόφων και συντροφισσών απευθύναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο του αγώνα για ενημέρωση , ανταλλαγή σκεπτικών, συζήτηση και διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης πολιτικών δράσεων αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση. Ο κόσμος που μαζεύτηκε από το κάλεσμα αυτό αποφάσισε πως η αρχή αυτών των κινήσεων θα έπρεπε να είναι μια δημόσια εκδήλωση για το θέμα όπου όλοι οι άνθρωποι του κινήματος που ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί, να ενημερωθούν απευθείας από τους ανθρώπους που ζουν και αντιστέκονται στην Παλαιστίνη, να ακούσουν τι έχουν να πουν για την καθημερινότητα, τις εμπειριες και τις πολιτικές τους απόψεις και να συζητήσουν μαζί τους.

Κάποιοι άνθρωποι από εμάς έχουν οι ίδιοι ταξιδέψει στην Παλαιστίνη μέσα στα χρόνια, έχουν γνωρίσει από κοντά την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του κόσμου της. Έχουν επίσης αναπτύξει προσωπικές και συντροφικές σχέσεις με κόσμο από διάφορα μέρη της Παλαιστίνης και διατηρούν διαρκή και συχνή επικοινωνία με ανθρώπους από μεγάλο φάσμα της παλαιστινιακής αντίστασης. Αυτή την εμπειρία και αυτές τις σχέσεις θα θέλαμε σε αυτή την εκδήλωση να μοιραστούμε με τον κόσμο που θα την παρακολουθήσει, είτε δια ζώσης είτε ηχογραφημένη. Με τον σκοπό αυτό, θα συνομιλήσουμε απευθείας με 4-5 ανθρώπους της Παλαιστινης ( από τη Γάζα, τη δυτική όχθη αλλά και την Ιερουσαλήμ) , θα παρακολουθήσουμε μικρά βίντεο από την κάθε περιοχή που θα συνομιλούμε, θα δούμε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τα ταξίδια που κάναμε εκεί με περιγραφή των συντρόφων και συντροφισσών που ταξίδεψαν και θα συζητήσουμε μεταξύ μας.

Θεωρούμε πως αν η εκδήλωση αυτή επιτύχει να πλαισιωθει από αρκετο κοσμο θα είναι μια σημαντική στιγμή και παρακαταθήκη για το ελληνικό κίνημα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση. Είναι σπάνιες οι φορές που έχουμε την ευκαιρία να μιλάμε με τους ίδιους τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά και με κάθε μέσο απέναντι στην δολοφονική πολιτική του Ισραηλινού κράτους, την στρατιωτική επιβολή και τους εντεινόμενους βάρβαρους εποικισμούς. Θελουμε αυτό που θα ξεκινήσει με την εκδήλωση αυτή, καταρχήν η επικοινωνία μαζί τους και η διασπορά του λόγου τους, να συνεχιστεί. Οι ίδιοι οι άνθρωποι της αντίστασης επιζητούν πρώτα από όλα την διάχυση της παλαιστινιακής φωνής με κάθε τρόπο, τη ζύμωση της με τα κινήματα παγκοσμίως αλλά και την ενημέρωση όλου του κόσμου εκτός Παλαιστινης για την πραγματικότητα εντός της. Εμείς, σε αυτόν τους τον αγώνα στεκόμαστε αλληλέγγυα και με όσες δυνάμεις έχουμε θα προσπαθήσουμε να τους ενισχύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η εκδήλωση που διοργανώνουμε είναι ένα μικρό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύουμε πως η παράδοση δεκαετιών στον ελληνικό χώρο που θέλει τα -διαφόρων καταβολών- κινήματα αλλά και ιδιαίτερα το κίνημα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση που αναπτύχθηκε εντός του αναρχικου/αντιεξουσιαστικού χωρου στην Ελλάδα, πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, μετά από κάποια χρόνια ύφεσής της . Το παράδειγμα της παλαιστινιακής αντίστασης ( ένοπλης, μαζικής, καθημερινής, αυθόρμητης ή και οργανωμένης, με τις αντιφάσεις και τις διάφορες πτυχές εντός της) αποτελούσε πάντα για τον χώρο μας ένα «φωτεινό» παράδειγμα έμπνευσης αλλά και ένα πεδίο ζύμωσης και συζήτησης για το τι θα πει πραγματικά να μάχεσαι καθημερινά, με κάθε δυνατό μέσο, απέναντι στην τυραννία, την αδικία, τον θάνατο, τον ιμπεριαλισμό. Ελπίζουμε αυτή η εκδήλωση να βοηθήσει στο να ξαναπιασουμε το νήμα της επαναστατικής παράδοσης και μνήμης, που κράτος και κεφάλαιο παλεύουν με λύσσα να κόψουν οριστικά, και να βάλει ένα λιθαράκι στην αναζωπύρωση του κινήματος αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση στον ελληνικό χωρο, την ίδια ώρα που παγκοσμίως- μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και τις δεκάδες δράσεις αλληλεγγύης- αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη άνοδο.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/85010/