Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.00

8 Xρονια μετα τη δολοφονια του Παυλου Φυσσα

8 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ! ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Στις 18 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 8 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά, μέλος των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. Η δολοφονία αυτή αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς επιθέσεων σε μετανάστες/στριες και χώρους αγώνα από φασιστικές/παρακρατικές ομάδες, αρκετές από τις οποίες δεν έγιναν καν γνωστές στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία. Τέτοιες παρακρατικές ομάδες διαχρονικά λειτουργούν ως εφεδρεία ενός συστήματος που ωφελεί λίγους, με σκοπό την τρομοκράτηση της κοινωνίας και την καταστολή των διάφορων κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται εκ νέου μια άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Βραζιλίας (Μπολσονάρο), ενώ πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη

ισχυροποιημένα ακροδεξιά μορφώματα συναντιόνται τόσο στην Ιταλία (Σαλβίνι), στην Ουγγαρία(Όρμπαν), στην Γαλλία (Λεπέν) και αλλού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα απ' τα ζητήματα που δίνουν τροφή και επαναφέρουν αυτές τις ιδεολογίες στο προσκήνιο είναι η λογική της Ευρώπης φρούριο. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε με σκοπό την διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της επιχείρησης που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετήθηκε απ' το ευρύτερο πολιτικό φάσμα των κρατών και ως άμεσο λογικό επακόλουθο ενίσχυσε τα φασιστικά αντανακλαστικά των εκάστοτε κοινωνιών.

Εκτιμούμε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν, θα ενισχυθεί η ήδη άγρια καταστολή τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης φρούριο και θα συνεχιστούν οι μαζικές απελάσεις.

Σε εθνικό επίπεδο η δίκη της Χ.Α. μπορεί να τελείωσε, ο φασισμός όμως δεν νικιέται στις δικαστικές αίθουσες και απ' το σύστημα που τον ανέθρεψε, αλλά συνεχίζει να είναι παρών. Σε πολιτικό επίπεδο παρατηρείται ότι ακροδεξιά στοιχεία αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Πλεύρη με τις γνωστές αντισημιτικές απόψεις, τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΕΝ Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα σε κοινωνικό επίπεδο πρώην ηγετικά στελέχη της Χ.Α. καλούν σε συλλαλητήρια μέσα από την φυλακή και φασιστικές γκρούπες προσπαθούν να επανεμφανιστούν στο προσκήνιο και να αναδειχθούν είτε διεισδύοντας στις πορείες των αντιεμβολιαστών, είτε με μικρές δράσεις όπως σπρέι, τρικάκια και άλλα, που όσο αφήνονται αναπάντητες συμβάλλουν στην ανασύνταξή και διεκδίκηση ενός κομματιού του δρόμου από μεριάς τους.

Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του φασισμού είναι η πατριαρχία. Η ανάδειξη τον τελευταίο χρόνο μιας σειράς γυναικοκτονιών, βιασμών και άλλων παραβατικών και κακοποιητικών συμπεριφορών δείχνει ότι ο σεξισμός και η κουλτούρα του βιασμού είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία και προωθούνται ποικιλοτρόπως από τους μηχανισμούς προπαγάνδας και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Αναγνωρίζουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν ένα αποκύημα της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία μεγαλώσαμε και ζούμε, βιώνοντας εξαρχής φασίζουσες συμπεριφορές συνειδητά ή ασυνείδητα (σχέσεις γονέων - παιδιών, καθηγητών-μαθητών, εργοδοτών - εργαζομένων, κλπ). Μέσα από τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι ο φασισμός ενυπάρχει στην καθημερινότητα μας με διάφορες μορφές και δεν εκδηλώνεται μόνο με την δράση των φασιστικών γκρουπών, οι οποίες αποτελούν την πιο τρανταχτή μορφή του.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι ο φασισμός είναι παρών και υποβόσκει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και γι' αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση και δράση από όλες και όλους μας.

Ο αγώνας απέναντι του απαιτεί συλλογική πολύμορφη δράση τόσο στους δρόμους όσο και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Επίσης αναγκαία είναι η αυτομόρφωση και η συνεχόμενη πολιτική ανάλυση των εκφάνσεων που αυτός παίρνει ανά περιόδους, για την ολική ανατροπή του συστήματος που τον γεννά και τον συντηρεί.

Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, τα σωματεία και τις συλλογικότητες, σε μαζική και μαχητική αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ημέρα που συμπληρώνονται 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

πηγή : http://lesxi-ergasias-trikalon.blogspot.com/2…