Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.30

1η ανοιχτή συνέλευση για τις πορείες για τον Ζακ/τη Zackie και τον Παύλο Φύσσα

Μπαίνουμε σε ακόμη έναν Σεπτέμβρη που μας θυμώνει και μας πληγώνει. Που δεν παύει να μας υπενθυμίζει τα νεκρά αδέλφια μας. Πως τον Σεπτέμβρη του 2013 ένα νεοναζιστικό τάγμα εφόδου της ΧΑ δολοφόνησε τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα -πάνε κιόλας 8 χρόνια από τότε. Μόλις έναν χρόνο πριν (Οκτώβρης 2020), και μετά από τη δίκη-σταθμό στην ιστορία του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα, η ηγεσία της ΧΑ καταδικάστηκε ως υπεύθυνη για σειρά εγκλημάτων. Μεταξύ αυτών και για τη δολοφονία του Παύλου.

Η καθαρογραφή της απόφασης είναι ακόμη σε αναμονή. Έτσι, εκκρεμεί το να προσδιοριστεί και το Εφετείο. Ξέρουμε πως με το δολοφονικό θηρίο του φασισμού δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει. Και συνεχίζουμε ακόμα πιο επίμονα και με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τον αντιφασιστικό μας αγώνα.

Ο Σεπτέμβρης μάς στέρησε ακόμα ένα 'δικό μας' πλάσμα. Τη Ζάκι. Τον Ζακ. Νοικοκυραίοι, ακροδεξιοί, αστυνομικοί δολοφόνησαν -σε πλήρη θέα- έναν άνθρωπο με σοκαριστικά βάναυσο τρόπο. Μπροστά στα μάτια δεκάδων, που -πλην ενός- παρέμειναν παγερά αδιάφοροι. 3 χρόνια μετά από εκείνον τον οδυνηρό Σεπτέμβρη του 2018 οι δολοφόνοι του Ζακ κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κατηγορούμενοι μάλιστα απλώς για 'θανατηφόρο σωματική βλάβη'. Ούτε καν για ανθρωποκτονία (με ενδεχόμενο δόλο).

Η διαδικασία για την απόδοση δικαιοσύνης αργοσέρνεται με προκλητικότητα, με τη μόνη ενέργεια που έχει μεσολαβήσει να είναι η αποστολή κλήσεων στους μάρτυρες. Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος για τη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων, η μνήμη αυτοπτών μαρτύρων αδυνατίζει και ξεθωριάζει.

Δεν υποστηρίζουμε πως ταυτίζονται οι δύο υποθέσεις. Έχουν, ωστόσο, κοινή βάση εν μέρει. Όπως λέγαμε και πέρσι, η άνοδος της Χρυσής Αυγής από το 2010 βασίστηκε στην άνθιση της ακροδεξιάς τη δεκαετία του 2000 και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την απήχησή της. Ο ένας από τους δράστες της δολοφονίας του Ζακ είναι ακροδεξιός. Η Χρυσή Αυγή έστειλε κλιμάκιό της στον τόπο της δολοφονίας για βεβήλωσή του, φωνάζοντας το σύνθημα "πρεζάκια και γκέι δεν είστε αναγκαίοι" μπροστά στις κάμερες. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που "ενέπνευσε" τους δολοφόνους του Ζακ τροφοδοτείται κατά κύριο λόγω από τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά.

Ξέρουμε πως στο πεδίο του αντιφασισμού τίποτα δεν έχει τελειώσει με την καταδίκη της ηγεσίας της ΧΑ. Ξέρουμε πως έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο και μακρύ δρόμο στις δικαστικές αίθουσες για τη δικαίωση του Ζακ.

Γι' αυτό ξεκινάμε και αυτόν τον Σεπτέμβρη την προετοιμασία των δράσεών μας με κύκλο συνελεύσεων, ανοιχτών και σε άτομα και σε συλλογικότητες/οργανώσεις.

Για τον Παύλο και για τη Ζάκι.

1η Ανοιχτή Συνέλευση την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 7.30μμ στον υπαίθριο χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ και στην Πρυτανεία (είσοδος στα πανεπιστήμια απέναντι από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ στην Εγνατίας και μπροστά από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή ή τη ΣΘΕ στην Εθνικής Αμύνης).

Για τη δικαίωση της μνήμης των νεκρών μας. Κανένα έγκλημα να μην ξεχαστεί.

Να τσακίσουμε τον φασισμό, την ομο/τρανσφοβία, τον σεξισμό και ό,τι τα γεννά.

Αντιφασιστικός-Αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη

* Φροντίζουμε το ένα το άλλο, η μία την άλλη τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις

** Καμία άλλη σελίδα -ακόμα κι αν έχει παρεμφερές όνομα- δεν εκπροσωπεί τον Αντιφασιστικό-Αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη παρά μόνο η παρούσα.

πηγή : https://www.facebook.com/events/6897433324216…
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Αυγούστου 22h