Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 στις 21.00

Cine Λαμπηδόνα: Ένα πρόγευμα στου Tiffany's

Λίγα λόγια: Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, George Peppard. Σκηνοθέτης: Blake Edwards. Διάρκεια: 115'. Έτος κυκλοφορίας: 1961.

Υπάρχει στη Νέα Υόρκη ένα τεράστιο κατάστημα πανάκριβων κοσμημάτων και άλλων πολυτελών ειδών που ίσως να έχετε ακουστά. Το όνομα του είναι Tiffany's. Εκεί θα περάσουν μέρος του πρωινού τους περιπάτου η Χόλυ και ο Πωλ (ή Φρεντ). Οι δυο τους είναι γείτονες και καλοί φίλοι. Μπορούν και περνάνε πολύ χρόνο μαζί γιατί κανείς τους δεν έχει μια πραγματική δουλειά. Η Χόλυ είναι μία παράξενη, ευχάριστη και ζαμανφου κοπέλα, η οποία ζει από το διόλου ευκαταφρόνητο χαρτζιλίκι που της δίνουν διάφοροι άνδρες που συναναστρέφεται. Ο Πωλ, από την άλλη, ζει και συντηρείται από μια πλούσια, παντρεμένη και μεγαλύτερη του γυναίκα, η οποία πρακτικά τον έχει σπιτώσει στην πολυκατοικία που μένει και η Χόλυ.

Μη νομίσετε πως το «Breakfast At Tiffany's» έχει τη συνηθισμένη μορφή και περιεχόμενο με τις πολλές ρομαντικές κομεντί που έχουν γυριστεί. Ουδέποτε εξιδανικεύεται ή γίνεται αξιοζήλευτη η πρωταγωνίστρια της ταινίας, παρουσιαζόμενη ως μια άψογη γυναίκα που απλά είναι άτυχη στον έρωτα. Η Χόλυ γνωρίζει καθημερινά άνδρες που τους γοητεύει, αλλά στόχος της δεν είναι ο έρωτας. Ο στόχος της Χόλυ είναι να παντρευτεί έναν πλούσιο άνδρα και έτσι ποτέ δεν σκέφτεται στα σοβαρά να αφεθεί στην αγκαλιά του καλοσυνάτου και όμορφου, μα φτωχού, Πωλ. Έτσι κι αλλιώς, όμως, πόσες γυναίκες θα έπαιρναν στα σοβαρά ένα φτωχό συγγραφέα που συντηρείται από μια πλούσια γυναίκα με αντάλλαγμα τις ερωτικές του υπηρεσίες; Λίγες. Οπότε, και ο χαρακτήρας του Πωλ απέχει πολύ από το λαμπερό ιππότη που θα σώσει κάποια δεσποσύνη από την άχαρη πραγματικότητα. Από την άλλη, όμως, πόσοι άνδρες θα έπαιρναν στα σοβαρά μια ονειροπαρμένη, αλλοπρόσαλλη σταρλετίτσα όπως η Χόλυ, σαν αυτές που συχνά βλέπουμε στα κουτσομπολίστικα περιοδικά, η οποία απλά θέλει να παντρευτεί έναν πάμπλουτο άνδρα; Λίγοι.

Το «Breakfast At Tiffany's» δεν είναι η μέση ρομαντική κομεντί που θα δείτε μια φορά και θα ξεχάσετε και αυτό δεν ισχύει μόνο λόγω της εξέλιξης της υπόθεσης και των χαρακτήρων (η ιστορία είναι χαλαρά βασισμένη στο έργο του συγγραφέα Τρούμαν Καπότε). Υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμη και ένας από αυτούς είναι η λαμπερή σταρ Όντρεϊ Χέπμπορν στον, σύμφωνα με την ίδια, "πιο τζαζ ρόλο της" και σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας της.

πηγή: Cinema Nights