Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.30

Θερινο σινεΠ - Nomadland

Η σκληρή πραγματικότητα των μεσηλίκων οι οποίοι ζουν σαν νομάδες σε τροχόσπιτα και βανάκια, κυνηγώντας ευκαιριακές δουλειές όπου υπάρχουν, σχηματίζοντας στο μεταξύ προσωρινές κοινότητες στη μέση του απέραντου αμερικανικού πουθενά.

Μια τέτοια νομάς είναι και η Φερν (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), χήρα κοντά στα εξήντα, η οποία μετά την προσωπική απώλεια αλλά και το κλείσιμο του εργοστασίου όπου εργαζόταν, μια συνθήκη που την άφησε δίχως σπίτι αφού διέμενε σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών, βρίσκεται να ζει εν έτει 2011 περιφερόμενη στις δυτικές και μεσοδυτικές Πολιτείες, μέσα στο παλιό βανάκι της. Κάνει διάφορες δουλειές για τα προς το ζην. Μία από αυτές περιλαμβάνει μερικά μεροκάματα σε μια αχανή αποθήκη της Amazon. Στην πορεία συναντά και συνδέεται με άλλους ανθρώπους ίδιας ή και μεγαλύτερης ηλικίας, που η πρόσφατη οικονομική κρίση τους οδήγησε στο δρόμο. Το οικογενειακό πλαίσιο της Φερν είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί στην πορεία, όμως τα σημαντικά δεν εντοπίζονται αναγκαστικά στην οικογένεια αλλά σε άλλα δίκτυα. Το οδικό, το κοινωνικό, εκείνο του χώρου και του χρόνου.
Δομική θέση της ταινιας ειναι να μετρήσει προσεκτικά την απόσταση ανάμεσα στο να είναι κανείς μοναχικός από το να είναι έρημος. Το διαπιστώνουμε πρωτίστως στην ιστορία της Φερν, το εντοπίζουμε εξίσου καθαρά στην διαρκώς μεταβαλλόμενη ανθρωπογεωγραφία που την περιβάλλει.
Ολα είναι μια ασταμάτητη διαπραγμάτευση του ανήκειν, με το χώρο και το χρόνο σε μια κατάσταση διαρκούς ρευστότητας και το μόνο αντίδοτο είναι η αντικατάσταση του αντίο από ένα «see you down the road», ένα «στο επανιδείν» δηλαδή.
Αντιμέτωποι με την συνειδητοποίηση ότι το αμερικάνικο όνειρο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα παραμύθι, οι νομάδες βγαίνουν έξω. Συζητούν γύρω από τη φωτιά, θυμούνται πρόσωπα, δεν λένε όμως ποτέ αντίο .
Αναλόγως από ποια πλευρά θα το κοιτάξεις, μοιάζουν ταυτόχρονα χαμένοι, σε συνεχή αναζήτηση, αλλά και ειλικρινά ευτυχισμένοι.
Έχουν όμως τις απαντήσεις; Σίγουρα έχουν τις δικές τους.
Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό ομότιτλο βιβλίο της Jessica Bruder, με την δυτικοθρεμμένη Κινέζα Chloé Zhao να αναλαμβάνει την κινηματογραφική διασκευή του μετά από πρόταση της Frances McDormand, που είχε ήδη αγοράσει τα δικαιώματά του .Δικαιως πολυβραβευμένη ταινια που σαρωσε σε πολλα φεστιβαλ .
Τηρωντας ολα τα μετρα υγειας(αποστασεις,μασκες ,απολυμανση) στη ταρατσα μας .

πηγή : https://www.facebook.com/events/6126480430726…
πηγή : email που λάβαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 03h