Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.30

3 καλέσματα : 1 2 3

Πανεργατικό συλλαλητήριο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πανεργατικό Συλλαλητήριο
Τετάρτη 1/9, 6.30μμ - Προσυγκέντρωση Πλ. Κλαυθμώνος

Η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στις 2 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια μετωπική επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη που θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην ιδιωτικοποίησή τους και ταυτόχρονα θα δώσει ένα μεγάλο δώρο στα κερδοσκοπικά Funds.

Το πιο μεγάλο πλιάτσικο

Θέλουν να μας πάνε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου η ασφάλιση, αντί να είναι η συλλογική προσπάθεια να στηριχτούν αυτοί που δεν μπορούν να δουλέψουν, γίνεται πλέον ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σχεδιάζουν να δώσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης τα επόμενα χρόνια, 70 δις ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια.

Ο κάθε εργαζόμενος θα «αποφασίζει» αν τα χρήματα του "ατομικού κουμπαρά" της επικουρικής του ασφάλισης θα τα τζογάρει η ιδιωτική εταιρία που θα τα διαχειρίζεται, σε "προϊόντα" υψηλού, μεσαίου, ή χαμηλού ρίσκου. Τα χαμηλού ρίσκου δεν θα έχουν καμία απόδοση και η επικουρική θα είναι ψίχουλα. Αντίθετα τα υψηλού ρίσκου θα έχουνε μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα και να μην πάρεις ποτέ τίποτε, όπως έχει γίνει δεκάδες φορές με ιδιωτικές εταιρίες που φαλίρισαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.

Για τους παλιότερους εργαζόμενους, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα παίρνουν τη σύνταξή τους κανονικά. Λένε ψέματα, γιατί χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης από τους νεότερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν τα κατάφερε, παρόλα τα χτυπήματα που επέφεραν στην κοινωνική ασφάλιση. Τους σταμάτησε κάθε φορά ένα δυνατό εργατικό κίνημα που τίναξε στον αέρα όλες τις επιθέσεις τους. Με τους αγώνες μας για την υπεράσπιση του

ασφαλιστικού, ξηλώσαμε υπουργούς και βοηθήσαμε να ανατραπούν κυβερνήσεις. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα.

Οι εργαζόμενοι δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη δύναμη με τις πιο μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου. Μέσα σε ένα μήνα προχωρήσαμε σε τρείς πανεργατικές απεργίες και δεκάδες χιλιάδες απεργοί νέκρωσαν τους χώρους δουλειάς και βγήκαν μαζικά στους δρόμους σε μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια.

Τώρα η κυβέρνηση είναι ακόμη περισσότερο στριμωγμένη.

Ο Μητσοτάκης προγραμμάτιζε να το ψηφίσει τον Ιούλιο αλλά το ανέβαλε, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του κινήματος και παζάρευε με την ΕΕ νέο μνημόνιο, για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά την μαύρη τρύπα που αφήνει στα δημόσια ταμεία το νέο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, αντί για μέτρα για τη δημόσια Υγεία, η ΝΔ απολύει εργαζόμενους από τα νοσοκομεία με πρόσχημα ότι είναι ανεμβολίαστοι. Προσπαθεί να φορτώσει την δική της καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στους εργαζόμενους της Υγείας που κράτησαν όρθια την κοινωνία πριν από ένα χρόνο όντας στην πλειοψηφία τους ενεμβολίαστοι, και αυτό ξεσηκώνει την οργή των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές, είναι ένα ακόμη δείγμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Της πολιτικής που προσλαμβάνει μπάτσους και όχι πυροσβέστες, και που τα δίνει όλα, ακόμη και τα δάση, στα αρπακτικά χέρια των πλούσιων επιχειρηματιών φίλων της, ξεσηκώνοντας την οργή όλης της κοινωνίας.

Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο να οργανώσουμε τους χώρους μας και να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 στις 6.30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος. Παρόλο που τα συνδικάτα ολιγώρησαν και δεν κάλεσαν πανεργατική απεργία όπως είχαν προτείνει ο Συντονισμός και το Συντονιστικό, το συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει σταθμό για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Και να συνεχίσουμε με την κινητοποίηση της Υγείας στις 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, και την πανεργατική κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

πηγή : https://sekonline.gr/article.php?id=1171


1 2 3

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαδήλωση για το ασφαλιστικό, Τετάρτη 1/9

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/9,7.00 μ.μ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες η κυβέρνηση της Ν.Δ ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτελεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλιών εργαζόμενων.

Στην κυριολεξία με το «βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά», η νεολαία θα μπει στον εργασιακό βίο με το κυρίαρχο δόγμα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης». Οι έννοιες της «αλληλεγγύης των γενεών», της δημόσιας ασφάλισης, αξιοπρεπούς σύνταξης και των αγώνων της ε.τ και του λαού για δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να ξεχαστούν για τη νεολαία. Η κοινωνική ασφάλιση της νεολαίας για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτή που της επιφύλαξαν την περίοδο της πανδημίας , την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων και του ν. Χατζηδάκη για την εργασία και την συνδικαλιστική δράση ,το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ο κάθε νέος θα υποχρεούται να «τοποθετήσει» επενδυτικά τις εισφορές του, με το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο τζόγος οδηγεί σε χασούρα.

Ο νέος νόμος Χατζηδάκη ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν πυλώνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και πως το ΤΕΚΑ θα είναι ΝΠΔΔ. Θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα «επενδύονται» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές Εταιρείες και ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης θα καθορίζεται το ύψος της Επικουρικής σύνταξης . Θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του, και ότι θα μπορεί να συμβληθεί με ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, «όπως στην ΕΕ»! Όμως το κράτος δεν θα στηρίζει το νέο ταμείο σε περίπτωση εμφάνισης ελλειμμάτων. Απόδειξη αποτελεί το άρθρο για το ακαταδίωκτο διοικούντων του ΤΕΚΑ για ό,τι τζογαρίσματα κι αν έχουν επιλέξει.

Είναι σαφές πως οι προτροπές για «συνετή διαχείριση» και επιλογή «ποιοτικών προϊόντων» (άρθρο 47) προϊδεάζουν για το μέλλον, ενώ δεν αποκλείονται καν επενδύσεις σε παράγωγα, τα οποία θεωρήθηκαν ως ένα από τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008! Είναι φανερό πως οι κόποι μιάς ζωής θα εξανεμιστούν από τα αρπακτικά του κεφαλαίου με τους εργαζόμενους να παίρνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων επικουρικές πείνας.

Ο νέος νόμος την ίδια στιγμή λεηλατεί και τις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων, εργαζόμενων, όταν το ΕΤΕΑΕΠ θα σταματήσει να έχει έσοδα λόγω δραματικού περιορισμού των εν ενεργεία εργαζόμενων, το έλλειμμα θα αυξάνεται δραματικά. Όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως η συνταγή είναι γνωστή, δηλαδή μείωση συντάξεων, Εξάλλου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων από τις κυβέρνήσεις Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ που καταλήστευσαν τα ταμεία (Χρηματηστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ) που έφερναν στη συνέχεια νέες πιο αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο όνομα της σωτηρίας της κοινωνικής ασφάλισης.

Έρχαται σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου , τομή για την κοινωνική ασφάλιση, για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων, οδηγώντας αναπόφευκτα τους εργαζόμενους στην επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις εγγυάται τον εκφυλισμό τους. Επίσης, στον ίδιο νόμο άνοιξε ο δρόμος για την κεφαλοποίηση της Επικουρικής με τη «νοητή κεφαλαιοποίηση» και τον υπολογισμό της Επικουρικής ανάλογα με τις εισφορές του ασφαλισμένου και του προσδόκιμου ζωής.Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι από τον εθνικό «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί στο ΤΕΚΑ θα αντληθούν πόροι που «θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία» και πως «οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη». Τα 2,5 δισ. ευρώ που θα σωρεύονται κάθε χρόνο στον «κουμπαρά» θα «δωρίζονται» σε κεφάλαιο, επενδυτές, funds και κάθε λογής κοράκια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους αβασάνιστα.

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής προσέκρουσε στην άρνηση του κυρίαρχου συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ να χαράξουν οποιοδήποτε αγωνιστικό σχέδιο όλη την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας στην ψήφιση του νόμου με ένα απογευματινό συλλαλητήριο

Η οργή για την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση στην εργασία, τη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, τον αυταρχισμό την καταστολή και την καταπάτηση κάθε δημοκρατικού να το μετατρέψουμε σε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσήκωμα αντίστασης, ανυπακοής και ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ' ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι' αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.

*Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», τα Σχέδια Ανάκαμψης της Ε.Ε στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης. Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι' αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

Αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών. Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι' αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : http://antarsya.gr/node/5977


1 2 3

Όχι στη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε "ατομική επένδυση"

Ο Κ. Χατζηδάκης, μετά την μετωπική επίθεση στο εργατικό δίκαιο στις αρχές του καλοκαιριού, που απαντήθηκε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, έρχεται να προχωρήσει το ακραία νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό σχέδιο και στην ασφάλιση. Η κυβέρνηση, βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο νόμος Κατρούγκαλου για την ασφάλιση, μετατρέπει την επικουρική ασφάλιση από συλλογική ιδιοκτησία των εργαζόμενων τάξεων σε "ατομικη επένδυση", αναγκάζοντας τους νέους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ "προϊόντων ρίσκου" και να κάνουν χρηματιστηριακές επιλογές.

Δηλώνουν ότι φαντασιώνονται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύψουν την απροθυμία επενδύσεων των ελληνων καπιταλιστών, ενώ στην πράξη θα τζογαριστούν, με κίνδυνο για τους ασφαλισμένους, και την κάλυψη (ξανά) του ελληνικού δημοσίου. Ενώ ακόμα δεν μας έχουν πει πού θα βρουν τα 56 δις του κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα, που είναι προφανές ότι θα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενες τάξεις μέσα από τη φορολογία.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είνα βαρίδι εισφορών, είναι δικαίωμα. Σε μια εποχή τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων, μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και για λιγότερα χρόνια, και να ζούμε αξιοπρεπώς. Όχι να δουλεύουμε και να πληρώνουμε εισφορές για όσο αντέχουμε, και ακόμα παραπάνω.

Σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, όλοι/όλες στον δρόμο να εναντιωθούμε στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης! Καλούμε μαζί με τα σωματεία στις 19.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος!

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/ochi-stin-idiotikopoiis…