Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 21.00

Νυχτεριδες & αραχνες συνθπανκ live

ACCION MUTANTE COLLECTIVE

Μετά το '90, στην πόλη της Καβάλας, οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ως κύριο σκοπό τη συμπαράσταση σε πολιτικούς κρατούμενους ή τη συμμετοχή τους σε κάποιο πολιτικό αγώνα, ήταν μέρος και όχι συμπλήρωμά του. Ήταν ζητήματα αρχών και προσωπικής ηθικής απέναντι σε αυτούς τους αγώνες. Φυσικά πίσω από όλα αυτά ήταν το Αυτόνομο Στέκι, ένας καθ' αυτού αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Η μόνη διαφορά με τα μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) ήταν η δυνητική που είχαν αυτές οι πόλεις να προσφέρουν συνέχεια συναυλίες, ως αναπόσπαστο μέρος μιας εναλλακτικής κουλτούρας.

Το Αυτόνομο Στέκι εκτός από χώρος άρθρωσης πολιτικού λόγου και κοινωνικού ακτιβισμού, λειτουργεί και ως μέρος εναλλακτικής διασκέδασης, βιβλιοθήκης, δισκοπωλείου κ.τ.λ. Η accion mutante ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 από άτομα του Αυτόνομου Στεκιού Καβάλας και φοιτητές πολιτικά και φιλικά προσκείμενοι σε αυτούς και στον αυτό-οργανωμένο τρόπο ζωής. Κοινή επιθυμία να οργανώνουν συναυλίες αυτό-οργανωμένες ή do it yourself d.i.y. (και όχι μόνο) χωρίς να υπάρχει ο παράγοντας κέρδος αλλά, η μουσική ψυχαγωγία. Θεωρώντας ότι για την οργάνωση μίας συναυλίας δε χρειάζεται να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική αφορμή (π.χ. να είναι μέρος κάποιου πολιτικού διημέρου), αλλά ότι αυτή καθ' αυτή η πραγματοποίηση μίας αυτό-οργανωμένης συναυλίας αποτελεί από τη φύση της πολιτική πράξη. Μία διαφορετική πρόταση για τη διαχείριση της ψυχαγωγίας, όχι από ειδικούς, managers, επαγγελματίες κτλ αλλά από τους ίδιους τους μουσικόφιλους και τα συγκροτήματα. Καταργώντας στην πράξη το διαχωρισμό τυπικών σχέσεων μεταξύ καλλιτεχνών, οργανωτών και κοινού.

Βασική αρχή των μελών της accion mutante, είναι να μην υπάρχει χρηματικό αντίτιμο στην είσοδο. Για κάποια συγκροτήματα αυτό είναι απαραβίαστη αρχή, ενώ για κάποια άλλα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αναγκαία και ανεπιθύμητη παραχώρηση για να βγουν τα έξοδα της συναυλίας. Η accion mutante ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ιδεατό για εμάς είναι η ελεύθερη είσοδος, αλλά θα επιθυμούσαμε να καλύπτουμε τα έξοδα των συγκροτημάτων. Επειδή βέβαια κάθε συναυλία έχει τις δικές της αντικειμενικές δυσκολίες, δεν υπάρχει σταθερό μοντέλο που να εφαρμόζεται κάθε φορά.

Βασική ανάγκη των ανθρώπων που λειτουργούν στην accion, ήταν και είναι να αναδείξουν την πολιτική τους ταυτότητα και να την προβάλουν μέσω της μουσικής και των συναυλιών. Με βάση την αυτοδιαχείριση και την αυτοοργάνωση πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους, ανάδειξη του ζητήματος των μεταναστών και άλλων τοπικών κοινωνικών θεμάτων (λ.χ. δεξαμενές καυσίμων, νατοϊκό λιμάνι, λιθάνθρακα).

Η accion mutante αποτελούμενη από άτομα που εναντιώνονται στον παραλογισμό της εξουσίας και στην λογική του κέρδους που πηγάζει από κάθε μορφή εμπορίου (συμπεριλαμβανομένου και αυτού των ζώων), διοργανώνει συναυλίες αντιεμπορευματικού χαρακτήρα, που περιελάμβαναν ( στο παρελθόν ) χορτοφαγική κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση των ζώων. Πιστεύουμε ότι όλα τα έμψυχα όντα ανεξάρτητα από το είδος τους, έχουν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους ελεύθερα. Το να στερείς την ζωή, είναι εντελώς ανήθικο και απαράδεκτο. Επιπλέον βλέπουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση ζώων και ανθρώπων σαν ενιαίο και αλληλοεξαρτώμενο.

Η διαφορετικότητα…μέσα στην ομοιομορφία της αστικής καθημερινότητας, προέκυψε ως ανάγκη λειτουργίας της accion, η ανάδειξη κάποιων θεμάτων- ζητημάτων όπως τα δικαιώματα των ζώων, η ισότητα των δύο φύλων και γενικά ο σεβασμός της διαφορετικότητας κάθε κουλτούρας που δεν έχει αρχές εξουσίας και καταπίεσης σε άλλους. Επιθυμία μας είναι η επανακιοποίηση του χώρου καθώς και η επανάκτηση του χρόνου μέσα από τις προσωπικές/ συλλογικές βουλήσεις, τοποθετώντας τους εαυτούς μας μπροστά στις ευθύνες, στις αρχές και στις επιλογές μας.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, και βλέποντας τις δυσκολίες των συναυλιών (οικονομικές, λειτουργικές) να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και θέλοντας αυτό να μην σταθεί εμπόδιο ούτε σ' εμάς, αλλά ούτε και σε όποιον θα ενδιαφερόταν να παραβρεθεί στις ¨εκδηλώσεις¨ μας, αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός BENEFITCD για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Παρόλο που δεν έχουμε είσοδο, δεν σημαίνει ότι είμαστε εντελώς αυτονομημένοι. Η έλλειψη και η συντήρηση του εξοπλισμού είναι ένας βασικός παράγοντας, και υπάρχουν φορές πουχρειάστηκε να νοικιάσουμε τα μηχανήματα. Γι' αυτό λοιπόν, μην μπορώντας να αντέξουμε τα έξοδα των συναυλιών και επιμένοντας να δραστηριοποιούμαστε από το να καθόμαστε αδρανείς, σκεφτήκαμε την κυκλοφορία αυτού του cd.

Ξεκινήσαμε από τα απλά και καθημερινά για να επεκτείνουμε την αυτό-οργάνωση και την αλληλεγγύη σε όλο το φάσμα και σε όλους τους τομείς της ύπαρξης μας. Αυτό που κάνουμε, το πράττουμε, όχι για εγωϊστικούς λόγους, αυτοϊκανοποιώντας το εγώ μας, αλλά γιατί το θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας ταυτότητας, όσον αφορά το πώς θέλουμε να οργανώσουμε το χρόνο μας πέρα από τις ψευδαισθήσεις της επικρατούσας άποψης, τόσο στην κοινωνικοπολιτική σφαίρα όσο και στο χώρο της διασκέδασης.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ & ΜΙΣΟΥΣ

ACCION MUTANTE COLLECTIVE

πηγή : http://anarxikoikavalas.squat.gr/archives/673…
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Οκτωβρίου 16h