Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.30

2 καλέσματα : 1 2

Εργατική συγκέντρωση υπεράσπισης της επικουρικής ασφάλισης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Όλοι στην εργατική συγκέντρωση

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου - 7:30μμ Άγαλμα Βενιζέλου

-

Σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου (ν/σ)Χατζηδάκη, η κυβέρνη-ση της Ν.Δ. καταθέτει στη βουλή ένα «νέο» ν/σ για την επικουρική ασφάλιση, με τίτλο: «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Όμως, αυτό το ν/σ, ούτε νέο είναι, ούτε μεταρρύθμιση αποτελεί και, φυσικά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. περιείχε «Ένα σχέδιο για το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό με τρεις πυλώνες». Στον πρώτο πυλώνα αντιστοιχούν οι κύριες συντάξεις, στον δεύτερο πυλώνα αντιστοιχούν οι επικουρικές συντάξεις, ο οποίος θα γίνει (σύμφωνα με το πρόγραμμα) «ανταποδοτικός και κεφαλαιοποιητικός» και στον τρίτο πυλώνα αντιστοιχούν οι συντάξεις. Η όποια επικουρική σύνταξη θα εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά, από τις ατομικές εισφορές και από την «επενδυτική απόδοση», το τζογάρισμα, δηλαδή, αυτών των εισφορών, χωρίς απολύτως καμιά κοινωνική προστασία-αλληλεγγύη. Καθώς, «Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει (α) την ατομική εισφορά του, που θα αποτελεί την βάση του «ατομικού κουμπαρά» του και (β) το που θα επενδυθούν, αυτές οι εισφορές».

Οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης και συνολικά η Ν.Δ. δεσμεύονται σε ένα τέτοιο «μοντέλο ασφάλισης» (των 3 πυλώνων, ανταποδοτικού και κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα), λόγω των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και αγκυλώσεών τους και των αντίστοιχων δεσμεύσεών τους από την Ε.Ε. Η επιβολή αυτού του μοντέλου, μιας ουσιαστικά πλήρως ιδιωτικής, πλήρως ανταποδοτικής και πλήρως κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, αρχικά «μόνο» (i) για τις επικουρικές συντάξεις, και (ii) για τους νεοασφαλισμένους από 1-1-2022,
θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην επιβολή αυτού του μοντέλου για όλες τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και όλων των συνταξιούχων, παλιών και νέων. Αυτό το «μοντέλο», το «αγαπημένο» μοντέλο των απανταχού νεοφιλελεύθερων, όπου επιβλήθηκε ολοκληρωτικά και γενικευμένα, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Κ.Α. (βλ. Χιλή και ΗΠΑ), ενώ δεν έχει σχεδόν πουθενά αλλού στον πλανήτη, και ιδίως στην Ευρώπη, ευρεία εφαρμογή.

Το μοντέλο επικουρικής σύνταξης που προτείνει η Ν.Δ. δεν έχει επί της ουσίας μεγάλη διαφορά από το μοντέλο που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τον ν. Κατρούγκαλου, με τον οποίο η επικουρική σύνταξη για τους «νέους» ασφαλισμένους έχει ήδη γίνει πλήρως ανταποδοτική. Τώρα, με το σχέδιο Χατζηδάκη - Μητσοτάκη η επικουρική σύνταξη-ασφάλιση γίνεται και πλήρως κεφαλαιοποιητική. Οι εισφορές δε θα μπαίνουν πλέον σε κοινό κουμπαρά από όπου, στα πλαίσια του αναδιανεμητικού συστήματος της αλληλεγγύης των εργαζομένων θα χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται και οι τρέχουσες συντάξεις, αλλά αυστηρά και μόνο θα επενδύονται. Τα ανταποδοτικά και κεφαλαιοποι-ητικά συστήματα ασφάλισης δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την Κ.Α. Αποτελούν μέρος των άγριων νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών επιθέσεων, με στόχο το υπάρχον σύστημα Κ.Α. να ιδιωτικοποιηθεί ολοκληρωτικά. Να καταργηθεί κάθε ψήγμα κοινωνικού χαρακτήρα ή αλληλεγγύης, να μετατραπούν οι συντάξεις (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) σε φιλοδωρήματα ή ελεημοσύνη. Να επιβληθούν αντίστοιχα στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Να δημιουργηθεί μια αγορά για όσους έχουν κάποια χρήματα και για όσο έχουν. Να καταληστευθούν όσα αποθεματικά υπάρχουν ακόμα στα
ταμεία. Να καταστραφεί η Κ.Α. σαν τέτοια (και όλες τις «παλιές» παροχές,
όπου και αν διατηρούνται), για να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα σε εργαζόμενους, νεολαία και λαϊκά στρώματα, μέσω της πλήρους ατομικοποίησης τους.

Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα, γνωρίζει πολύ καλά, ότι τα περί «υπεροχής του ατομικού κουμπαρά», «ατομικής επιλογής» και «ελευθερίας» να διαλέγεις εισφορές και επενδυτικά πακέτα, δηλαδή παροχές (σύνταξης, υγείας κ.λπ.), αποτελούνε συνειδητά ψέματα. Οι εργαζόμενοι ζουν σε μια πραγματικά άθλια κατάσταση ανεργίας ή υποαπασχόλησης, με ανύπαρκτα ή μηδαμινά εισοδήματα, με συνεχείς απώλειες ή μειώσεις εισοδημάτων, με φτώχεια και ανασφάλιστη ή μισοασφαλισμένη εργασία κ.λπ. Γνωρίζουν ότι ο οικογενειακός κουμπαράς, πόσο μάλλον, ο δημόσιος ή κοινωνικός κουμπαράς είναι πολύ πιο σημαντικός από τον ατομικό κουμπαρά και ότι ο κουμπαράς του πλούσιου, του βιομήχανου, του τραπεζίτη ή του τοκογλύφου είναι
πολύ-πολύ πιο γεμάτος από τον κουμπαρά ενός φτωχού. Επίσης, ξέρουν ότι τον «κουμπαρά» της Κ.Α. στη χώρα μας τον καταλήστευσαν και τον άδειασαν οι ίδιοι οι εργοδότες, οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι, οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους. Απέναντι στις διαρκείς επιθέσεις, η διέξοδος είναι μία.

-

Εργατικός αγώνας, μαζικός, μαχητικός, ενωτικός, διαρκείας

-

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

πηγή : https://www.okde.gr/archives/14285


ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης - Το νέο αντεργατικό-αντιασφαλιστικό έκτρωμα του Χατζιδάκη να μην ψηφιστεί! - Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, 7.30μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου


Αμπελόκηποι, 30/8/2021

Ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος. Λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζιδάκη για την κατάργηση του 8ωρου, των υπερωριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ο «υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», που δεν έχει εργαστεί και δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του, ξεδιπλώνει την νέα κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα αυτή τη φορά και με στόχο την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Με το νομοσχέδιο που επιδιώκουν να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αυτές τις μέρες στη Βουλή, δημιουργείται ένα νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται "επενδυτές", θα γνωρίζουν με άλλα λόγια τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν αλλά όχι και το αν και ποιο ποσό θα πάρουν πίσω στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Την ίδια στιγμή οι ήδη συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, αφού δεν θα υπάρχει σταθερή εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με κίνδυνο περικοπής ή συνολικής αδυναμίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων. Αντί δηλαδή της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων σε μια κατεύθυνση προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης των γενεών, αυτά θα προάγουν την ανταποδοτικότητα, το ρίσκο ή (για να ακριβολογούμε) τον τζόγο, αφού οι εισφορές των εργαζόμενων θα επενδύονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα καθορίζεται από την «απόδοση της επένδυσης».

Συνάδελφοι/ισσες,

Μέρες παλιότερων διακηρύξεων για «επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων» ξανάρχονται στο νου μας, που άλλο δεν σήμαιναν παρά το ξεκοκκάλισμα των ταμείων και την κλοπή της περιουσίας τους με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και τα ομόλογα. Και ενώ ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες στις τότε πολιτικές ηγεσίες, ενώ δεν δόθηκαν ποτέ πίσω τα κλεμμένα των ταμείων μας, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα!

Να μην το επιτρέψουμε!

Η επικουρική ασφάλιση δεν μπορεί παρά να είναι Δημόσια και Καθολική, να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμιά σχέση με επιχειρηματικά παιχνίδια και κινδύνους! Γενικότερα δε απαιτούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και μείωση των εργατικών εισφορών!

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλεί μαζί με άλλα σωματεία της πόλης σε κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης,

την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, 7.30μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : https://zsepethess.blogspot.com/2021/08/1-730…