Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9.00 πμ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια

Οι εργαζόμενες/οι της δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ στον Πειραιά πήραν θέση απέναντι στις εργοδοτικές και επαγγελματικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης. Από το Φεβρουάριο του 2020, με απολογιστικό φύλλο που απέστειλαν στη Διοίκηση, έθεσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών, ανεπάρκειας οργάνωσης και συντονισμού, μη πρόσληψης απαραίτητων επαγγελματικών ειδικοτήτων, ελλείψεις επιμόρφωσης του προσωπικού σε θέματα παιδικής προστασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση και ο Συντονισμός της Δομής αρχικά αδιαφόρησε στις εκκλήσεις των εργαζομένων αποδεικνύοντας ότι αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος εις βάρος της υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων και εις βάρος του δικαιώματος των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Κατά την περίοδο του πρώτου lockdown η διοίκηση των Δομών και της Οργάνωσης "Κοινωνικό ΕΚΑΒ", συνέχισε την αντεργατική της πολιτική. Αγνοώντας τα θέματα που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους για κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια ανηλίκων και προσωπικού. Αντίθετα, επέλεξε να απαντήσει με ειρωνείες, πιέσεις, ψευδή ηθικά διλήμματα, εντατικοποίηση της εργασίας και ελαστικοποίηση των ωραρίων, με αποκορύφωμα την πρώτη εκδικητική απόλυση συναδέλφου από την δομή ασυνόδευτων ανηλίκων του Πειραιά.

Σημειώνουμε ότι η διοίκηση, επιδιώκοντας να καλύψει τα κενά της και τις παραβάσεις της και να προκαταλάβει τη δική της αλήθεια στο δημόσιο λόγο, στις 8/05/20 πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου. Η αλήθεια που συνέχιζαν όμως να βιώνουν οι εργαζόμενες/οι είναι πολύ διαφορετική, καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ενδεικτικά δεν υπήρχε στη δομή ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και αντισηπτικών). Για αυτά τα ζητήματα μάλιστα έγινε σύσταση και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατά την λήψη test στις 22/04/20 και από το τεχνικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, που κατέγραψε τις επισφαλείς συνθήκες διαμονής ανηλίκων και εργασίας στις 27/05/20.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του επιστημονικού προσωπικού της δομής συνέχισαν να θέτουν όλα τα παραπάνω ζητήματα στις συναντήσεις προσωπικού και σε κείμενα τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η στοχοποίηση τους από την Διοίκηση και η απόλυσή συνολικά 5 εξ αυτών. Η διοίκηση, αφού πρώτα αρνήθηκε να συναντηθεί με την επιστημονική ομάδα όπως της ζητήθηκε, απάντησε με ατομικές συναντήσεις. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει τις/τους εργαζόμενες/ους ώστε να μη βρεθεί ένας κοινός και συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης των εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων που είχαν τεθεί και αδιαφορώντας για την αγωνία τους. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στοχοποιήθηκαν και απολύθηκαν με αναληθείς δικαιολογίες, γιατί αμφισβήτησαν τις ενέργειες και τόνισαν τις παραλείψεις των συντονιστών και της διοίκησης. Παραλείψεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική ασφάλεια και ευημερία των παιδιών, καθώς και των εργαζόμενων. Η εργοδοτική εκδικητικότητα έλαβε χαρακτήρα οδοστρωτήρα απέναντι στα συνάδελφα καθώς για τις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκίνησε ένας κύκλος ατομικών συναντήσεων- επιθέσεων της εργοδοσίας, που κατέληγαν σιγά- σιγά στην απόλυση ή σε προτάσεις για υποχρεωτικές δυσμενείς μεταθέσεις. Μάλιστα η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός απομακρύνθηκαν χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν το απαιτούμενο κλείσιμο και την παράδοση των περιστατικών, όπως αρμόζει στην ηθική και επαγγελματική δεοντολογία.

Οι συνεχείς απολύσεις επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα συνάδελφα και οδήγησαν σε δυσλειτουργίες στη δομή. Ο Μ.Α, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως εμμονικός , διότι ζήτησε σε meeting που έλαβε χώρα στις 02/06/20, την ανάκληση των απολύσεων των συναδελφισσών του προς όφελος της λειτουργίας της δομής, , αποτελεί την τελευταία από μια σειρά απολύσεων, οι οποίες συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Η τελευταία απόλυση και στοχοποίηση του συναδέλφου Μ.Α δεν ήρθε τυχαία. Ηταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης στόχευσης της εργοδοσίας να εξοντώσει όσους/ες εργαζομένους/ες συνέχιζαν να αντιδρούν και δεν τρομοκρατούνταν από τις απολύσεις.

Δεν υποτασσόμαστε στον εκφοβισμό, την εκδικητική λογική και την πειθάρχηση των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση μέσω των απολύσεων των συναδέλφων μας, που ως όφειλαν ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη δική τους. Οι συναδέλφισσες/οι μας απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά, αλλά κυρίως εκδικητικά επειδή μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα της δομής.

Η δική μας στάση είναι εξίσου καθοριστική στην επέλαση που βιώνουν και θα βιώσουν όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, δεν υποχωρούμε, αλλά διεκδικούμε. Δεν αποδεχόμαστε «ηθικά» διλήμματα, ούτε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων/Παιδικής Προστασίας με ανεπάρκειες και ελλείψεις, ούτε παιδιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρατητήρια, στο δρόμο.

Στηρίζουμε το δικαστικό αγώνα των πρώην εργαζομένων στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ που ζητούν την απόδοση των μισθών τους ορισμένου χρόνου και τη δικαίωση σχετικά με τη μάχη που έδωσαν για την υπεράσπιση ασφαλών συνθηκών και όρων εργασίας τους στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων.Δεν θα σιωπήσουμε στιγμή απέναντι στον εκφοβισμό, τη στοχοποίηση, τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

Ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις

ή εξαναγκασμούς σε παραίτηση στη Μ.Κ.Ο Κοινωνικό ΕΚΑΒ.

Άμεση απόδοση των μισθών των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09.00 π.μ, ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, KTIPIO 11 AIΘ. 201

πηγή : https://svemko.espivblogs.net/?p=1606