Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Καλεσμα αλληλεγγυης καταγγελουσών του καθηγητη μαιευτικης

Για μια ακόμη φορά! Όσο από τις καθημερινές στιγμές εμφύλων ανισοτήτων η μετάβαση στη βία κατά των αδύναμων και των γυναικών απέχει μια κακιά στιγμή, όσο τα αναρίθμητα περιστατικά γυναικοκτονιών θα παραμένουν μόνο απλοί αριθμοί άλλο τόσο εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα σε όσους και όσες αναγνωρίζουν σε αυτά τις αμείλικτες σχέσεις εξουσίας αυτού του κόσμου.

Για αυτό, μετά και την 3η αναβολή της δίκης, καλούμε την Τετάρτη 22/9 στις 9:00 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις πρώην φοιτήτριες του Τμήματος Μαιευτικής και πελάτισσες του γυναικολόγου και καθηγητή Μαιευτικής του Διπαε-Σίνδου (πρώην ΑΤΕΙ) που παραβιάστηκαν και παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης στο ιδιωτικό του ιατρείο.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΣΩΝ.

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Σεπτεμβρίου 11h


1 2 3 4

Συγκέντρωση στη δίκη του παραβιαστή καθηγητή του ΔΙΠΑΕ

Τετάρτη 22/9 9.00 Δικαστήρια

Κράτος, ΜΜΕ, σχολές & εκκλησία

Τον Σεπτέμβριο του 2020 πρώην φοιτήτριες του τμήματος μαιευτικής του ΑΤΕΙΘ (ΔΙΠΑΕ) κατήγγειλαν δημόσια σεξουαλική παρενόχληση. Σε αυτά εμπλέκεται καθηγητής του τμήματος, και ιδιώτης γυναικολόγος γιατρος. Οι πρώην φοιτήτριες καταγγέλουν ότι ο εν λόγω καθηγητής προσέγγιζε σπουδάστριες και τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο, χρησιμοποιώντας διάφορες προφασεις. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παραβαίνοντας το πρωτόκολλο παραβίαζε τις κοπέλες.

ΟΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

"Είµαστε πολλές και ερχόµαστε από µακριά. Είµαστε άνεργες, εργάτριες, φοιτήτριες, µητέρες. Είµαστε αναρχικές, αντιφασίστριες, εξεγερµένες. Σε σχολεία, σχολές, χώρους εργασίας, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους που ξεσπάνε περιστατικά έμφυλης βιας, με οργάνωση κι αγώνα σπάμε τη σιωπή που επιβάλλει η πατριαρχία."

ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Μετά και την 3η αναβολή της δίκης,

Συγκέντρωση στη δίκη του παραβιαστή καθηγητή του ΔΙΠΑΕ Τετάρτη 22/9 9.00 Δικαστήρια

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


1 2 3 4

ΕΞΩ ΟΙ (ΠΑΡΑ)ΒΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Την Τετάρτη, 22/9, εκδικάζεται μετά από τρεις αναβολές,η υπόθεση του παραβιαστή ιατρού και καθηγητή του τμήματος Μαιευτικής στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σίνδου. Τον Σεπτέμβριο του 2020 σε διαδικτυακά μέσαδημοσιοποιήθηκαν συνεντεύξεις πρώην φοιτητριών του τμήματος που αφορούσαν καταγγελίες σεξουαλικήςπαρενόχλησης, ενώ τα πρώτα περιστατικά χρονολογούνται πίσω στο 2005.

Εκμεταλλευόμενος τις ιδιότητες γιατρού και καθηγητή, προσέγγιζε φοιτήτριες με πρόσχημα την βοήθειά του στις σπουδές τους, την πρακτική άσκηση, την εύρεση εργασίας αλλά και την παροχή δωρεάν γυναικολογικής εξέτασης. Καλώντας τες, λοιπόν, στο ιδιωτικόιατρείοπου διατηρεί στο κέντρο της πόλης, πίσω από τις κλειστές πόρτες προχώρησε , κατά συρροή, σε γυναικολογική βία και πληθώρα παραβιαστικώνσυμπεριφορών.

Το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτυγχάνει να προστατέψει τις φοιτήτριες, καταγγέλλουσες και μη, αφού το εν λόγω σκουπίδι συνεχίζει να διδάσκει στο τμήμα Μαιευτικής, προκαλώντας συστηματικά με τη συμπεριφορά του, χρησιμοποιώντας και πάλι τη θέση του εκπαιδευτικού για να ξεπλύνει το όνομα του. Σε παραλληλία με τον πρόεδρο του τμήματος και τον πρύτανη του ιδρύματος , ιατρικοί και μαιευτικοί σύλλογοι της χώρας επέλεξαν να κωφεύσουν απέναντι στις καταγγελίες, με τον παραβιαστή να διατηρεί ακόμη κανονικά το ιατρείου του.

Ερχόμαστε και πάλι αντιμέτωπα με την εξουσιαστικήκοινωνία η οποία συγκαλύπτει και συμμαχεί με τους βιαστές στοχοποιώντας τα επιζήσαντα άτομα. Σε ένα πατριαρχικό πλαίσιο που κρίνει το τι φορούσες, το γιατί του μίλησες, το γιατί δεν τον κατήγγειλες στην ώρα του. Είναι η ίδια κοινωνία που όταν καταφέρνεις να ορατοποιήσεις το βίωμα σου σε αποδυναμώνει, γιατί δεν έχεις αρκετές αποδείξεις και γιατί τα λεγόμενα του θύτη έχουν μεγαλύτερη άξια. Εμείς δεν περιμένουμε το σύστημα που συντηρείται από τις ανισότητες και τις αναπαράγει, να αποφασίσει για τις ζωές μας.

Στηρίζουμε τον αγώνα των καταγγελλουσών που είναι σύμφυτος με τον συνεχή αγώνα μας ενάντια στην πατριαρχία όπως και σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9 ΩΡΑ 9:00 .

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Σεπτεμβρίου 14h


1 2 3 4

Βρισκόμαστε στην 3η αναβολή της δίκης αλληλέγγυες/οι στις καταγγέλλουσες του παραβιαστη καθηγητη μαιευτικης και στον αγωνα τους εναντια στο καθεστως της εμφυλης βιας, της κουλτουρας του βιασμου και γενικότερα της πατριαρχιας που ολοκληρο το συστημα ξεπλενει και τροφοδοτεί. Καλούμε λοιπόν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, την Τετάρτη 22/9 στις 9:00 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης , στις απόφοιτες του τμήματος μαιευτικής Σίνδου που παρενοχληθηκαν σεξουαλικα κατα την διαρκεια γυναικολογικης εξετασης απο τον γυναικολογο - καθηγητη τους.

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του ελευθεριακού σχήματος φοιτητ(ρι)ών Σίνδου ΔΙ.ΠΑ.Ε. - ΑΤΕΙΘ

Μέσα στο πανεπιστήμιο χωράνε και (παρα)βιαστές

Τον Σεπτέμβριο του 2020 σε διαδικτυακά μέσα δημοσιοποιήθηκαν συνεντεύξεις πρώην φοιτητριών του τμήματος μαιευτικής του ΑΤΕΙΘ (νυν ΔΙ.ΠΑ.Ε.) που αφορούσαν καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα πρώτα περιστατικά χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν. Σε αυτά εμπλέκεται καθηγητής του τμήματος που παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη γυναικολόγου γιατρού στην πόλη. Οι πρώην φοιτήτριες καταγγέλουν ότι ο εν λόγω καθηγητής προσέγγιζε σπουδάστριες και τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιούσε διάφορες προφάσεις, όπως η παροχή δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων, βοήθεια με τα μαθήματα καθώς και την εκπαιδευτική κατάρτιση των φοιτητριών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πρόσεγγισή του στη συνέχεια παρέκκλινε από τον αρχικό σκοπό της επίσκεψης, παραβαίνοντας κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης το ιατρικό πρωτόκολλο και προσβάλλοντας τη γενετήσια αξιοπρέπεια των καταγγελλουσών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι καταγγελίες αφορούν σε κατάχρηση της γενετήσιας πράξης κατά συρροή. Προτιμούμε να αποφύγουμε τη μεταφορά λεπτομερειών, όπως τα διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης και όπως μας έχουν περιγραφεί. Σε κάθε περίπτωση αυτά περιελάμβαναν μη συναίνεση για τις πράξεις που έγιναν και παρενόχληση με σκοπό την επιβολή εξουσίας του δράστη.

Τα γεγονότα αυτά τελικά δεν ήταν μενονωμένα και η κατάσταση έχει πάρει τη νομική οδό. Η δίκη έχει λάβει ήδη δύο αναβολές από τον Σεπτέμβριο και η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 24 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα ο κατηγορούμενος παραμένει αμετάκλητος στη θέση του, όχι μόνο ως καθηγητή του τμήματος μαιευτικής στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ως ενεργoύ ιδιώτη γιατρού στην πόλη. Η στάση του εντός της διδακτικής αίθουσας είναι ιδιαίτερα προκλητική. Σε κάθε περίσταση που του δίνεται κατά τη διάρκεια των διαλέξεών του, αναφέρεται στις δικαστικές του διενέξεις χαρακτηρίζοντάς τες «άδικες» προς το πρόσωπό του. Τις αποδίδει σε αντιδικίες άνευ ουσίας που δημιουργήθηκαν εκδικητικά από πρώην φοιτήτριές του, οι οποίες δήθεν πρόβαλλαν φιλοδοξίες ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ανέλιξης, και με τις οποίες ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, είχε έρθει σε ρήξη.

Στις δικαστικές αίθουσες αλλά και στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται μόνο ο δικηγόρος του. Με την τοποθέτησή του μεταφέρει και την ξεκάθαρη στάση του πελάτη του. Χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ψευδείς και αβάσιμες και επικαλείται το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος του πελάτη του για να μειώσει την αξιοπιστία τους. Μάλιστα, η υπερασπιστική γραμμή ολοκληρώνεται με τον δικηγόρο να τονίζει ότι καθεμία από τις καταγγέλλουσες προέβη σε μήνυση αποκρύπτοντας τις δικές της υστερόβουλες προθέσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δικηγόρος και κατηγορούμενος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των κατηγοριών.

Η συγκεκριμένη ρητορική πηγάζει από τη ρητορική που δομεί η κουλτούρα του βιασμού. Βάσει αυτής τα θύματα, όταν παίρνουν το θάρρος να καταγγείλουν τα γεγονότα, στοχοποιούνται ως υπεύθυνα για τον βιασμό τους και για αυτό οφείλουν να σιωπούν. Στο ίδιο πλαίσιο τίθεται και το ερώτημα «γιατί τώρα» που αποσκοπεί στο να μας αποπροσανατολίσει ως προς την υπαιτιότητα του μοναδικού υπεύθυνου για τις πράξεις αυτές, δηλαδή του βιαστή. Έτσι, τελικά αυτές που καταδικάζονται είναι οι ίδιες οι γυναίκες που βιάστηκαν και το δικαστικό σύστημα θριαμβεύει για την επιτυχία του στην απόδοση δικαιοσύνης.

Με τη δημοσιοποίηση των γεγονότων νυν φοιτήτριες της μαιευτικής απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του τμήματος και στον πρύτανη του ιδρύματος για την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή, ενόσω εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος του, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν οι προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, οι πρυτανικές αρχές επικαλέστηκαν την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας του ελληνικού ποινικού δικονομικού συστήματος, αδιαφορώντας ως προς το ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, ευνοώντας τον κατηγορούμενο στη δίκη. Κυρίως όμως είναι αξιοσημείωτη εκ μέρους τους η επιθυμία για επίκληση και τήρηση του νόμου, ενώ ταυτόχρονα παραβλέπουν προκλητικά τον νόμο που ορίζει ότι όσοι κατέχουν θέση σε εκπαιδευτική βαθμίδα και κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία (ν.3528/2007, άρθρο 103). Φυσικά, καλύτερα θα ήταν να αφήσουμε στην άκρη συζητήσεις σχετικά με την ακαδημαϊκή δεοντολογία που υποτίθεται θα έπρεπε να προάγει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά και την αδιαφορία των διοικητικών αρχών του πανεπιστημίου για την έκθεση των τωρινών φοιτητριών του εν λόγω καθηγητή σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Μετά τη δημοσιοποίηση όλων των παραπάνω, θεωρούμε ότι οφείλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια για το ζήτημα και καλούμαστε να το πράξουμε καθώς επηρεαζόμαστε άμεσα από αυτήν την κατάσταση. Και η ανάγκη μας αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχουμε εισπράξει μέχρι τώρα ως στάση από θεσμικούς φορείς και μη, σχετικά με την υπόθεση. Η στάση των πρυτανικών αρχών αναλύθηκε παραπάνω. Όσον αφορά τους συναδέλφους καθηγητές του κατηγορούμενου στο τμήμα, τον ιατρικό σύλλογο στον οποίον ανήκει και τους υπόλοιπους ιατρικούς και μαιευτικούς συλλόγους της χώρας είναι σκανδαλώδης η σιωπή τους. Όλα αυτά μας κάνουν να απορούμε ως προς το ποιοι, κοινωνικοί και όχι μόνο, συσχετισμοί μπορεί να βρίσκονται από πίσω. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησαν οι δικαστικές διαδικασίες της υπόθεσης περιελάμβανε κάτι παράδοξο για τα ιδανικά του δικαστικού συστήματος. Οι πρώτες καταγγελίες ήρθαν ανώνυμα, εκθέτοντας έτσι τις προβληματικές της ίδιας του της λειτουργίας. Άλλωστε, η δικαιοσύνη είναι δομημένη από τα πάνω για τους πάνω και ο νόμος φτιαγμένος για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών. Κατ' επακόλουθο έχουμε δει πολλές φορές πώς εφαρμόζεται ο νόμος σε περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Τα θύματα υφίστανται στις δικαστικές αίθουσες έναν δεύτερο εξευτελισμό και μια απαξιωτική αντιμετώπιση που φτάνει σε τέτοιο βαθμό στρεψοδικίας ώστε να αντιμετωπίζονται εντέλει ως θύτες. Ο νόμος, έτσι, είναι η θέσμιση, η αποτύπωση και η αναπαραγωγή των εκμεταλλευτικών και εξουσιαστικών

σχέσεων, των διακρίσεων, των ιεραρχιών και των προνομίων.

Αναλύοντας περαιτέρω τις περιστάσεις, βρίσκουμε ότι η συστημική ιατρική καθόλου αποκομμένη δεν είναι από τις έμφυλες και ταξικές διακρίσεις, αντίθετα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να τις ενισχύει. Έτσι, περιστατικά σεξιστικών και εξουσιαστικών συμπεριφορών από γιατρούς δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε οφείλονται σε κάποια ψυχική ιδιαιτερότητά τους. Μέσα από τον κοινωνικό ανταγωνισμό η ιατρική, και πιο συγκεκριμένα η γυναικολογία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως ένα πεδίο σεξιστικών συμπεριφορών. Σε αυτά τα πλαίσια ο βιασμός συνδέεται άρρηκτα με την επιβολή της εξουσίας και αποτελεί ακραία μορφή επιβολής της πατριαρχικής δύναμης. Ανάλογη λειτουργία επιτελεί και το εκπαιδευτικό σύστημα, που καθόλου συμπτωματικά αποτελεί τη δεύτερη επαγγελματική ιδιότητα του κατηγορουμένου.

Επιστρεφόντας λοιπόν στην αρχική μας θεώρηση για την κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βλέπουμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων, καθηγητικής αυθαιρεσίας και κομματικής εκμετάλλευσης, γεγονός που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Θεωρούμε ότι τα παραπάνω δεν είναι καθόλου ασύνδετα με τις σημασιολογικές προεκτάσεις του νέου εκπαιδευτικού νόμου. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη επιδιώκει την επιβολή της τάξης στον χώρο των πανεπιστημίων μέσω πρακτικών, των οποίων η στοχοθεσία μάς είναι προφανής. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι φοιτήτριες που αποφάσιζαν να κινηθούν ενάντια σε καθηγητές με παραβιαστική ή εξουσιαστική συμπεριφόρα θα γλίτωναν από την απειλή του πειθαρχικού συμβουλίου και δεν θα ερχόντουσαν σε δεύτερες σκέψεις για τις διεκδικήσεις τους. Ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι η αρχική σκοπιμότητα των συγκεκριμένων νόμων παρεκκλίνει πολύ από το παραπάνω.

Εν κατακλείδι, στη δημόσια συνέντευξη ο δικηγόρος του δράστη μας υποσχόταν ότι η δίκη αυτή θα έχει πολλές εκπλήξεις. Συμφωνούμε! Η κίνηση να γραφτεί αυτό το κείμενο ήρθε αναπάντεχα, όπως αναπάντεχα υποστηρικτική θα είναι και η παρουσία μας στις δικαστικές αίθουσες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς και η στάση μας δίπλα σε κάθε θύμα βιασμού που μπροστά στη διεκδίκηση της προσωπικής του αξιοπρέπειας και υπόληψης τα βάζει με τέρατα.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δικαστικό -και όχι μόνο- αγώνα των θυμάτων που ανέδειξαν τα συμβάντα. Και αυτό φυσικά αντικατοπτρίζει και τη στάση μας απέναντι σε κάθε εξουσιαστική συμπεριφόρα που υποπίπτει στην αντίληψή μας.