Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00

Η Οικογενεια Μπελιε

ΠΡΟΒΟΛΗ στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 9/9/2021 στις 9.00μμ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Η Οικογένεια Μπελιέ

La Famille Belier

Κομεντί 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 106'

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ερίκ Λαρτιγκό με τους: Καρίν Βιάρ, Φρανσουά Νταμιέν, Ερίκ Ελμοσνινό, Λουάν Εμερά

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η 16χρονη Πολά είναι μια έφηβη κοπέλα, ίδια με τις συμμαθήτριές της και ταυτόχρονα εντελώς «διαφορετική». Γεμάτη με την ανασφάλεια και την αναστάτωση της ηλικίας της, έχει να διαχειριστεί ολομόναχη την οικογένειά της, μαμά, μπαμπά και αδελφό που είναι και οι τρεις κωφάλαλοι. Η κτηνοτροφική ζωή στη φάρμα τους, οι καθημερινές συνεννοήσεις στην αγορά ή στο δημόσιο ή στις τράπεζες, η επικοινωνία αυτής της τόσο αυτάρκους, κλειστής «ομάδας» με τον έξω κόσμο, βασίζεται στη συμμετοχή της Πολά και στη διερμηνεία της. Οταν εκείνη διαπιστώσει (με τη βοήθεια του δασκάλου της και του ωραίου του σχολείου), ότι έχει ένα πηγαίο ταλέντο στο τραγούδι και θελήσει να κυνηγήσει τη νέα της φιλοδοξία, η οικογένειά της, που ούτως ή άλλως δεν την ακούει, θα δυσκολευτεί και να δείξει κατανόηση.

Ξεφεύγοντας από τα πρώτυπα των δεκάδων γαλλικών φαρσοκωμωδιών που κάθε χρονιά σπάνε τα ταμεία στη Γαλλία, αλλά και στη διανομή τους στην Ελλάδα, η «Οικογένεια Μπελιέ» είναι εξίσου feelgood, όσο και πρωτότυπη και πνευματώδης. Ο Λαρτιγκό πετυχαίνει ένα υπόδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στο χιούμορ, την αμεσότητα, την τρυφερότητα, τη δροσιά και τη συγκίνηση. Αποφεύγει να εκμεταλλευτεί άγαρμπα την ιδιαιτερότητα των ηρώων του, αλλά επενδύει σοφά, τόσο με το σενάριο όσο και με τη χρήση (ή απουσία) του ήχου στην ταινία, εναλλάξ κωμικά ή δραματικά, στα αποτελέσματα που έχει στους γύρω ο κώδικας επικοινωνίας των μελών της οικογένειας.

Παίζοντας μόνο στη νοηματική, με εκπληκτική έμπνευση, η Καρίν Βιάρ και ο Φρανσουά Νταμιέν είναι απολαυστικοί ως παρορμητικοί γονείς, ενώ την παράσταση πραγματικά κλέβει η Λουάν Εμερά στο ρόλο της Πολά, η οποία ξεπήδησε από το γαλλικό The Voice και δεν έχει μόνο μια θαυμάσια φωνή, αλλά πραγματικό ταλέντο στην ηθοποιία, ταυτόχρονα αμήχανη, αδέξια, ερωτεύσιμη, χαριτωμένη κι ευαίσθητη. Τα τραγούδια του Μισέλ Σαρντού ακούγονται πληθωρικά στην ταινία, έξτρα δώρο για τους fans του Γάλλου συνθέτη. Μικρή, διακριτική αλλά συναισθηματικά ηλιόλουστη, η ταινία προσφέρει όχι μόνο ισόποσες δόσεις γέλιου και συγκίνησης, αλλά και μια αυθεντική νότα αισιοδοξίας για τη ζωή.

https://www.youtube.com/watch?v=aWbbzo3_9rE

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου
ergatikilesxi.gr

ergaextikilesxexnsmyrni@exgmail.coexm

tel:00302114013060

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Σεπτεμβρίου 13h