Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.30

Ιστορίες για την διάσωση της μνήμης. Μία εκδήλωση με μέλη της Κατάληψης Υφανέτ

Ιστορίες για την διάσωση της μνήμης. Μία εκδήλωση με μέλη της Κατάληψης Υφανέτ -Κυριακή 5/9-ώρα: 19:30,στην πίσω αυλή της Κατάληψης Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18).

Από τις καταστροφές των οθωμανικών κτισμάτων και την εξάλειψη του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης μέχρι την ανάσυρση τους για χάριν της πώλησης τους ως τουριστικό προιόν. Από την ανάδυση και την κατασκευή μνημείων εθνικής σημασίας μέχρι τον παραγκωνισμό κάποιων και τη βεβήλωση άλλων. Από το ζήτημα των αρχαίων του μετρό μέχρι τη δυνατότητα άμεσης κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων.

Από τις διώξεις συντρόφων και συντροφισσών με πρόσχημα την επίκληση στον αρχαιολογικό νόμο, μέχρι και την αποκαθήλωση αγαλμάτων δυναστών από τους αγωνιζόμενους στις Η.Π.Α. Το ζήτημα της διαχείρισης της μνήμης επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια, τόσο εξαιτίας της κρατικής ρύθμισής του, όσο και λόγω των διαρκών αντιστάσεων που προκύπτουν από αυτή.

Σε αυτή την εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε για τους τρόπους έκφρασης της κυρίαρχης αφήγησης αλλά και τον τρόπο που εκφράζεται η δική μας (αντί)μνήμη.

Πηγή:http://evagelismos.squat.gr/?p=4432