τι; : προβολή θεματική : από :

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 στις 21.00

Προβολή Ταινίας "Μεφίστο"

Την Παρασκευή 11/6 θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή συνέλευση της Ε.Π.Ε.Π. στο Άλσος.
Σάββατο 12/6 θα γίνει προβολή της ταινίας Μεφίστο , στον προαύλιο χώρο της αρχιτεκτονικής σχολής ( παπαζόγλειος ) . Κατά τη διάρκεια της προβολής θα διατίθενται μπύρες για την οικονομική ενίσχυση δικαστικών εξόδων των 5 διωκόμενων αντιφασιστών-τριών.

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Επανοικειοποίησης του Πανεπιστημίου είναι μία Πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών η οποία γεννήθηκε μετά την κατάληψη διαρκείας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1 - 22/3/2021). Λύοντας την κατάληψη και δημιουργώντας την Πρωτοβουλία, επιδιώξαμε να κλείσουμε έναν κύκλο, ώστε να σχεδιάσουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο και να επεκτείνουμε τη δράση μας σε όλο το Πανεπιστήμιο. Οι στόχοι μας είναι εν πολλοίς οι ίδιοι: η κατάργηση του νόμου Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη, το άνοιγμα επιτέλους των σχολών μας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και η επανοικειοποίηση του Πανεπιστημίου. Επιδιώκουμε δηλαδή, ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, με ουσιαστική γνώση, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιθυμίες τις δικές μας και όλης της κοινωνίας, και όχι ένα πανεπιστήμιο - μηχανή παραγωγής υπερεξειδικευμένων ανθρώπων, χρήσιμων μόνο για την αγορά εργασίας, όπως το τωρινό. Οι συνελεύσεις μας λειτουργούν οριζόντια, αμεσοδημοκρατικά και ακομμάτιστα. Δηλαδή, ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα ως άτομο και ισότιμα να συνδιαμορφώσει τον λόγο και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι φασιστικές, σεξιστικές και γενικότερα παραβιαστικές συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στη συνέλευση.


για τη ταινία :
Η ιστορία ενός υπερταλαντούχου ηθοποιού, που ξεπουλιέται στους ναζί για να αποκτήσει φήμη και εξουσία.
Ένας φιλόδοξος και ταλαντούχος ηθοποιός παντρεύεται την κόρη ενός σημαντικού αξιωματούχου, στη Γερμανία την περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να προωθήσει την καριέρα του. Καθώς η επιρροή των Ναζί μεγαλώνει, «ξεφορτώνεται» τη γυναίκα του και χρησιμοποιεί τις νεοαποκτηθείσες διασυνδέσεις του για να γίνει διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ προσαρμόζει την τέχνη του στις φασιστικές πεποιθήσεις των πατρόνων του.
Με τους Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Rolf Hoppe.
Ο Ζάμπο / István Szabó, διασκευάζοντας στην οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Κλάους Μαν (γιου του Τόμας Μαν), έκανε μια υποβλητική, σε μπαρόκ τόνους, ταινία, γύρω από το πάντα επίκαιρο θέμα του διλήμματος του καλλιτέχνη, να συστρατευτεί με την εξουσία ή να μείνει ανεξάρτητος από πολιτικές επιρροές.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών και ένα ισορροπημένο σενάριο αφήνουν τον θεατή με δέος να αναρωτιέται γιατί εκατομμύρια ανθρώπων στη Γερμανία ενέδωσαν στην καινοφανή θεατρική απήχηση του Ναζισμού. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, γιου του Τόμας Μαν, η ταινία μεταφέρει τον μύθο του Φάουστ στο ναζιστικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ, το έργο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1982, ενώ βραβεύθηκε επίσης στο Φεστιβάλ των Κανών (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Βραβείο FIPRESCI).
Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία, το "Μεφίστο" του Κλάους Μαν, δημοσιευμένο το 1936, εντάσσεται πλέον στα κλασικά έργα της γερμανικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου. Εμπνευσμένο από τον γνωστό μύθο του Φάουστ, το "Μεφίστο" αποτελεί την προκλητική τοιχογραφία μιας έντονης και ταραχώδους εποχής, που οδήγησε τελικά στην επικράτηση του ναζισμού.

(πηγή : Σινεφίλια)

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Ιουνίου 20h