τι; : συνέλευση θεματική : Κολομβία

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στις 17.00

Συζήτηση: τα γεγονότα στην Κολομβία & για συνδιοργάνωση κινητοποίησης αλληλεγγύης

Από τις 28 Απριλίου μέχρι και σήμερα, χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους της Κολομβίας ενάντια στις νέες εξοντωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, οι οποίες στην ουσία τους προβλέπουν, μέσα από την περαιτέρω εξαθλίωση των απο τα κάτω την αντιστάθμιση του οικονομικού βάρους που επιβλήθηκε στη χώρα από την πανδημική κρίση του covid-19.

Η διάρκεια ωστόσο των κινητοποιήσεων, η ετερόκλητη ταυτότητα του κόσμου που συσπειρώθηκε και η καθημερινή πολύμορφη παρουσία του στα τεκτενόμενα, ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα, αυτό του κρατικού ολοκληρωτισμού και της αστυνομοκρατίας στη χώρα.

Είναι γνωστό πως το κοινωνικοπολιτκό οικοσύστημα της Κολομβίας αποτελεί μία ιδιαίτερη έκφανση της οργανικής και διαχρονικής σχέσης κράτους και παρακράτους, με την ακροδεξία πολιτική ηγεσία να έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο καρτέλ, με κύριες δραστηριοποιήσεις την εμπορία γυναικώνκαι την διακίνηση ναρκωτικών.

Ο χρόνιος πόλεμος που διεξάγεται (ψήφισμα για την παύση του το 2016 -με αποτέλεσμα την ουσιαστικά μονόπλευρη δέσμευση υποχώρησης του FARC) μεταξύ κυβέρνησης, καρτέλ, παραστρατιωτικών οργανώσεων από τη μία και των ανταρτών του FARC από την άλλη, με καθημερινές στρατιωτικές επεμβάσεις και αυθαίρετες κρατικές δολοφονίες, διωγμούς ντόπιων πληθυσμών και υφαρπαγή της γης τους -αφού αποτελούν εμπόδιο στις επιχειρηματικές τους διεκδικήσεις, σωρεία γυναικοκτονιών και απαγωγών ανήλικων για την διεύρυνση του δικτύου trafficking, είναι χαρακτηριστικά παράδείγματα της κοινωνικής σαθρότητας και της αξιακής σήψης που διέπουν τη χώρα.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο οξυμένων κοινωνικών αντιθέσεων και πόλωσης, είναι φανερό, πως η ανάγκη για τη δημιουργία έμπρακτων εστιών αντίσταστης και ρήξης αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για τη συγκρότηση αυτών των πολύμηνων κινητοποιήσεων. Μέχρι σήμερα γίνεται λόγος για δεκάδες τραυματίες και νεκρούς, καθώς και δεκάδες θύματα βιασμού από την αστυνομία της Κολομβίας, με την κυβέρνηση να έχει λάβει ξεκάθαρη θέση ενορχιστρωτή. Πιο πρόσφατο περιστατικό αποτελεί ο βιασμός της 17χρονης Allison απο 4 μπάτσους, σαν άλλο μέσω τιμωρίας και επιβολής για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα τελικά την αυτοκτονία της.

Με αφορμή τα παραπάνω καλούμε σε συζήτηση και ανταλλαγή σκεπτικών-προτάσεων αναφορικά με τα γεγονότα της Κολομβίας, για την έμπρακτη στήριξη και συνδιαμόρφωση ενισχυτικών δράσεων, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σαν πρώτη σκέψη για συζήτηση - κάλεσμα σε συγκέντρωση στο προξενείο της Κολομβίας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/06 στις 17:00 στο θεατράκι του Στρέφη.

Αναρχική Ομάδα Ενέδρα

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1613254/