Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.00

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Να παλέψουμε ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Επί ένα σχεδόν μήνα η χώρα καίγεται από τη μια άκρη στην άλλη. Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη: δασικές εκτάσεις κυρίως, αλλά και ελαιώνες, καλλιέργειες, εκτάσεις με οπωροφόρα δέντρα. Μαζί μ' αυτά έχουν καεί άγρια ζώα, κοπάδια με αιγοπρόβατα και μελίσσια. Ολόκληρα χωριά και χιλιάδες σπίτια, αγροτικές επιχειρήσεις, στάνες και αποθήκες ζωοτροφών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή σε μεγάλο βαθμό. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι για τους επόμενους μήνες και χρόνια, θα έχουν στερηθεί τα βασικά μέσα βιοπορισμού τους και για να επιζήσουν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.

Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Αυτή η εκτεταμένη εξαφάνιση ενός τεράστιου τμήματος της δασικής έκτασης της χώρας, θα επιτείνει για την επόμενη περίοδο (ξεκινώντας από τις επόμενες μέρες) τις ήδη καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας: οι επόμενοι καύσωνες θα είναι πιο συχνοί, πιο παρατεταμένοι και πιο "θερμοί"· οι επόμενες πλημμύρες θα είναι πιο έντονες και επικίνδυνες και εξαιτίας αυτής της καταστροφής που συντελέστηκε αυτές τις τελευταίες μέρες. Και όλα αυτά μεταφράζονται σε ανείπωτες ανθρώπινες τραγωδίες και σε πόνο.

Όμως, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσπαθούν, με κυνισμό και υποκρισία, να πείσουν το λαό ότι όλα λειτούργησαν στην εντέλεια και ότι επιτεύχθηκε (και συνεχίζει να επιτυγχάνεται) ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος είναι να καεί ολόκληρη η χώρα…, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι απέναντι στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, συνέπεια της οποίας είναι και οι πυρκαγιές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, από το να αφήσει αυτές τις πυρκαγιές να εξελίσσονται ανεξέλεγκτα μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα και να σβήσουν μόνες τους.

Πίσω από αυτή τη χυδαία στάση τους, με δυσκολία μπορεί να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών και πρώτ' απ' όλα η διάλυση του δημόσιου τομέα δασοπροστασίας και η σκανδαλώδης υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Εδώ και χρόνια είναι κοινός τόπος, ότι η πυροσβεστική υπηρεσία έχει άμεσα ανάγκη από μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από διαρκή εκπαίδευσή του, από αγορά επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά καμιά κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών που καίγεται η χώρα, δεν δαπάνησε σχεδόν τίποτα για να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ακόμα παραπέρα, υλοποιώντας μια πολιτική ατζέντα, με την οποία χρησιμοποιεί τεράστιους πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, για να ενισχύσει το αυταρχικό και μιλιταριστικό κράτος της δεξιάς: προσλήψεις αστυνομικών αντί για πυροσβέστες, γιατρούς και εκπαιδευτικούς· αγορά αστυνομικών οχημάτων καταστολής διαδηλώσεων και rafal αντί για νοσοκομεία και μέσα πυρόσβεσης.

Ακόμα μεγαλύτερη υποκρισία και κυνισμός όμως υπάρχει στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για αποκατάσταση των καταστροφών, αποζημιώσεις των πληγέντων και αναδασώσεις. Οι θολές υποσχέσεις για αποζημιώσεις ψίχουλα δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο των αναγκών των πληγέντων, ενώ την ίδια στιγμή, τα σχέδια ανασυγκρότησης και αναδάσωσης είναι μια πολύ ξεκάθαρη δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο, για ένα όργιο υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου, των μικρών αγροτικών εκτάσεων και των δασικών εκτάσεων από τα αρπακτικά της αγοράς τα οποία ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε "αναδόχους των δασών".

Μόνο η μαζική λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σχέδια, να ορθώσει τείχος προστασίας στην καταστροφή του περιβάλλοντος, να στηρίξει αυτούς που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και να επιβάλει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών τους και την πλήρη αποζημίωσή τους… Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας καλεί τον λαό της Καλλιθέας σε άμεση δράση αλληλεγγύης προς όλους τους πυρόπληκτους. Θα πρέπει όλοι και όλες μας να σκεφτούμε, ότι κι εμείς αύριο μπορεί να είμαστε τα επόμενα θύματα μιας άλλης καταστροφής: μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας, ενός παγετώνα, μιας οικονομικής κατάρρευσης ή μιας νέας πανδημίας κτλ. Να σκεφτούμε ότι το μέλλον που επιφυλάσσει αυτό το σύστημα στους απλούς ανθρώπους είναι η καταστροφή κι πόνος. Κι αυτός είναι και ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο θα πρέπει όλοι και όλες μας να δραστηριοποιηθούμε άμεσα, για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο των καταστροφών.

Η αλληλεγγύη μπορεί να είναι μια καλή αρχή γι' αυτό.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας επέλεξε, σε ένα πρώτο στάδιο, να ξεκινήσει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, που βίωσαν και την πιο εκτεταμένη καταστροφή. Σε συνεργασία με συλλογικότητες της περιοχής ξεκινάμε να μαζεύουμε στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας (Λασκαρίδου 134) κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 6 μμ μέχρι τις 8 μμ. τα παρακάτω είδη:

  • Οικιακά καθαριστικά (χλωρίνη, απορρυπαντικά, απολυμαντικά, χαρτικά κ.λ.π)
  • Είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, κ.λ.π.)
  • Σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, στιλό κ.λ.π)

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…