Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 17.30

Σεμινάριο/συμπόσιο: Οι Ομιλίες στο Βουνό με τις "Αντιγόνες" κατεβαίνουν στην Πόλη

Οι ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 'TRACES OF ANTIGONE'

Στα πλαίσια των Ομιλιών στο Βουνό, διοργανώνεται το σεμινάριο/συμπόσιο
«Οι Ομιλίες στο Βουνό με τις "Αντιγόνες" κατεβαίνουν στην Πόλη»

Στις 9/10/ 2021 ημ. Σάββατο, ώρα 5.30 μ.μ.
στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
(Ρ. Παλαμήδη 2- Ψυρρή)

Πρόγραμμα Σεμιναρίου- Συμποσίου:

Προβολή ταινίας «Traces of Antigone" της Έλλης Παπακωνσταντίνου
(διάρκεια ταινίας 1.20')

Στρογγυλή τράπεζα με τους/τις:

Χλόη Κολύρη, Ψυχαναλύτρια
Δημήτρις Βεργέτης, Ψυχαναλυτής
Βίκυ Σκούμπη, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού αληthεια
Βασιλική Ρούσσου, Ψυχαναλύτρια
Έλλη Παπακωνσταντίνου, Σκηνοθέτιδα

Συντονισμός/επιμέλεια προγράμματος
Χλόη Κολύρη
Δημήτρις Βεργέτης
Βασιλική Ρούσσου

Η Αντιγόνη υπήρξε ένα εννοιακό πρόσωπο ανάλυσης για τους φιλοσόφους της νεωτερικότητας όπως και για τους μέγιστους ψυχαναλυτές. Απο την άλλη μεριά, φαίνεται η αρχαία οντολογία της, το μυθικό της αρχέτυπο, να εμπνέει και να διαποτίζει το σήμερα μέσα απο αναλογίες σε πολλούς νέους "κόσμους"(ψηφιακούς-new media) για τα κινήματα αυτονομίας και αντίστασης των μειονοτήτων και της επισφάλειας. Φέρνει το δεινόν στο σήμερα και το καθιστά α-συνέχες και δομικό υλικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακριβώς στη συνάντηση αυτών των δύο τάσεων αναδύεται η Αντιγόνη της 'Ελλης Παπακωνσταντίνου ως παρούσα των συμβάντων, σε μια θεατρική μορφή συγκροτημένη στον φεμινισμό και το queer μέσω μιας ανανέωσης του αμετάκλητου Όχι. Η εκδοχή της Αντιγόνης που μας παρουσιάζει στέκει δίπλα, σε μια φόρμα «intersectionality» όσον αφορά την καταπίεση, την εξαίρεση, τον αποκλεισμό κάθε μορφής. Η προβολή του έργου και η συζήτηση που θα ακολουθήσει κλείνει ως meta-seminar, το περσινό συμπόσιο για τις "Αντιγόνες, Ομιλίες στο Βουνό" και κατευθύνεται στο ειδικό τεύχος του περιοδικού Αληthεια που αναμένεται.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«To θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Η καραντίνα με βρήκε στην πρώτη φάση των προβών για τα "Ίχνη της Αντιγόνης". Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και συνεχίσαμε να συναντιόμαστε σε καθημερινή βάση.
Ως σκηνοθέτης, εντυπωσιάστηκα, όταν διαπίστωσα ότι ο εγκλωβισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα, ανοίγει ιδιαίτερο διάλογο με το ίδιο το ζητούμενο του έργου, με την «καρδιά» του που είναι ο εγκλωβισμός στην έμφυλη ταυτότητα και η διασύνδεση της γυναίκας με τον οίκο. Άρχισα να πειραματίζομαι με το νέο αυτό μέσο που διαπίστωσα ότι μου έδινε πολλές αισθητικές δυνατότητες και μου επέτρεπε να ανακαλύψω μια νέα γλώσσα. Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ, υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ και που ίσως απαντούν στο ερώτημα: «Πώς αλλιώς μπορούμε να κάνουμε θέατρο στο μέλλον;». Πιστεύω ότι το θέατρο αναβαπτίζεται μέσα από όποιες δραματουργικές προτάσεις ενισχύουν την ζωντανή και εφήμερη φύση του». Έλλη Παπακωνσταντίνου

* Η χρήση προστατευτικής μάσκας για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι απαραίτητη

πηγή : https://www.facebook.com/events/3332858085501…