Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00

Προβολή ταινίας: The experiment

Το τρομερό είναι ότι περίπου είναι μια αληθινή ιστορία!

Eνα συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό κοινωνικό θρίλερ που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στο ψυχολογικό «πείραμα» που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1971, γνωστό και ως Stanford Prison Experiment.

Όπως έχει αποδειχθεί κι από άλλα αντίστοιχα πειράματα όπως αυτό του Milgram, ο άνθρωπος διαμορφώνει την συμπεριφορά του ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και όχι σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Ειδικά κάτω από τον μανδύα της θεσμικής υποστήριξης, είτε αυτός ο θεσμός είναι το κράτος είτε είναι ένα πανεπιστήμιο, ένας επιστήμονας κ.λπ. το άτομο μπορεί να μεταμορφωθεί και να διαπράξει κτηνωδίες. Έχει στα χέρια του εξουσία και ξεχνά ποιος είναι. Και το πιο τρομακτικό είναι πως δεν μιλάμε για προσωπικότητες που είχαν εξαρχής τάσεις προς τον αυταρχισμό και την εγκληματική συμπεριφορά. Τα παραπάνω πειράματα εστίασαν ακριβώς σε αυτό: στην επιλογή συμμετεχόντων από την μεσαία κοινωνική τάξη που ζουν μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή.

Η ταινία, άψογα σκηνοθετημένη, αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια κινηματογραφικής απόδοσης του συγκεκριμένου "σκοτεινού" πειράματος. Αποδίδει εναργώς τις συναισθηματικές εναλλαγές των χαρακτήρων, αφήνοντας όμως τελικά να εννοηθεί πως παρά τον απόλυτο ενστερνισμό των εκάστοτε ρόλων (δεσμοφύλακας ή κρατούμενος) ορισμένα στοιχεία, όπως η ανθρωπιά και η ηθική, όταν υπάρχει μια ισχυρή προσωπικότητα δεν μπορούν να χαθούν τόσο εύκολα.

AΠΟ Δήμητρα Τσώλη

______________________________________

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Βοτανικού Κήπου και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αυτοπροστασίας.

Να έχετε μαζί σας και μια ζακέτα.

Εvent: https://www.facebook.com/events/4444481274100…

______________________________________

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές:
700 (από το σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».
Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα»

πηγή : https://www.facebook.com/votanikoskipos2009/