τι; : πορεία θεματική : e-food

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 11.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

24ωρη Απεργία – Μοτοπορεία

Για τις απολύσεις στην e-food και τη freelance απασχόληση

Συνάδελφοι,

στα δύο προηγούμενα κείμενά μας «Σημειώσεις για το εργασιακό καθεστώς της e-food» Ι & ΙΙ, πήραμε σαφή θέση ενάντια στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τον εκβιαστικό τους χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, αναλύαμε διεξοδικά τα μέχρι εκείνη την στιγμή δεδομένα του εργασιακού καθεστώτος στην e-food και παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον την εταιρεία να επιλέγει τον δρόμο της μισθωτής - εξαρτημένης εργασίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν άργησε να μετατραπεί σε έντονο σκεπτικισμό καθώς η είσοδος της εργολαβικής Manpower μετατόπισε το πεδίο από α) την εξαρτημένη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε β) τρίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ολόκληρη η ανακοίνωση: https://sveod.gr/?p=2984

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού

πηγή : https://sveod.gr/?p=2986


1 2 3 4 5

24ωρη Απεργία στον κλάδο του επισιτισμού - Παρασκευή 24/09

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην e-food

Μετά απο την ενημέρωση της εταιρείας e-food στους διανομείς για μη ανανέωση των συμβάσεών τους και τον εκβιασμό της εταιρείας ώστε να γίνουν "συνεργάτες" αυτοαπασχολούμενοι ξεκίνησε ο αγώνας τους για την διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ως εργαζόμεν@ στον επισιτισμό γνωρίζουμε τον εκβιασμό των αφεντικών που βαφτίζεται συμφωνία, τις συνθήκες λάστιχο, το καθεστώς επισφάλειας και υποτίμησης της εργατικής μας αξίας.

Ως Σωματείο σερβιτόρων μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομέων στην e-food. Ζητάμε άμεση ικανοποίηση στα αιτήματα τους.

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε)που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στην e-food

Είμαστε εργάτριες και όχι συνεργάτες, και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες

Καλούμε σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/09

Συγκέντρωση μοτοπορεία Π. Άρεως 11:00

κάλεσμα : Σωματείο σερβιτόρων μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού


1 2 3 4 5

Κοκκίνισε όλη η Ελλάδα: με 24ωρη απεργία κλιμακώνουν οι διανομείς

Το ψηφιακό κύμα αλληλεγγύης νίκησε. Το κάλεσμα σε μποϋκοτάζ που έφερε το #cancel_efood στην πρώτη θέση των τάσεων του ελληνικού Twitter και η κατακόρυφη πτώση της βαθμολογίας της εφαρμογής στο Google Play Store από τα 4.7 στο 1 αστέρι οδήγησε την efood σε αναδίπλωση δίνοντας τελικά το δικαίωμα στους 115 διανομείς να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

Τώρα είναι η ώρα να δικαιωθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των ηρωικών διανομέων. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) προχώρησαν από κοινού σε προειδοποιητική στάση εργασίας και πλημμύρισαν σήμερα το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες μηχανάκια.

Delivery workers protest outside the Labour Ministry in Athens after #efoodgr, an online food delivery platform, decided to turn their contract-based workers into freelancers and since then created a social media backlash (#cancel_efood)

pic.twitter.com/GuSJrks2Rl

- Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) September 22, 2021

Οι πραγματικοί proud efooders κοκκίνισαν σήμερα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Λάρισα και Βόλο με τις στάσεις εργασίας και τις μοτοπορείες τους. Και πλάι σε αυτούς γεμίσαμε κι εμείς περηφάνια για τα αντανακλαστικά και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Διανομείς, τηλεφωνήτριες, τεχνικοί, προγραμματίστριες, όλες και όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους νικήσουμε.

Το Radical I.T. στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων διανομέων της efood και στηρίζει την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν τα δύο σωματεία για την Παρασκευή 24/9. Οι διαβεβαιώσεις μέσα από την εφαρμογή δεν αρκούν. Απαιτούμε από την εταιρεία και το υπουργείο εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συναδέλφων και να δεσμευτούν ενώπιον των σωματείων τους.

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

κάλεσμα : Radical I.T.


1 2 3 4 5

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ 11:00 ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, ένα κόκκινο ποτάμι διανομέων απλώθηκε και έστειλε μήνυμα αντίστασης, ανυπακοής, αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης.

Αυτό το μήνυμα απλώνεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χώρο εργασίας.

Η εργατική τάξη ενωμένη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο μπορεί να σπείρει τρομοκρατία στο στρατόπεδο των αφεντικών και της κυβέρνησης.

Και είναι αυτή η ένωση των ανθρώπων του μεροκάματου και του μόχθου, που δίνει κουράγιο και δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο οργάνωσης και άμεσης δράσης , που αποδεικνύει στην πράξη πως η ενότητα του εργατικού κινήματος, όταν επιτυγχάνεται, δίνει άλλη ποιότητα και ποσότητα στους αγώνες του εργαζόμενου λαού.

Στον δρόμο που χαράζει η εργατική τάξη της Ιταλίας, με τις ογκώδεις διαδηλώσεις απέναντι στις απολύσεις και στο κλείσιμο των εργοστασίων. Στον δρόμο που χαράζει η εργατική τάξη της Γερμανίας με τον νικηφόρο αγώνα των απεργών σιδηροδρομικών.

Η νίκη των εργαζόμενων της E-FOOD θα αποτελέσει μια πρώτη ουσιαστική ήττα στην εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Μια ήττα του κεφαλαίου που θέτει βάσεις και δείχνει προοπτική ότι μεθοδικά, οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά αυτό το νομοσχέδιο που δένεται με την στρατηγική του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της εξαρτημένης άρχουσας τάξης και μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Το τεράστιο διακύβευμα αυτού του αγώνα, αποτελεί παρακαταθήκη για το σύνολο του εργαζόμενου λαού, για το σύνολο των δυνάμεων του λαϊκού κινήματος και ως τέτοιος πρέπει να στηριχθεί και να αγκαλιαστεί από το σύνολο της εργατιάς, του λαού και της νεολαίας.

Οι εργαζόμενοι της E-FOOD και μαζί το τεράστιο ταξικό κίνημα αλληλεγγύης που στέκει πλάι τους έχουν χρέος να περιφρουρήσουν οργανωτικά και πολιτικά τον αγώνα τους. Οποιαδήποτε πρόκληση και άσκηση καταστολής και κρατικής βίας από μεριάς της κυβέρνησης των εργοδοτών, του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου θα πρέπει να συντριφτεί πάνω στο ατσάλινο ταξικό τείχος. Η εργατική τάξη, και αυτό το έχει αποδείξει ιστορικά, όταν είναι ενωμένη και αποφασισμένη μπορεί να διαλύσει κάθε δύναμη καταστολής.

Την Παρασκευή στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, το κόκκινο ποτάμι πρέπει να φουσκώσει και άλλο, να δυναμώσει, να γίνει χείμαρρος και να καταπιεί την εργοδοσία της E-FOOD και την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

Πιασμένοι αλυσίδες μαζικά-οργανωμένα- πλατιά και δυναμικά να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των διανομέων της E-FOOD, μια γροθιά να τσακίσουμε την εργοδοσία.

Η εργατική τάξη δεν έχει να χάσει τίποτα πέρα από τις αλυσίδες της, εμπρός για την νίκη που θα σημάνει για ακόμη μια φορά τις καμπάνες της ενωμένης εργατιάς που είναι εφιάλτης του συστήματος.

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

Λαϊκή Δράση- Ομάδα Κομμουνιστών/ Αγωνιστών

mail: laikexiantifasexistikidrexasi@riseexup.net

blog: laikidrasi.wordpress.com

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Σεπτεμβρίου 16h


1 2 3 4 5

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ): Νίκη στον Αγώνα των διανομέων της efood. Τάξη εναντίον Τάξης. 24ωρη Απεργία. Παρασκευή 24/9/21.

από prolprot.espivblogs.net

post image

Κοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει κι έχει η πλάση κοκκινίσει

κι άλλος ήλιος έχει βγει σ' αλλή θάλασσα, άλλη γη…

Από την Αθήνα και τη Σαλονίκη, μέχρι την Πάτρα και το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Βόλο και όλη τη χώρα, ένα φουσκωμένο ποτάμι από "κόκκινα γιλέκα" και όχι μόνο, πλημμύρισε χθες 22/9 τους δρόμους, στέλνοντας ενωτικό αγωνιστικό μήνυμα σε όλη την ντόπια και μεταναστευτική εργατική Τάξη, τη νέα εργαζόμενη βάρδια και σ' όλη την προλεταριακή νεολαία.

Με την προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας -που προκηρύχτηκε έπειτα από κοινό κάλεσμα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και του Συνδικάτου, Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Ν.Αττικής- χιλιάδες απεργοί διανομείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τις μαζικές και δυναμικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις τους, έγραψαν ιστορία.

Η ευρεία κατακραυγή και ο ψηφιακός ακτιβισμός που αναπτύχθηκε ενάντια στα εργοδοτικά και υπουργικά "επιτελικά" σχέδια, για περαιτέρω υποτίμηση της μισθωτής εργασίας με τη μετατροπή της σε "συνεργασία", απέδειξε στην πράξη ότι η Αλληλεγγύη -σε όλους τους καιρούς, σε όλους τους τόπους και με όλα τα μέσα- εξακολουθεί να αποτελεί ταξικό όπλο και κοινωνική αρετή.

Η ανακοινωμένη "αναδίπλωση" και η ουσιαστική αδιαλλαξία των αφεντικών και των χρυσοπληρωμένων μανατζαραίων της efood (ιδιοκτησίας του γερμανικού κολοσσού Delivery Hero, που λυμαίνεται τον κλάδο της ταχυδιανομής σε πολλές άλλες χώρες), οι οποίοι -κατά τη διάρκεια της προχθεσινής μαζικότατης μοτοπορείας στην Αθήνα- επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από τις αστυνομικές κλούβες και διμοιρίες, καθιστά σε μονόδρομο τη συνέχιση και την κλιμάκωση αυτού του δίκαιου και αναγκαίου Αγώνα για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά. Το φράγμα της μοιρολατρίας, της εξατομίκευσης και του φόβου έχει ραγίσει για τα καλά. Καιρός να σπάσει…

Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021. 24ωρη Απεργία από την Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Ν.Αττικής.

Στηρίζουμε - Συμμετέχουμε στην Απεργιακή Συγκέντρωση - Μοτοπορεία.

Πεδίο Άρεως, 11πμ.

NIKH ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ EFOOD.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ. ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ.

κάλεσμα : Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)