Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης Τριγώνου (Πολυτεχνείο ΑΠΘ)

Καλούμε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 23.9 στις 19.00 στο Τρίγωνο του Πολυτεχνείου ΑΠΘ, σχετικά με τις εξελίξεις των εργασιών και τις δράσεις των επόμενων ημερών.

Λίγα λόγια για την "αναδιαμόρφωση" του τριγώνου Τι είναι το τρίγωνο (για μας) ; Το "τρίγωνο" του Πολυτεχνείου ανέκαθεν αποτελούσε τον μοναδικό κλειστό δημόσιο χώρο του κτιρίου. Δίπλα στο αίθριο , πάνω απ'το κυλικείο και απέναντι από την πρώτη πτέρυγα της αρχιτεκτονικής ,το τρίγωνο όσο φθαρμένο και παραμελημένο κι αν έχει βρεθεί είναι σημείο συνάντησης και δράσεων για όλα τα άτομα που επισκέπτονται το χώρο της Πολυτεχνικής. Το τρίγωνο για εμάς δεν είναι απλά ένας χώρος με καθίσματα. Κατά καιρούς έχει στεγάσει συνελεύσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, workshops, αντιμαθήματα και αράγματα.

Ποιος είναι ο σκοπός της αναδιαμόρφωσης; Το αίθριο αλλά και το τρίγωνο είναι σχεδιασμένα ως χώροι ανοιχτοί και προσβάσιμοι από όλα μας. Παρόλα αυτά, η κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει το κλείσιμο του χώρου αυτού για να καλυψει τις ανάγκες του τμήματος Αρχιτεκτονικής. Το πρωί της Πέμπτης(10/6) ξεκίνησαν οι εργασίες γκρεμίσματος του και κατά την περίοδο του καλοκαιριού καταστράφηκε ολοκληρωτικά.Σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται να στεγασθεί εργαστηριακού τύπου πολυχρηστική αίθουσα στην οποία θα έχουν πρόσβαση φοιτητ(ρι)ες της αρχιτεκτονικής, κάτι το οποίο θέτει ως προνομιούχους/ες ορισμένους/ες φοιτητ(ρι)ες αποκλείοντας τα υπόλοιπα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Γιατί δεν θα το επιτρέψουμε; Παρά το γεγονός πως γενικότερα στην Πολυτεχνική σχολή υπάρχει η ανάγκη για περισσότερους χώρους από τους ήδη υπάρχοντες, δεν θεωρούμε πως η λύση σε αυτό είναι ο περιορισμός του δημόσιου χώρου του πανεπιστημίου .Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του ΑΠΘ να δημιουργεί ένα δυσπρόσιτο και αποστειρωμένο περιβάλλον, έρχεται ως απόρροια η απομόνωση του χώρου του τριγώνου και η παραχώρηση του για εκπαιδευτικές λειτουργίες. Σε συνέχεια των αγώνων ενάντια στα κλειδώματα και της επανοικειοποίησης του campus δεν θα επιτρέψουμε το τρίγωνο να γίνει ακόμα μια κλειδωμένη πόρτα .

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του τριγώνου