Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις 21.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Μαύρα φουγάρα" & κοκτέιλ bar οικονομικής ενίσχυσης

Άπατρις - Προβολή και κοκτέιλ μπαρ για την οικ. ενίσχυση του εγχειρήματος Παρ. 06/08 [Ηράκλειο Κρήτης]

Προβολή και κοκτέϊλ μπαρ στην Κατάληψη Ευαγγελισμού από την ΣΟ Ηρακλείου της ομάδας δρόμου Άπατρις Παρασκευή 06/08 στις 21:00 αυστηρά.

post image

Προβολή και κοκτέϊλ μπαρ στην Κατάληψη Ευαγγελισμού από την ΣΟ Ηρακλείου της ομάδας δρόμου Άπατρις Παρασκευή 06/08 στις 21:00 αυστηρά.

ΜΑΥΡΑ ΦΟΥΓΑΡΑ (διάρκεια 58λ)

Για πρώτη φορά, ένα ντοκιμαντέρ ερευνά την κρυφή σχέση μεταξύ της ναυτιλίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και την επιρροή που ασκεί η ναυτιλιακή βιομηχανία πάνω σε κυβερνήσεις όπως η ελληνική και στον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Παρά την πλάγια χρηματοδότησή του με δισεκατομμύρια ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, ο κλάδος της ναυτιλίας, και ιδίως των κρουαζιερόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλο και περισσότερο την κλιματική κρίση βάζοντας σε κίνδυνο τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα γυρίσματα και η έρευνα του ντοκιμαντέρ έγιναν στη Λισαβόνα, τη Ρώμη και τη Γένοβα, το Παρίσι, το Σβάλμπαρντ (Αρκτική) και το Μπέργκεν (Νορβηγία), το Λονδίνο και φυσικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συνεργάστηκαν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων από το Reporters United (Ελλάδα), την εφημερίδα Expresso (Πορτογαλία), τον τηλεοπτικό σταθμό SIC (Πορτογαλία), το ερευνητικό ονλάιν μέσο The Black Sea (ανατολική Ευρώπη), την εφημερίδα VG (Νορβηγία), τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS (Ελβετία) και το Finance Uncovered (Βρετανία).

Από ελληνικής πλευράς μιλούν σημαντικοί παράγοντες της ναυτιλίας:

- O υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης- O εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου- Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρώην πρόεδρος της ECSA (Ένωση Πλοιοκτητών Ευρωπαϊκής Κοινότητας)- O εφοπλιστής Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της Intercargo (Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Ξηρού Φορτίου)- Ο Γιάννης Πλατσιδάκης, για 32 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Αγγελικούση και πρώην πρόεδρος της Intercargo- Ο Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικός σύμβουλος, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΙΜΟ.

(πηγή www.reportersunited.gr)

Ένα ντοκιμαντέρ του δικτύου EIC (European Investigations Collaborations) σε παραγωγή Expresso, SIC, TheBlackSea και Reporters United.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1613809/