Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Διαδήλωση ενάντια στην Σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ

Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή

Παρασκευή 17/9, 7 μμ Σύνταγμα - Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση και τη Σύνοδο των χωρών της Μεσογείου!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή:

Στις 17 Σεπτέμβρη η Ελλάδα θα διοργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των 9 μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED9EU). Ο Μητσοτάκης φιλοξενεί μία Σύνοδο - πρόκληση για τους λαούς της Μεσογείου και τα κινήματα που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής του περιβάλλοντος και την απειλή του πολέμου.

Στα λόγια, ο στόχος της Συνόδου είναι η συνεργασία και η υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», συνεχίζοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της ΕΕ που θα «καθαρίσουν» τη Μεσόγειο, θα μειώσουν κατά 55% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και θα τις μηδενίσουν μέχρι το 2050.

Στη πράξη όμως, θα είναι η Σύνοδος των Εμπρηστών της Μεσογείου! Των εμπρηστών του κλίματος που ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο και τώρα ετοιμάζονται να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον. Πίσω από τα παραμύθια περί «πράσινης ανάπτυξης» η πραγματική ατζέντα τους θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των χωρών της ΕΕ και την πριμοδότηση, με τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, των ντόπιων και διεθνών αρπαχτικών της αγοράς (εταιρείες ορυκτών καυσίμων, βιομηχανικών αιολικών, κατασκευαστικών, μεγαλοξενοδόχων, real estate κλπ) που θα «επενδύσουν» πάνω στα καμένα. Ο κόσμος ακόμα παλεύει να κλείσει τις πληγές του από τις φωτιές πριν ακολουθήσουν νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και ο Μητσοτάκης οργανώνει το μεγάλο φαγοπότι των κερδοσκόπων!

Θα είναι η Σύνοδος των εμπρηστών του πολέμου, που απειλούν την ειρήνη με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ΑΟΖ και των ορυκτών καυσίμων. Που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για «το δυστυχισμένο λαό του Αφγανιστάν» την ίδια ώρα που κλείνουν ερμητικά τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τη Σύνοδο των 9 της Μεσογείου ο Μητσοτάκης θα φιλοξενεί τις ίδιες μέρες στην Αθήνα τη Στρατιωτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικυρώσει την 5ετή συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Μητσοτάκης θα πουλάει «πράσινη διπλωματία» χέρι - χέρι με τον Μακρόν κι εμείς, όλες και όλοι μαζί, θα διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα ενάντια στην κυβέρνηση και τους διεθνείς συνεργάτες της, για να μπουν «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»!

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Μόνο μέσα στο φετινό καλοκαίρι, 1,3 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ελλάδα, 1,8 εκατομμύρια στην Ιταλία, 1,5 εκατομμύρια στην Τουρκία και από 0,5 εκατομμύρια σε Ισπανία και Γαλλία. Ένα θλιβερό ρεκόρ καταστροφής για ανθρώπους, δάση και ζώα, που πρόσθεσε την Μεσόγειο στον παγκόσμιο χάρτη των πυρκαγιών που κατακαίνε τον πλανήτη από τις ΗΠΑ και τον Αμαζόνιο μέχρι τη Σιβηρία. Γι' αυτό και η οργή μας ξεχειλίζει!

Ακόμα και το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (MAP/UNEP) προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το 15% των θανάτων στη Μεσόγειο οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί. Η περιοχή ρυπαίνεται με 730 τόνους πλαστικών κάθε μέρα.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο σε σημαντικότερο βαθμό από ότι τον μέσο όρο του πλανήτη. Παρότι η θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό (και θα φτάσει τους 2-3 βαθμούς έως το 2050) και αυτή η αύξηση είναι που προκαλεί όλα όσα βιώνουμε σήμερα: συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και της θάλασσας με επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, ερημοποίηση και ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αύξηση των δασικών πυρκαγιών και μείωση των αποθεμάτων του γλυκού νερού.

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ξεδιάντροπα την κλιματική αλλαγή ως «φυσικό φαινόμενο» για να έχουν «άλλοθι» για αυτές τις καταστροφές αλλά και για να κρύψουν τις καταστροφικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπισή τους.

Στην Ελλάδα, τα δασαρχεία πήραν μόλις το 1/10 του ποσού που είχαν ζητήσει για έργα πρόληψης, η Πυροσβεστική παρέμεινε διαλυμένη χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς επίγεια μέσα και εναέρια μέσα, την ώρα που εκατομμύρια πήγαν σε μπατσικά και μπάτσους του Χρυσοχοΐδη και δισεκατομμύρια σε πολεμικά αεροπλάνα και εξοπλισμούς.

Αυτοί που δήθεν θα μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που την προκαλούν! Από τις 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του πλανήτη, οι 6 είναι εταιρίες ορυκτών καυσίμων και οι 2 είναι αυτοκινητοβιομηχανίες. 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών. Η πολεμική μηχανή και η πολεμική βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής. Για τα κέρδη των πολυεθνικών και τις ανάγκες του ιμπεριαλισμού, ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις που τον υπηρετούν καταστρέφουν τον πλανήτη. Γι' αυτό και καμία Σύνοδος για το Κλίμα όχι μόνο δεν έχει φέρει κάποια μείωση των εκπομπών αλλά αντίθετα, οι εκπομπές αυξάνονται!

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη» την ίδια στιγμή που κάνει εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τη στιγμή που πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το ρυπογόνο Φυσικό Αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Το πόσο άχρηστες είναι αυτές οι δήθεν «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας φάνηκε μέσα στον καύσωνα, όταν κάλυψαν μόλις ένα 5% της ζήτησης και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναλειτουργήσει μονάδες της ΔΕΗ που είχε κλείσει θριαμβευτικά λίγους μήνες πριν στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει αυξήσεις πάνω από 50% στα τιμολόγια της ενέργειας εξαιτίας της χρηματηστηριακής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Να τους σταματήσουμε!

Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των αγωνιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις και τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν. Του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος που λέει ναι στους πρόσφυγες - όχι στους φασίστες!

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Και κλιμακώνουμε οργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που ετοιμάζεται να βγει μαζικά στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, διεκδικώντας «ν' αλλάξουμε το σύστημα - όχι το κλίμα».

πηγή : https://www.facebook.com/groups/2738723172198…


Απόφαση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 9/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη για να συζητήσει την πολιτική κατάσταση και την παρέμβαση του μετώπου το επόμενο διάστημα.

Η ΚΣΕ εκτιμάει ότι όλες οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν πιο έντονα την κρίση του συστήματος και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, η χρεοκοπία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας που φουντώνει σε συνδυασμό με όλες τις αντεργατικές επιθέσεις, έρχονται να τροφοδοτήσουν τη εργατική-λαϊκή οργή ενάντια στην κυβέρνηση.

Η ταπεινωτική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το σύστημα, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ασκεί νέες πιέσεις στον ελληνικό καπιταλισμό και την κυβέρνηση.

Η μαζική διαδήλωση στις 9 Αυγούστου ενάντια στην κυβέρνηση των εμπρηστών, οι συνεχείς απεργίες στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις με πρόσχημα τον εμβολιασμό, είναι προμηνύματα για ένα καυτό φθινόπωρο μαχών σε όλα τα επίπεδα.

Άμεσο καθήκον του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η οργανωτική και πολιτική στήριξη των αγώνων που ανοίγουν την «αυλαία» του φετινού φθινοπώρου και η συμβολή του στην κλιμάκωσή τους κόντρα στην συναίνεση που δίνει απλόχερα ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τη λογική της συμβολικής διαμαρτυρίας του ΚΚΕ. Παράλληλα θα πρέπει να εντείνει την πολιτική της παρέμβαση στην κατεύθυνση ευρύτερης συσπείρωσης του μαχόμενου αριστερού ριζοσπαστικού δυναμικού στη λογική της συγκρότησης του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 15/9 με προοπτική ένα κύμα απεργιών και καταλήψεων που θα στείλει στο σκουπιδοτενεκέ την Κεραμέως και όλη την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία.
  • Συμμετέχουμε στη διαδήλωση της17/9 στην Αθήνα, 7 μμ Σύνταγμα, ενάντια στην Σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βάζουν μπροστά τα σχέδια λεηλασίας των «πράσινων» αρπακτικών της αγοράς. Στηρίζουμε τις δράσεις ενάντια στην σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι 19/9.
  • Στις 18/9 διαδηλώνουμε στο Κερατσίνι στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η σύγκρουση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που ανοίγει το δρόμο για την επανεμφάνιση των φασιστών είναι κρίσιμη μάχη για όλο το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Γι' αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι στον ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας, με μέρα δράσης στις 7 Οκτώβρη και το μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Παράλληλα οργανώνουμε την εξωστρεφή δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την προβολή και συζήτηση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος που έχει ανάγκη η εποχή μας, ανοίγουμε τη συζήτηση για τις πολιτικές προϋποθέσεις για να νικήσουν οι αγώνες.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμάει ότι η κινητοποίηση του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες έχει και ως προϋπόθεση το άνοιγμα της συντροφικής πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της για όλα τα ζητήματα. Με αυτόν τον προσανατολισμό αποφάσισε την σύγκληση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Η ΚΣΕ θα συνεδριάσει άμεσα για να διαμορφώσει την εισήγησή της στο ΠΣΟ.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 10/9/2021

πηγή : http://antarsya.gr/node/5984