Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 στις 17.00

Ανοιχτή μέρα ταρατσόκηπου

Ανοιχτή μέρα ταρατσόκηπου στην κατάληψη Ντουγρού, την Παρασκευή 18/06.
Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του εγχειρήματος και από τις 18:00 και μετά θα ξεκινήσουν εργασίες στον χώρο.

Λίγα λόγια για την δομή:
Σε μία κοινωνία που εκμεταλλεύεται και εμπορευματοποιεί κάθε είδους ζωτικής σημασίας ανάγκες μας, όλες και όλοι γνωρίζουμε πως από τον βωμό του κέρδους δεν θα μπορούσε να λείπει η κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών. Η ολοένα και αυξανόμενη επέμβαση του ανθρώπινου είδους στη φύση, ή μόλυνση και λεηλασία της, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από την μη εύρεση τροφίμων που να μην είναι βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία μας. Τέτοια δεν είναι μόνο αυτά που παράγονται σε τεράστιες εκτάσεις μονοκαλλιέργειας, διευθυνόμενες από μεγαλοεταιρίες, αλλά και από μικρούς παραγωγούς που έχουν στην κατοχή τους μικρότερες εκτάσεις και επιλέγουν την μέθοδο της συμβατικής γεωργίας, αυτής δηλαδή που η χρήση φυτοφαρμάκων και η εξοντωτική κατεργασία της γης, είναι πάγια τακτική της και αποσκοπεί πάντα στο κέρδος και όχι στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Σε αυτόν τον κλοιό που δημιουργεί μία μη ουσιαστική και υγιής σχέση μας με την γη και τα αγαθά που αυτή μας προσφέρει, γνωρίζουμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε ολοκληρωτικά, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι που ως ένα βαθμό μας το επιτρέπουν. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την ταράτσα της κατάληψης Ντουγρού και να δημιουργήσουμε τον δικό μας αστικό λαχανόκηπο, μετατρέποντας τον πιο ψηλό της όροφο, από ένα γκρίζο σε ένα πράσινο πλέον τοπίο. Στον κήπο μας, για την παραγωγή των φυτών μας χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς σπόρους και αειφορικές-βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους με μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών. Μέσα από αυτήν την διαδικασία η οποία πραγματοποιείται περίπου εδώ και ένα χρόνο έχουμε κερδίσει πάρα πολλά, μιας και απολαμβάνουμε τα προϊόντα που μας προσφέρει ο κήπος, γνωρίζοντας ακριβώς την αξιοπιστία της ποιότητας τους. Όμως όταν αναφερόμαστε σε αυτά που έχουμε κερδίσει, δεν εννοούμε μόνο σε υλικό επίπεδο. Η όλη παραγωγή της τροφής μας από εμάς για εμάς, με όρους συνεργασίας, από κοινού αποφάσεων για το πως θα την πραγματοποιήσουμε και ανεξάρτητη από μεσάζοντες και λογικές κέρδους, μας μαθαίνει πως κάνουμε την αυτοοργάνωση πράξη. Άλλωστε οι χώροι μας και οι δομές τους λειτουργούν με γνώμονα την αυτοοργάνωση, μιας και αυτός είναι ο τρόπος λειτουργείας που προτάσσουν σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Γνωρίζουμε πως το να καταρρίψουμε σε όλα τα επίπεδα τις λογικές κέρδους και εκμετάλλευσης, μπορεί στην προκειμένη να φαντάζει ένα άπιαστο όνειρο, αλλά το να δημιουργούμε τις δικές μας δομές δίνοντας τες τα χαρακτηριστικά που μας εκφράζουν, είναι σαν να δημιουργούμε ρωγμές στο καπιταλιστικό και καταπιεστικό σύστημα που ζούμε. Και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές καθώς κάνουμε δουλειές ή απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο κήπο, κοιτάμε τις ταράτσες που υπάρχουν στην γειτονιά μας και αναρωτιόμαστε πόσο όμορφο θα ήταν αν η κάθε πολυκατοικία δημιουργούσε έναν δικό της λαχανόκηπο και κάλυπτε έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό κηπευτικών προϊόντων που είχε στην κουζίνα της αλλά και επεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στο μίζερο αστικό τοπίο.
*Η δομή του αστικού λαχανόκηπου είναι ανοιχτή και άρα πάρα πολύ θεμιτή η διάθεση καινούργιων ατόμων που θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν.
*Επειδή όλοι και όλες έχουμε να μάθουμε και να ανακαλύψουμε πολλά σε σχέση με τις καλλιέργειες και τις μεθόδους που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, στόχος μας είναι να το πετύχουμε τόσο μέσα από την πραγματοποίηση εργαστηρίων, όσο και μέσα από την μεταξύ μας τριβή που αναπτύσσεται τις ώρες που περνάμε στον κήπο

Δομή ταρατσόκηπου της κατάληψης Ντουγρού

πηγή : https://el-gr.facebook.com/ntougrou/posts/286…