Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 στις 19.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής για τις πυρκαγιές

Συγκέντρωση καλείται από πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τις πυρκαγιές, την Τρίτη 24 Αυγούστου, στις 19.00 στο Λευκό Πύργο

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ), συμμετέχει στη συγκέντρωση που καλείται από πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τις πυρκαγιές, την Τρίτη 24 Αυγούστου, στις 19.00 στο Λευκό Πύργο.

Το σύστημα κι οι κυβερνήσεις του, με την εμπειρία των πολλών εγκλημάτων τους σε βάρος του λαού, επιχειρεί να κατευνάσει τη δίκαιη λαϊκή οργή με κροκοδείλια δάκρυα και κούφιες υποσχέσεις. Μιλάει για "φυσικές καταστροφές" και "ανθρώπινα όρια" με σκοπό να κρύψει ότι είναι η δική του πολιτική, που υπηρετεί κι η σημερινή κυβέρνηση όπως τόσες και τόσες πριν απ' αυτή, αυτή που καταστρέφει τους όρους της ζωής του λαού, αυτή που τροφοδοτεί και τις σημερινές πυρκαγιές.

Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στη δολοφονική πολιτική που ευθύνεται για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τους εκατοντάδες νεκρούς που μετράει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια από τα αποτελέσματα όχι των "φυσικών καταστροφών" αλλά των πολιτικών ιεραρχήσεων και επιλογών του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Μόνο οι λαϊκές δυνάμεις, οργανωμένες και συγκροτημένες, μπορούν μαζικά να διεκδικήσουν την άμεση εξασφάλιση και την πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί, την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών, την ακύρωση των σχεδίων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου που αντιμετωπίζει την ερημοποίηση σαν ευκαιρία για "ανάπτυξη", δηλαδή για μεγαλύτερη εκμετάλλευση, μεγαλύτερα κέρδη, μεγαλύτερες καταστροφές.

Στους λαϊκούς αγώνες βρίσκεται η προοπτική της ανατροπής του σάπιου συστήματος που θυσιάζει λαούς και καταστρέφει χώρες για την κερδοφορία και την αναπαραγωγή του.

πηγή : https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/08/1…
πηγή : email που λάβαμε στις 20 Αυγούστου 17h


1 2 3 4

Συγκέντρωση, Τρίτη 24/8 - Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές. Να τους διώξουμε με τους αγώνες μας

Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Είναι επικίνδυνοι - ΩΣ ΕΔΩ!

Να τους διώξουμε με τους αγώνες μας

Συγκέντρωση - Τρίτη 24 Αυγούστου - 7μμ Λευκός Πύργος

-

Οι πυρκαγιές που σαρώνουν όλη τη χώρα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αφόρητη και αβίωτη. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, πάνω στις ήδη βαρύτατες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα αυτή τη φορά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε Εύβοια, Πελλοπόνησο, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν κάτω από συνθήκες έτσι κι αλλιώς πολύ επιβαρυμένες, θα αντιμετωπίσουν μια τρομακτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συντριπτικές. Το «επιτελικό κράτος» αποδείχτηκε ξανά ένα μπάχαλο. Λόγω όχι μόνο έλλειψης μέσων και προσωπικού, αλλά και απουσίας οποιουδήποτε σοβαρού σχεδίου, μάλιστα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των προηγούμενων αλλαγών και καταστροφών στο περιβάλλον. Το διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν μια ακόμα πρόκληση για τον λαό που υποφέρει. Κρύφτηκε πίσω από τη θεωρία των «πρωτοφανών φαινομένων» (για 3η φορά μετά την πανδημία και τη «Μήδεια»), ενώ δήθεν αυτός και η κυβέρνησή του όλα τα είχαν κάνει έγκαιρα και σωστά. Η γραμμή της κυβέρνησης ήταν να εγκαταλείψει, πρακτικά, το έργο κατάσβεσης και ελέγχου των πυρκαγιών, υποκαθιστώντας το με γενικευμένες εκκενώσεις. Μοναδικό κριτήριό τους να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων, αφήνοντας την καταστροφή να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Προφανώς οι «ά(χ)ριστοι» της ΝΔ, αυτοί που τάχα δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος, έχουν ήδη στήσει μια μακάβρια ζυγαριά για πολιτικάντικες συγκρίσεις με την τραγωδία στο Μάτι.

Αυτή η παράλυση, ανικανότητα και απουσία της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» δεν είναι τυχαία ή συγκυριακή. Οφείλεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, που οδηγεί και στην απόλυτη εξαχρείωση αυτών των κυρίαρχων ελίτ. Στην αρπαγή κάθε πλούτου, αφήνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές γυμνές (ενώ θεριεύουν οι εξοπλισμοί και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής). Στο ελεεινό, αντιδραστικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης», που σφραγίζει την αδιαφορία και ανικανότητά τους για κάθε σχεδιασμό, ακόμα κι όταν χρειάζεται να προστατευτεί στοιχειωδώς η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Στην ιερή προσήλωσή τους (όπως όλων των αστικών ελίτ παγκόσμια) στους νόμους της «αγοράς» και του καπιταλιστικού κέρδους: που ακόμα και τώρα, με την περιβαλλοντική καταστροφή να ξεσπάει απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη, απαγορεύει κάθε πραγματική λύση βασισμένη σ' έναν δημοκρατικό-κοινωνικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Βγάζει μάτι η αγωνιώδης προσπάθεια από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ να μείνει όσο το δυνατόν στο απυρόβλητο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όμως αυτό θα είναι όλο και πιο δύσκολο. Δύο χρόνια με αυτή την κυβέρνηση, εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία μετράμε σωρεία αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών επιθέσεων, που μας ρίχνουν σ' ένα ζοφερό καθεστώς φτώχειας, εξαθλίωσης, υποδούλωσης, αστυνομοκρατίας. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, πέρα από τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών συνανθρώπων μας, απειλεί με νέες εξάρσεις και λόκνταουν. Την επομένη κιόλας των πυρκαγιών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ένα νέο κύμα αστυνομοκρατίας για να επιβάλλει ακόμα χειρότερες επιθέσεις: Εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη (αλλά και προετοιμασία ενός ακόμα, πρόσθετου αντεργατικού νόμου). Ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κλείσιμο νοσοκομείων. Μέτρα - γκιλοτίνα ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία και τη νεολαία. Αυξήσεις-φωτιά στα τιμoλόγια του ρεύματος, στο βωμό της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας. Πλειστηριασμοί και αρπαγή των λαϊκών σπιτιών. Νέα μέτρα ασυδοσίας της «επιχειρηματικότητας» σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πρέπει να πούμε: Ως εδώ! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο. Είναι επείγον να ενωθούμε και να οργανωθούμε παντού, για να διώξουμε αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις: καταγγέλοντας και καταδικάζοντας την κυβέρνηση, απαιτώντας πραγματικές λύσεις για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές. Αλλά και άμεσα μέτρα, ριζική αλλαγή πορείας για την αναχαίτιση και αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Να προετοιμάσουμε μια μεγάλη εργατική και νεολαιίστικη διαδήλωση αντεπίθεσης στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, που θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα τις μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/14238


1 2 3 4

Τρίτη 24/8 στις 19.00 στον Λευκό Πύργο: Ασύμμετρη απειλή η καπιταλιστική κερδοφορία | Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

post image

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Οι φωτιές που ξέσπασαν από τις αρχές Αυγούστου σε πολλές περιοχές (Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Δυτική Μακεδονία, Λακωνία και αλλού) έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες μετανάστες που για ημέρες έμειναν ή συνεχίζουν να μένουν εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης κοντά στις πυρκαγιές, καταστρέφοντας λαϊκές περιουσίες, έχοντας αφήσει πίσω τους δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους τραυματίες ή με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα καθώς και έναν νεκρό.

Δεν είναι κανείς αφελής, για να υποστηρίξει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να εμποδίσει την ανάπτυξη ισχυρών καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, εκείνο που χρειάζεται να εξεταστεί αφορά στα κοινωνικά αίτια παραγωγής αυτών των φαινομένων και στους τρόπους λήψης των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Αυτό το θέμα θέτει στο στόχαστρο το ίδιο το κοινωνικό σύστημα, που βασίζεται στην ασύδοτη καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία, λεηλατώντας την φύση και διαταράσσοντας τη σχέση του ανθρώπου με αυτή.

Μπορεί οι περιβαλλοντικες κρίσεις να είναι αναπόφευκτες μεσα στη συναναστροφη των ανθρωπίνων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον, είναι όμως αναπόφευκτο το γεγονός πως ο καπιταλισμός οδηγεί τον πλανήτη σε σίγουρο θάνατο. Ο πυρήνας πάνω στον οποίο συγκροτείται ο καπιταλισμός έχει καταδικάσει την ανθρωπότητα και τη φύση σε βέβαια εξάλειψη. Αν υπάρχει προοπτική βραχυπροθεσμου κέρδους υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα της αστικής τάξης πάντα έτοιμη να αρπάξει την ευκαιρία, ακόμα κι αν αυτή η ευκαιρία συνεπάγεται ή θεμελιώνεται (κυριολεκτικά) πάνω στην καταστροφή που προκαλεί ενα τέτοιο αδηφάγο σύστημα. Το καπιταλιστικό μονοπάτι έχει χτιστεί πάνω στο αναπόφευκτο περιβαλλοντικο κόστος που ειναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ολοι οσοι κινούνται στο φάσμα των υποστηρικτών του, απο τους αρνητές της κλιματικής κρίσης μέχρι τους οπαδούς της "πράσινης ανάπτυξης". Η εγγενής αντίφαση που υπάρχει στην αντίληψη του ότι ο καπιταλισμός μπορεί να επιλύσει με βιώσιμο αποτέλεσμα την κλιματική κρίση μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή μόνο μέσα απο το βίωμα των ανεπανόρθωτων καταστροφων απο την Αυστραλία μέχρι τον Αμαζονιο αλλά και το βίωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας που συνεχίζει να θερίζει ανθρώπινες ζωές.

Μπορεί ακόμα πιο ξεκάθαρα να γίνει αντιληπτή από το γεγονός πως 100 εταιρείες ευθύνονται για τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, ενώ το πλουσιότερο 1% παγκοσμίως ευθύνεται για περισσότερο απο τη διπλάσια εκπομπή άνθρακα σε σύγκριση με το φτωχότερο 50%. Όσο ο κόσμος και η χώρα στην οποία ζούμε ταλανιζεται από καταστροφικες πυρκαγιές, πλημμύρες, πολυνεκρους καύσωνες αλλο τόσο το συστημα πασχίζει να μας πείσει πως μόνο οσο έχει συνέχεια είναι πιθανή και η επίλυση του ζητήματος. Κι αυτή η δέσμευση "επιστροφής στην κανονικότητα" προϋποθέτει για την κοινωνία την ατομική ευθύνη, την ψευδαίσθηση της ουσιαστικής συμβολής με την μη χρήση πλαστικών και την αφαίρεση των ηλεκτρικών συσκευών από την πρίζα, μια ψευδαίσθηση που το μόνο στο οποίο συμβάλει ουσιαστικά είναι το γεγονός πως παραμένουμε θεατές μπροστά στην καταστροφική πορεία του συστήματος.

Είναι αυτές οι εγγενεις αντιφάσεις του καπιταλισμού που κάνουν ξεκάθαρο το γεγονός πως αν θέλουμε να βάλουμε ένα πραγματικό λιθαράκι στη επίλυση του ζητήματος, στη διάσωση της φύσης, του πλανήτη, της ζωης, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το να αφήσουμε πίσω μας την συναίνεση. Η ασυδοσία του καπιταλισμού, οι καταστροφικες πολεμικές αντιπαράθεσεις, τα καμένα δάση για την εγκατάσταση "πράσινων" ανεμογεννητριων, το δηλητηριασμενο υδάτινο περιβάλλον από τις εξορύξεις, συνθέτουν την εικόνα ενός συστήματος του οποίου η επαναστατική ανατροπή είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η ίδια η λογική του καπιταλισμού για το συνεχές κυνήγι του κέρδους με κάθε κόστος επιβάλλει την προτεραιότητα των ιδιωτικών συμφερόντων έναντι της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι υπεύθυνη για σοβαρές κλιματικές αλλαγές, για την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, για την ξηρασία μεγάλων κομματιών του πλανήτη, για την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Γιατί, όταν τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο τον ιδιοποιείται αλαζονικά και εγωιστικά μία χούφτα καπιταληστές, η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας. Σε συνθήκες καπιταλισμού η λεηλασία της φύσης είναι άμεσα συνυφασμένος με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας, η οποία στέκεται πάνω από τις ανάγκες τις κοινωνίας και του εργαζόμενου λαού.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις είχαμε εμπρησμούς και σε ποιες περιπτώσεις οι πυρκαγιές ξεκίνησαν λόγω του καύσωνα και άλλων, φυσικών, παραγόντων.

Μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι για τα εξής και μας είναι αρκετά:

Για το ότι η, χωρίς μέτρα, άναρχη και αυθαίρετη δόμηση κατοικιών της "υψηλής κοινωνίας" που θέλουν να ζούνε μέσα ή δίπλα στα δάση γιγαντώνει το πρόβλημα.

Για το ότι υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία, χωρίς καμία ντροπή, εδώ και μήνες ενημέρωναν για την ανάγκη να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές όπως αυτή της Βόρειας Εύβοιας.

Για το ότι η δασοπυρόσβεση βρίσκεται υπό διάλυση, έχοντας αναθέσει αυτό το ιδιαίτερο αυτό έργο στην Πυροσβεστική, το προσωπικό της οποίας δεν επαρκεί.

Για το ότι η κυβέρνηση μέσα σε 1,5 χρόνο πανδημίας, έχει επιλέξει να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό και προσλήψεις καραβανάδων, για την καταστολή και για προσλήψεις μπάτσων, για τα ΜΜΕ, για τους κλινικάρχες, για τη διάσωση των τραπεζών, για να παίρνουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια οι βιομήχανοι και να φοροαπαλλάσσονται οι εφοπλιστές, για να αποζημιώνονται ιδιωτικές εταιρείες όπως η Aegean. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να μονιμοποιήσει τους εποχικούς πυροσβέστες αλλά και να δαπανήσει τα απαραίτητα κονδύλια έτσι ώστε να υπάρξουν έργα ουσιαστικής αντιπυρικής θωράκισης, την ίδια στιγμή που αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Είναι η ίδια κυβέρνηση, που ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και ως πολιτικός εκπρόσωπος της παρασιτικής αστικής τάξης της χώρας αλλά και των ξένων κεφαλαιοκρατών, που στις επερχόμενες πλημμύρες των επόμενων μηνών στις περιοχές που σήμερα καίγονται, αλλά και σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή θα είναι και πάλι ανίκανη να προστατεύσει τον πληθυσμό, καθώς το μόνο που μπορεί να οργανώσει αξιοπρεπώς είναι η εκμετάλλευση και η καταστολή του.

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και ο λαός το έχει καταλάβει καλά. Η αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος, οι δασοκτόνοι νόμοι που αποχαρακτηραίζουν δεκάδες, μέχρι πρόσφατα, προστατευόμενες περιοχέςστο όνομα της ανάπτυξης, η τουριστικοποίηση των πάντων χάριν των επενδύσεων, η ανοχή στην άναρχη δόμηση, η έλλειψη μέτρων επαρκούς αντιπυρικής προστασίας, αλλά και συντήρησης των κολώνων της ΔΕΗ, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της πυροσβεστικής, η υποχρηματοδότηση καθιστούν υπεύθυνο το αστικό κράτος.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η οποία αποτελεί απότοκο της αστικής πολιτικής στρατηγικής στη χώρα μας αλλά και στα περισσότερα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων και των εθελοντώνμέσα σε άθλιες συνθήκες ν΄ αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, η τραγωδία θα επαναληφθεί, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση τέτοιων φαινομένων. Ιδιαίτερα στην μεταμνημονιακή εποχή των εκθέσεων Πισσαρίδη και των ασφυκτικών όρων της ΕΕ, όπου μειώνονται μισθοί και συντάξεις, ιδιωτικοποιούνται εκτάσεις, δομές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τσακίζονται εργατικά δικαιώματα και γκρεμίζονται κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων, το ελληνικό κράτος επιλέγει να διατηρεί τη δεύτερη θέση στο ΝΑΤΟ σε εξοπλιστικές δαπάνες επί του ΑΕΠ μετά τις ΗΠΑ και να δίνει δις για την πολεμική του προετοιμασία αλλά δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερους πόρους για την ενίσχυση μέτρων αντιπυρικής προστασίας...

Είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά, όταν πρόκειται να καταστείλει αγώνες, στέλνοντας τα ΜΑΤ σε κάθε αγώνα υπεράσπισης του περιβάλλοντος από την καπιταλιστική λεηλασία, στήνοντας ακόμα και καταφανείς σκευωρίες όπως στην περίπτωση των Αγράφων.

Δεν αναγνωρίζουμε τις «ευαισθησίες» της ιμπεριαλιστικής φονικής μηχανής της ΕΕ, η οποία έχει το θράσος να εκφράζει την «αλληλεγγύη» της και τα «συλλυπητήριά» της, όταν είναι αυτή, η οποία έχει επιβάλει βάρβαρες πολιτικές λιτότητας, διαλύοντας την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί τέτοιου επιπέδου φυσικές καταστροφές. Γιατί εντός της ΕΕ το ελληνικό κράτος των μνημονίων, των αιμοσταγών πρωτογενών πλεονασμάτων και της επιτροπείας είναι δέσμιο του ληστρικού χρέους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η σημασία διάθεσης των αναγκαίων πόρων για την προστασία των ανθρώπων.

Μέσα σε μία περίοδο βαθειάς και εκταταμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, μέσα σε χρόνια άγριας φτωχοποίησης και καταστολής, ο ίδιος ο καπιταλισμός μας δείχνει το ταβάνι του. Στην Υγεία, στο Περιβάλλον, στην Οικονομία είναι ένα σύστημα το οποίο αδυνατεί και αρνείται με εμφατικό τρόπο να δώσει λύσεις ακόμα και σε στοιχειώδη προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί του πλανήτη. Μας κάνει ξεκάθαρες τις προτεραιότητές του, αλλά και τα δικά μας καθήκοντα για να αλλάξει σελίδα η ανθρωπότητα πριν να είναι πολύ αργά.

Όταν αυτοί μέσα από τα διαγγέλματά τους δηλώνουν ότι δεν μπορούν, είναι η ώρα για την εργατική τάξη, την νεολαία και τον λαό να βγει μπροστά όχι μόνο για να ξεπεράσει την τριπλή κρίση υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα και κρατώντας όρθια την ίδια την ανθρώπινη κοινωνία που οι καπιταλιστές θέλουν να αντιμετωπίζουν, αλλά και να αντιμετωπίζει και η ίδια τον εαυτό της, ως άτομα, με τις "ατομικές τους ευθύνες" και τα στενά "προσωπικά" τους συμφέροντα.

Να μην τους κάνουμε τη χάρη. Η ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη να μας εξανθρωπίσει, να πάψουμε να είμαστε τα αγρίμια που θέλει ο καπιταλισμός, τα επεισόδια της τρέχουσας κρίσης αλλά και οι εξεγέρσεις που έρχονται να μας βρουν με αγάπη για την ζωή και με πίστη στον άνθρωπο και την δυνατότητα του να ζήσει αλλιώς. Να μας βρουν ταξικά και πολιτικά οργανωμένους. Με όλο και πιο επεξεργασμένα, επιστημονικά και κοινωνικά επεξεργασμένα, σχέδια απελευθέρωσης από την καταπίεση και την εκμετάλλευση όσων παρασιτούν πάνω στον πλανήτη, πάνω στον άνθρωπο και την εργασία του.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις λαϊκές οικογένειές που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη, εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για τα χιλιάδες ζώα αλλά και τις γεωργικές και δασικές εκτάσεις που κάηκαν αφήνοντας σε εμάς και τους επόμενους ένα ακόμα πιο σκοτεινό τοπίο για να ζήσουμε.

Το λαϊκό κίνημα, η εργατική τάξη και η νεολαία, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, ντόπιοι και μετανάστες καλούνται να στηρίξουν ο καθένας με τις δυνάμεις του τα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, μακριά από τις δήθεν φιλανθρωπίες της οικονομικής ελίτ, από τα φασιστικά αποβράσματα αλλά κι από όλους αυτούς, οι οποίοι είναι ικανοί να πατήσουν πάνω πτώματα, για να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή την τραγωδία.

Μονάχα η γνήσια μαζική λαϊκή αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση που εκδηλώθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά με πενιχρά μέσα καταφέρνοντας να σώσει ολόκληρα χωριά και μεγάλες δασικές εκτάσεις, στις περιπολίες προστασίας των δασών αλλά και στα μετόπισθεν των πόλεων και των κοινοτήτων μπορεί να υπενθυμίσει στους ιθύνοντες ότι «ασύμμετρη απειλή» είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα τους και η καπιταλιστική κερδοφορία και όχι τα καιρικά φαινόμενα. Για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Για να μη συνηθίσουμε στο θάνατο. Για να οικοδομήσουμε μία κοινωνία στην οποία στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κέρδη της ολιγαρχίας.

Με τις μικρές μας δυνάμεις, μαζί με τους πυρόπληκτους, μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από αναρχικές και κομμουνιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις από διάφορες πόλεις, είχαμε την τιμή να παλέψουμε μαζί στην Βόρεια Έυβοια για την προστασία χωριών, δασικών και γεωργικών εκτάσεων, ζώων και ανθρώπων αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών τροφής και ένδυσης.

Οι δεσμοί ισχυρής λαϊκής αλληλεγγύης που έχουν χτιστεί, η αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε και από τη μαζική κινητοποίηση του Σαββάτου, οι συνελεύσεις και οι επιτροπές στα χωριά έξω από και κόντρα στις τοπικές αρχές, η οργή για την κρατική αδιαφορία και η απέχθεια για τους καπιταλιστές και τα επενδυτικά τους πλάνα, μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε συνεχή αγώνα, να μετατραπούν σε οργάνωση διαρκείας απέναντι στην δυστοπία του κεφαλαίου και του κράτους και καθήκον δικό μας είναι να μεταφέρουμε την φωνή αυτών των ανθρώπων στις πόλεις που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά των πληγέντων των πυρκαγιών και στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Ο οργανωμένος λαός που παλεύει για ψωμί, ελευθερία, μόρφωση, υγεία και προστασία του περιβάλλοντος να βγει μπροστά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ότι έχουμε είμαστε εμείς!

Συγκέντρωση: Τρίτη 24 Αυγούστου στις 19.00 στον Λευκό Πύργο

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1613938/


1 2 3 4

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τις καταστροφικές πυρκαγιές Τρίτη 24/8/2021, 7μμ, Λευκός Πύργος

20.8.2021

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τρίτη 24/8/2021, 7μμ, Λευκός Πύργος

Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπημένης αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και των συμφερόντων που στηρίζει

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, Ηλεία, Χαλκιδική, Μάνη, Κω, Ρόδο, Αίγιο κ.α., καταγράφονται σαν ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προκαλεί την κοινωνία το θράσος της κυβέρνησης και το γεγονός ότι την στιγμή που ο κόσμος πάλευε αβοήθητος να σώσει τη ζωή του και το σπίτι του, ακούγονταν δηλώσεις ότι «ήταν προετοιμασμένη και έδρασε συντονισμένα και υποδειγματικά», ενώ οι ευθύνες αποδίδονταν στην κλιματική αλλαγή, στις υψηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς ανέμους.

Αλλά είναι και καραμπινάτοι ψεύτες και υποκριτές.

Είναι υποκριτικό να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κλιματική αλλαγή. Το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού. Του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, θυσιάζουν τις ζωές μας και τα δάση στο βωμό του κέρδους και των περικοπών. Οι καταστροφές από τις φωτιές είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που διαλύουν κάθε δομή προστασίας και ταυτόχρονα της παράδοσης του περιβάλλοντος, με κορύφωμα το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στα αρπακτικά της αγοράς.

Οι προβλέψεις για παρατεταμένο καύσωνα ήταν γνωστές από την προηγούμενη βδομάδα. Η ταχύτητα του άνεμου όταν ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν μόλις 2 μποφόρ και η φωτιά θα μπορούσε να έχει σβηστεί αμέσως με το ξεκίνημά της. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να προετοιμαστεί για το αυτονόητο, δηλαδή να είναι σε επιφυλακή για να προστατέψει τις δασικές εκτάσεις και τους οικισμούς κοντά σ' αυτές, προτίμησε να μας δώσει συμβουλές να μην καταναλώνουμε άσκοπη ηλεκτρική ενέργεια και νερό, αφού έχει διαλύσει κάθε υπηρεσία πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε για την πυροσβεστική μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Η κυβέρνηση προτιμά μαχητικά Ραφάλ και φρεγάτες αντί για εναέρια μέσα πυρόσβεσης και υδροφόρα οχήματα. Σε μία χώρα που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων, είτε ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 40 χρόνια ενώ κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες που ενώ καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" (και αυτή) η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει.

Φυσικά ακούμε και πάλι τα "μπράβο" και τα "ζήτω" για το ηρωικό έργο των πυροσβεστών, όπως ακούγαμε και για τους υγειονομικούς λίγο καιρό πριν, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν συμβασιούχοι, οι μισθοί πείνας, μισθοί πείνας, ενώ σε ότι αφορά τα μέσα που τους παρέχονται τα περισσότερα οχήματα είναι παλιά και ακατάλληλα. Από τα 3.300 οχήματα (μόλις 1.950 υδροφόρα), το 40% είναι πάνω από 20 ετών και το 30% είναι από 10 έως 20 ετών. Και η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν για την αστυνομία, μόνο εντός του 2020, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Λίστας των χωρών της ΕΕ με πάνω από 500 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους.

Όση ζημιά προκαλούν οι περικοπές, άλλη τόση προκαλούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η "απελευθέρωση της ενέργειας" φέρνει και τον κίνδυνο ενός black out. Οι διαβόητες βιομηχανικές ΑΠΕ, οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τις βουνοκορφές, δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο το 5% της ζήτησης. Και το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου τζογάρεται πια η αγορά ρεύματος μπορεί να σημάνει αύξηση μέχρι και 70% στα τιμολόγια.

Για άλλη μία φορά, οι ζωές των προσφύγων δεν μετράνε για την κυβέρνηση. Ο ρατσιστής υπουργός Μετανάστευσης, Μηταράκης, χλευάζει όσους ζητάνε την εκκένωση του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, την ίδια στιγμή που η φωτιά απειλούσε τη ζωή 2000 προσφύγων που κρατούνται εκεί και το μόνο τους "λάθος" είναι ότι δεν έχουν χαρτιά.

Η ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης - Κρυονερίου αποτελεί «μαγνήτη για την προσέλκυση επενδύσεων" εξαιτίας της αξιοποίησης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Για τη διαχείριση του έργου θα συσταθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών. Πλήθος δημοσιευμάτων από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ γράφανε για μνηστήρες που «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Το πρόβλημα ήταν ότι μεγάλο τμήμα των εκτάσεων είναι δασικό. Αλλά ο νόμος Χατζηδάκη φρόντισε ώστε οι καμένες εκτάσεις να μην κρίνονται αμέσως αναδασωτέες αλλά αυτό να γίνεται με προϋποθέσεις όταν μάλιστα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και οι δασικοί χάρτες.

Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία των απλών ανθρώπων, που «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», που οι νόμοι της είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση για να τα παραδώσει στους "επενδυτές", η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να καταργηθούν οι περιβαλλοκτόνοι νόμοι, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί.

Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.

· Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι στο "Προστασίας του Πολίτη". Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.

· Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς - διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής "πειθαρχίας" και των διάφορων μέτρων της ΕΕ

· Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

· Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

πηγή : http://antarsya.gr/node/5975