Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στις 13.00

Kινητοποίηση Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, την Πέμπτη 29/7 στις 13.00 στην 6η Υ.ΠΕ, ενάντια στον νέο νόμο που καθιερώνει τη θέσπιση πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναγραφή βαθμού στον τίτλο ειδικότητας.

Ούτε σκέψη για καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για τους ειδικευόμενους.

Κοινοί αγώνες φοιτητών - εργαζομένων ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου.

Ακολουθεί το κείμενο του ελευθεριακού σχήματος.

Στις 30/06 ανακοινώθηκε από το Yπουργείο Yγείας ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο θεσπίζεται η διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Η συγκεκριμένη διάταξη που είχε έρθει ως πρόταση το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να προχωρήσει, αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κράτους και του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία τόσο να απαιτεί την μείωση των εισακτέων στις Ιατρικές σχολές όσο και να δυσχεραίνει τους όρους για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα διάταξη προβλέπει ότι στο τέλος της ειδικότητάς τους οι ειδικευόμενοι γιατροί θα καλούνται να δώσουν τόσο γραπτές όσο και προφορικές εξετάσεις σε ένα εκ των δύο εξεταστικών κέντρων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται τέσσερεις φορές τον χρόνο και προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο, οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προφορική δοκιμασία, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο αν προηγουμένως συγκεντρώσουν βαθμολογία τουλάχιστον 5/10 στην γραπτή. Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται ο βαθμός της προφορικής δοκιμασίας, διαχωρίζοντας έτσι τους γιατρούς σε «καλούς», «λίαν καλούς» και «άριστους».

Η νέα αυτή κίνηση από την πλευρά του κράτους αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των αντικοινωνικών και αντεργατικών διατάξεων σε βάρος των εργαζομένων και συνολικότερα των από τα κάτω. Πρώτα απ΄ όλα, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αποτελέσουν ένα είδος στρόφιγγας που θα ρυθμίζει πόσοι γιατροί χρειάζεται να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους ανάλογα με τις ορέξεις των κυρίαρχων. Ο διαχωρισμός των γιατρών σε τρεις κατηγορίες θα δημιουργήσει εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων, καθώς όσοι δεν θα είναι «άριστοι» θα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και θα έχουν λιγότερα δικαιώματα και «αξία». Με αυτόν τον τρόπο το πτυχίο από μόνο του υποβαθμίζεται, καθώς δεν αποτελεί πλέον επαρκή προϋπόθεση για την εργασία. Παράλληλα με όλα αυτά, τα περιφερειακά νοσοκομεία θα υποβαθμιστούν, εφόσον θα τα επιλέγουν για την ειδικότητα τους όλο και λιγότεροι, δεδομένου ότι η πλειονότητα θα προτιμάει να ειδικευθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να έχουν ως καθηγητές τους μελλοντικούς εξεταστές τους. Με βάση όλα τα παραπάνω, η διαδικασία της ειδικότητας μετατρέπεται σε έναν ατέρμονο εξεταστικό στίβο που προωθεί την εντατικοποίηση και τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα ενισχύει την εξουσία των καθηγητών πάνω στους νέους γιατρούς.

Η νέα αυτή επιθετική διάταξη δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κράτος σε βάρος των εργαζομένων, των φοιτητών και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η περιφρόνηση προς τα αιτήματα των υγειονομικών καθ' όλη την περίοδο της πανδημίας, οι απολύσεις και οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών, η προαναγγελία για το επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ο νέος αντεργατικός - αντισυνδικαλιστικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, καθώς και οι νόμοι που προβλέπουν την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τις αξιολογήσεις των καθηγητών, φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της κυριαρχίας που δεν είναι άλλο από το να εχθρεύεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, διαμορφώνοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την εκμετάλλευση των από τα κάτω και την επιβολή των συμφερόντων του κράτους και των αφεντικών.

Εμείς απ' την μεριά μας, στεκόμαστε στο πλευρό των ειδικευόμενων γιατρών και υπερασπιζόμαστε τα αιτήματα τους. Η νέα αντιδραστική διάταξη δεν αφορά μόνο όσους πλήττονται άμεσα από αυτή, άλλα το σύνολο της κοινωνικής βάσης και ειδικότερα εμάς ως φοιτητές ιατρικής και μελλοντικούς ειδικευόμενους και για αυτό οφείλουμε να την αντιπαλέψουμε από κοινού. Ενάντια στην καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας, στην μετατροπή των σπουδών και της εργασίας σε ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, στον διαχωρισμό των εργαζομένων άλλα και σε κάθε άλλη διάταξη που επιτίθεται στις ζωές μας, αντιλαμβανόμαστε ότι η απάντηση βρίσκεται στην συλλογικοποίηση και στον αγώνα. Με όπλο τις Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία και στους φοιτητικούς μας συλλόγους και τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό να μπλοκάρουμε τα σχέδια του κράτους και να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών - Τμήμα Ιατρικής

πηγή : https://www.facebook.com/permalink.php?story_…