Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στις 17.30

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

[Θεσσαλονίκη] Αντιφασιστική συγκέντρωση

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες φασίστες επιτέθηκαν σε φοιτητές/φοιτήτριες και αγωνιστές/αγωνίστριες του αντικαπιταλιστικού κινήματος στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες φασιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου παλαιότερα είχαν πραγματοποιηθεί καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο στα πλαίσια του γενικότερου εθνικιστικού παροξυσμού που είχε ανακινήσει το μακεδονικό.

Καμία φασιστική κίνηση δεν έμεινε, όμως, αναπάντητη. Πλήθος κόσμου πλαισίωσε επί μέρες τις αντιφασιστικές δράσεις, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις στα δυτικά. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στην αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/10, συλλαμβάνοντας δύο συντρόφους, προστατεύοντας έτσι την συγκέντρωση 50 φασιστών του Ιερού Λόχου.

Διαπιστώνουμε ήδη την προσπάθεια δημόσιας επανεμφάνισης των φασιστικών και παρακρατικών δυνάμεων, την απόπειρα στρατολόγησης και ένταξης νέων μελών στις τάξεις τους. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τώρα, στην αρχή της προσπάθειας για την εκ νέου ανάπτυξη του φασιστικού κτήνους, πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα να δράσει οργανωμένα, συσπειρωμένα και μαχητικά, για να στείλουμε τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ από τη μια προσπαθεί να ενισχύσει τη θεωρία των δύο άκρων στον δημόσιο λόγο, ξεπλένοντας πολιτικά τον φασισμό, από την άλλη οι δυνάμεις καταστολής κατ' εντολή της κυβέρνησης επικουρούν το έργο των φασιστών παρέχοντάς τους κάλυψη και υποστήριξη. Καμία απόφαση της αστικής δικαιοσύνης δε σηματοδοτεί το τέλος του φασισμού. Ο φασισμός είναι αντεπαναστατικό εργαλείο της αστικής τάξης. Αυτήν τη στιγμή επιχειρεί να κερδίσει έδαφος κοινωνικά, για να καταστεί αντίπαλο δέος απέναντι στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες των από τα κάτω, για να αποτελέσει αρωγό στην εντεινόμενη κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τον φασισμό έχουν ιστορικό χρέος και ταξικό συμφέρον να τον τσακίσουν όσοι βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας. Μόνο οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι δύνανται να συντρίψουν τον φασισμό στον αγώνα τους για την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα διέπεται από σχέσεις ελευθερίας, ισότητας, αμοιβαιότητας, αλληλεγγύης, από αυτοδιαχείριση της οικονομικής ζωής και των κοινωνικών υποθέσεων.

Οφείλουμε, λοιπόν, να σταθούμε ανάχωμα στην ανάπτυξη της φασιστικής απειλής. Στους χώρους εργασίας, τις γειτονιές, τα σχολεία, τις σχολές και τους δρόμους να τσακίσουμε τους φασίστες. Να εμποδίσουμε κάθε φασιστική κινητοποίηση στον δρόμο, όπως την επιχειρούμενη συγκέντρωση την Κυριακή 10/10 που καλείται από τους φασίστες του Ιερού Λόχου.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΕΦΕΙ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ, 17:30 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

κάλεσμα :

  • Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά
  • Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
  • Ανοιχτή συνέλευση δυτικών συνοικιών
  • Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο
  • Κατάληψη Terra Incognita

1 2 3 4 5 6 7

Η Θεσσαλονίκη διατηρεί ακέραια την ιστορική μνήμη:

Τα σχολεία, οι γειτονιές,οι δρόμοι και οι πλατείες της ανήκουν σε όσες και όσους αγωνίζονται και όχι στους φασίστες

Τα πρόσφατα γεγονότα επιθέσεων ακροδεξιών σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονικής καθώς και η επίθεση φασιστοειδών σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, σε εκδήλωση στην πλατεία Ν. Ηρακλείου δεν αφήνουν περιθώρια παρεξηγήσεων. Μιά βδομάδα πριν μάλιστα, σε σχολικό συγκρότημα στη Σταυρούπολη είδαμε ναζιστικους χαιρετισμούς, μαχαίρια, μολότοφ, κατήχηση νέων παιδιών στον φασισμό από εξωσχολικούς, ξυλοδαρμούς αντιφασιστών μαθητών αλλά και πρωτοφανή κάλυψη από τη διεύθυνση του σχολείου και τους μπάτσους οι οποίοι πραγματοποιούσαν ταυτόχρονες επιθέσεις στους φοιτητές και τις φοιτήτριες με δακρυγόνα. Παράλληλα, λίγες μέρες πριν τα γεγονότα της Σταυρούπολης, πραγματοποιείται επίθεση στο κινηματικό μπλοκ του thessaloniki pride.

Ξέρουμε καλά το ποια συμφέροντα οπλίζουν τα χέρια των φασιστών κάθε φορά που τους χρειάζονται και δεν περιμένουμε τίποτα από την αστική δικαιοσύνη.

Έχουμε μνήμη.

Γιατί στην ίδια πόλη ήταν πολλές φορές που οι φασίστες για λογαριασμό των αφεντικών τους, αποπειράθηκαν να σηκώσουν χέρι πάνω σε μειονότητες, σε ομοφυλόφιλους, σε μαθητές, σε εργαζόμενους, σε αγωνιστές. Από τον εμπρησμό του συνοικισμού του Κάμπελ μέχρι τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, από τις επιθέσεις σε απεργούς τη δεκαετία του 1930 από την 3Ε και τις εκτελέσεις από τους ναζί επί κατοχής μέχρι τις επιθέσεις σε προσφυγάκια που κάποιοι "άριοι" γονείς δεν θέλαν στα σχολεία, από το διαρκές κυνήγι των μεταναστών από φασίστες και μπάτσους στα σύνορα και τις πόλεις μέχρι το σπάσιμο μαθητικών καταλήψεων από κάθε λογής φασίστες τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι η ίδια ρίζα που γεννάει, θρέφει και οπλίζει τον ρατσισμό και τη φασιστική βία.

Είναι το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που όπως χαρτζιλίκωνε την Χρυσή Αυγή για να κάνει επερωτήσεις για τις φοροελαφρύνσεις των εφοπλιστών μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, τώρα προετοιμάζει τα νέα τάγματα εφόδου που θέλει να στήσει απέναντι σε κάθε έναν και κάθε μία που κρίνεται ως περιττός, που διεκδικεί, που αγωνίζεται.

Έχουμε οργή.

Μετά τη μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία 4000 και πλέον ανθρώπων την προηγούμενη Τετάρτη στους δρόμους της Σταυρούπολης, η ακροδεξιά γκρούπα του Ιερού Λόχου ανακοίνωσε συγκέντρωση για το προηγούμενο Σάββατο 2/10 η οποία πλαισιώθηκε από λίγες δεκάδες άτομα, την ίδια στιγμή που 2000 αντιφασίστες και αντιφασίστριες πραγματοποιούσαν πολύωρη συγκέντρωση και διαδήλωση στην οδό Λαγκαδά. Η αντιφασιστική διαδήλωση χτυπήθηκε αναίτια από τους ένστολους δολοφόνους του κράτους οι οποίοι αποπειράθηκαν να διαλύσουν την πορεία, ξυλοκοπώντας οποιονδήποτε έβρισκαν μπροστά τους, σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν την ντροπή των ομοϊδεατών τους λίγη ώρα πριν. Την Κυριακή 10/10 οι φασίστες θα προσπαθήσουν εκ νέου να κινηθούν στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Είναι καθήκον του κινήματος της πόλης να ξαναστείλει τους φασίστες στις τρύπες τους όπως έκανε και πριν 3 χρόνια και να περιφρουρήσει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της.

Είναι καθήκον κάθε αναρχικού, κάθε κομμουνιστή, κάθε αντιφασίστα αλλά και κάθε εκμεταλλευόμενου και καταπιεσμένου να υπερασπιστεί τα νέα παιδιά που βγαίνουν ματωμένα από τα σχολεία, τις γειτονιές μας, την ίδια μας την ύπαρξη από το μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου.

Έχουμε δίκιο. Θα νικήσουμε.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από την επίθεση που δέχεται η κοινωνική βάση την ίδια περίοδο σε μία σειρά μετώπων. Ούτε όμως μπορεί να υποτιμηθεί. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να ισοπεδωθούν οι νεοναζιστικές συμμορίες.

Με ενότητα και οργάνωση, με οργή και σχέδιο, όσες φορές κι αν χρειαστεί απ' την αρχή, στις δουλειές, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, στο δρόμο και μόνο στο δρόμο:

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Αντιφασιστική Συγκέντρωση, Κυριακή 10/10 , 17:30 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

ανοιχτή αντιφασιστική συνέλευση


1 2 3 4 5 6 7


1 2 3 4 5 6 7

Το πρωί της Τρίτης 28/9 ομάδα ατόμων βγήκε από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και προπηλάκισε μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που είχαν συγκεντρωθεί για την πραγματοποίηση αντιφασιστικής διαμαρτυρίας.

Η αντιφασιστική διαμαρτυρία έγινε καθώς προ ολίγων ημερών, μέλη φοιτητικών συλλόγων μοίραζαν κείμενα στο εν λόγω ΕΠΑΛ σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής όταν δέχτηκαν επίθεση από άτομα του ακροδεξιού χώρου. Μάλιστα λίγες ώρες μετά τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών, το "μέτωπο νεολαίας" της χρυσής αυγής έδωσε τα "συγχαρητήρια στην μαθητική κοινότητα που απομάκρυνε τους αριστερούς συμμορίτες", ενώ και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις που προσπαθούν να στήσουν νέους πυρήνες μέσα σε συνδέσμους και σχολεία έβγαλαν ανακοινώσεις και καλέσματα στήριξης.

Αντίστοιχο σκηνικό φασιστικής επίθεσης εξελίχθηκε και την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου με ακροδεξιούς να πραγματοποιούν επίθεση με μολότοφ σε φοιτητές και φοιτήτριες, να χαιρετάν ναζιστικά, να ξυλοκοπούν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Για το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αντιφασιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Ρόδων με συμμετοχή περίπου 4000 αντιφασιστών πλημμύρισε τους δρόμους της Σταυρούπολης με ένα σαφές μήνυμα: Οι υπόγειες σχέσεις νεοναζί, χουλιγκάνων, μπάτσων, ακροδεξιών διευθυντών σχολείων, κυβερνητικών στελεχών, καπιταλιστών είναι πλέον γνωστές σε όλο τον λαό της πόλης και ο οποίος οργανωμένος θα δώσει τις απαντήσεις στους φασίστες, στους μπάτσους -μέσα από τις γραμμές των οποίων πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους-, αλλά και στα χέρια που τους ταΐζουν. Απέναντι σε νέο κάλεσμα μερικών δεκάδων φασιστών το Σάββατο 2/2 περισσότεροι από 2000 αντιφασίστες πλημμυρίζουν τους δρόμους της περιοχής, με την αστυνομία να επιτίθεται στο σώμα της διαδήλωσης ρίχνοντας δεκάδες δακρυγόνα, συλλαμβάνοντας και ξυλοκοπώντας διαδηλωτές με τις συγκρούσεις να επεκτείνονται σε Συκιές, Νεάπολη, Παναγία Φανερωμένη και στο κέντρο της πόλης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών της Θεσσαλονίκης, ακόμα και από το ίδιο το σχολείο έχει καταδικάσει την οργανωμένη παρέμβαση ακροδεξιών που θέλουν να στήσουν μέσα σε αυτό, έναν φασιστικό θύλακα (κάτι που είχε ξεκινήσει από το 2018 με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών). Ο ίδιος ο χαρακτηρισμός "κομμούνια" και "αριστεροί συμμορίτες" παραπέμπει στους "κομμουνιστοσυμμορίτες" που λέγαν τα, ορκισμένα στο Χίτλερ, τάγματα ασφαλείας την περίοδο της κατοχής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως τα νεοναζιστικά σκουπίδια, εμμένουν στην φρασεολογία των ιδεολογικών τους προγόνων, αυτών, εν ολίγης, που γλείφαν οποιαδήποτε μπότα χρειαστεί αρκεί να είναι το μέρος του ισχυρού.

Η μάχη με τον φασισμό θα κρατήσει τόσο, όσο κρατήσει η μάχη με τον καπιταλισμό, και θα φουντώνει, όσο ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή κρίση και επιλέγει να σπείρει το ρατσισμό για να διαιρέσει την εργατική τάξη αλλά και να εκπαιδεύσει εφεδρικές ομάδες κρούσης που θα δρουν υπό τις εντολές και προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Όσο η εξαθλίωση που μας επιβάλει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με συλλογικούς όρους και ενδίδουμε στην εξατομίκευση των προβλημάτων μας, η ντροπή του φασισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας θα συνεχίσει να βρίσκει πατήματα και να δηλητηριάζει οτιδήποτε δεν του μοιάζει, οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε ελπιδοφόρο.

Είναι καιρός περισυλλογής και καιρός δράσης, είναι καιρός ενότητας αλλά και καιρός οργάνωσης, του καθένα και της καθεμίας μας. Ξανά και ξανά, όπως τόσες φορές έχει πράξει η εργατική τάξη και οι λαοί του κόσμου στο παρελθόν θα ισοπεδώσουμε τον φασισμό όχι από φετίχ, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι οικοδόμησης ενός κόσμου στον οποίον δεν θα είμαστε, απλά, πρώτες ύλες και αναλώσιμα υλικά στην μηχανή παραγωγής κερδών για τους αστούς. Έναν κόσμο που δε θα μένουν τα παιδιά αμόρφωτα, που οι ζωές μας θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών. Έναν κόσμο που δε θα γερνάνε οι άνθρωποι στα 30 τους, γιατί είναι κολλημένοι στην ανεργία ή σε αδιέξοδες δουλειές, γιατί δεν βγαίνει το νοίκι και οι λογαριασμοί ή τα ιατρικά τους έξοδα. Έναν κόσμο χωρίς κέντρα κράτησης, χωρίς ρατσιστικά πογκρόμ από φασίστες και μπάτσους, έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου θα πνίγονται ή θα δολοφονούνται ξεριζωμένοι. Έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και ως τότε, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας αυτά τα χρόνια, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και κάτι παραπάνω, για να μη φοβούνται τα προσφυγάκια να πάνε σχολείο, για να μπορούν τα αγόρια να περπατάν χέρι-χέρι στην παραλία, για να μπορούν οι γυναίκες εργάτριες να στήνουν σωματεία και να απεργούν, οι φοιτητές να παλεύουν για την Δημόσια Παιδεία, για να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να αγωνιζόμαστε μαζί, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες, διατηρώντας ακέραια την μνήμη του λαού αυτής της πόλης.

Της πόλης της Φεντερασιόν, του Μπεναρόγια, των συμπλοκών με τους φασίστες της 3Ε, του Μάη του 36, της πόλης των τουρκομάγαζων, της πόλης των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, του Ολοκαυτώματος, της πόλης της αντίστασης που απελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ, της πόλης όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, της πόλης που αποπνέει και μας θυμίζει σε κάθε συνοικία τον πολυεθνικό χαρακτήρα της αλλά και τις εργατικές και λαϊκές μάχες που δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί.

Σε αυτήν, λοιπόν, την πόλη της προσφυγιάς, της κατοχής, των μαζικών εκτελέσεων από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες και των βασανιστηρίων των χουντικών της ΕΣΑ, ο φασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον. Είναι ιστορικό χρέος της πολυεθνικής εργατικής τάξης, των νέων, του λαού, να μην αφεθεί ούτε σπιθαμή χώρου για την παρουσία οποιουδήποτε ακροδεξιού νεοναζί στους δρόμους και στις ζωές μας, αλλά και να τσακιστεί η ρατσιστική κρατική πολιτική που εφαρμόζεται στα σύνορα και στιςπόλεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας, αλλά και προϋπόθεση της νίκης μας, η συνέχιση της παράδοσης των προγόνων μας: Από τους τριεψιλίτες, τους ταγματασφαλίτες, τους χουντικούς μέχρι τους επενίτες, τους rangers και τους χρυσαυγίτες, όποιο χέρι απλώνεται πάνω στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα κόβεται.

Με ενότητα και οργάνωση, με οργή και σχέδιο, όσες φορές κι αν χρειαστεί απ' την αρχή, στις δουλειές, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, στο δρόμο και μόνο στο δρόμο:

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να μπλοκάρει την νέα φασιστική συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει εθνικιστικές γκρούπες την ερχόμενη Κυριακή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 17.30 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

κάλεσμα : Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Οκτωβρίου 15h


1 2 3 4 5 6 7

Ένα χρόνο μετά τους πανηγυρισμούς του "δημοκρατικού τόξου" για το θεσμικό "τελείωμα" με τη φασιστική απειλή, μέσω της καταδίκης μελών του ηγετικού πυρήνα της χρυσής αυγής, το φίδι είναι εδώ και σέρνεται ανάμεσα στα πόδια μας. Αφού το αυγό του επωάστηκε σε συλλαλητήρια μακονομάχων, σε υστερίες για απειλή από τους πρόσφυγες στα σύνορα, σε αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις, σε κερκίδες και συνδέσμους οπαδών-υπαλλήλων των προέδρων, έσπασε και άρχισε να δηλητηριάζει τις γειτονιές, τους δρόμους και τα σχολεία.

Εκμεταλλευόμενος τις ανησυχίες των νέων, που ξέρουν πως αυτός ο κόσμος είναι λάθος, ο φασισμός είναι εδώ για να υποδείξει ως εχθρούς, όχι το κράτος και το κεφάλαιο αλλά τον ξένο, τον αδύναμο, τον διαφορετικό, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς των εξουσιαστών. Μετατρέπει την διάθεση τους για ρήξη με το υπάρχον καταπιεστικό καθεστώς, σε στράτευσης για το χτίσιμο μιας κοινωνίας φυλακής. Τους φουσκώνει τα μυαλά για πατρίδες και εθνικά έπη, ώστε να μη βλέπουν πως παίζουν το παιχνίδι των καπιταλιστών που επωφελούνται κλέβοντας τον ιδρώτα μας και κάνοντας τον εξοπλισμούς. Και κυρίως δημιουργεί την απόλυτη εφεδρεία σε καιρούς κρίσης, ώστε να δείξει ως "προδότες του έθνους" όποιους διεκδικούν έναν κόσμο ελεύθερο, χωρίς διακρίσεις, όπου ο κόπος και οι καρποί αυτού θα μοιράζονται εξίσου σε όλους/ες.

Τα γεγονότα στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δείχνουν πως η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής. Όταν οι συμμορίες των φασιστών βρουν έδαφος πολλαπλασιάζονται, όπως κάθε παράσιτο. Το εύπεπτο από τους υπηκόους δηλητήριο, σύμφωνο με το κυρίαρχο κρατικό αφήγημα που έχουν διδαχθεί από παιδιά, διαδίδεται σαν την πανούκλα. Γίνονται απειλή για όσους δεν ταιριάζουν στα ανατριχιαστικά τους πρότυπα. Αν δε μπει ανάχωμα στη βία τους τότε οι δρόμοι και οι πλατείες θα γίνουν εκκολαπτήρια μελανοχιτώνων.

Την Κυριακή 10/10 οι φασίστες του Ιερού Λόχου καλούν στο Λευκό Πύργο μάζωξη ώστε να κεφαλαιοποιήσουν την εμφάνιση φασιστικών πυρήνων σε Λύκεια. Η μνήμη όμως δεν είναι σκουπίδι. Σε αυτή την πόλη το αίμα των καπνεργατών, των Εβραίων, των κομμουνιστών, το δάκρυ και ο πόνος των εξόριστων, των θυμάτων βασανιστηρίων από τη χούντα είναι πάντα εδώ για να φωνάζουν ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ. Όπου εμφανίζονται θα είμαστε εκεί να τους θυμίζουμε πως οι παρακρατική τους δράση δεν έμεινε ποτέ αναπάντητη. Όπως πάντα, έτσι και τώρα θα μας βρουν μπροστά τους.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Κυριακή 10/10 17:30 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

κάλεσμα : αναρχική ομάδα Θεσ/νικης Πυρανθός

http://pyranthos.org/2021/10/08/antifasistiki…


1 2 3 4 5 6 7

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Φάμπρικα Υφανέτ


1 2 3 4 5 6 7

Αντιφασιστική συγκέντρωση

ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΞΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες διαφόρων επιθέσεων από τα φασιστοειδή, τονίζοντάς μας για άλλη μια φορά, πως η μάχη απέναντι στο φασισμό προφανώς δεν μπορεί να κερδηθεί σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά δίνεται καθημερινά σε όλα τα μέτωπα, σε γειτονιές, πλατείες, χώρους δουλειάς. Το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου μέλη φοιτητικών συλλόγων δέχτηκαν φασιστική επίθεση, συνοδευόμενη από ναζιστικούς χαιρετισμούς και ακροδεξιά παραληρήματα, έξω από ΕΠΑΛ της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή ακολούθησε έπειτα από την επίθεση ακροδεξιών μαθητών του ΕΠΑΛ σε φοιτητές που μοίραζαν υλικό ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνεται στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόμοια γεγονότα διαδραματίστηκαν στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης αλλά και στο Ν. Ηράκλειο στην Αθήνα, έπειτα από επιθέσεις ακροδεξιών παρακρατικών οργανώσεων.

Οι επιθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά δύο πράγματα. Αφενός πως κανένα δικαστήριο και κανένας κρατικός φορέας δεν θα μπορούσε ουδέποτε να τσακίσει το τέρας του φασισμού, όπως και τις φασιστικές αντιλήψεις που μολύνουν την κοινωνία, καθώς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Η άνοδος του φασισμού είναι ένας από τους τρόπους υποστήριξης του καπιταλιστικού συστήματος σε περιόδους κρίσης του, καθώς και ένα ακόμα όπλο του ενάντια στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Αφετέρου αυτό που διαφαίνεται από τα περιστατικά αυτά είναι πως στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε γειτονιές που χτίστηκαν από πρόσφυγες, σε γειτονιές εργατικές και φτωχοποιημένες, βρίσκει χώρο να διεισδύσει μέχρι και στα σχολεία το φασιστικό δηλητήριο.

Την Τετάρτη 29/9 χιλιάδες κόσμος πλαισίωσε την αντιφασιστική συγκέντρωση στη Σταυρούπολη, η οποία μετατράπηκε σε μία ογκώδη αντιφασιστική διαδήλωση 4.000 και πλέον ανθρώπων η οποία κινήθηκε σε ολόκληρη την Σταυρούπολη πριν καταλήξει στο σημείο αφετηρίας, την πλατεία Τερψιθέας. Το μαχητικό μπλοκ των αναρχικών, το οποίο συγκροτήσαμε από κοινού με άλλους συντρόφους από την περιοχή και όχι μόνο, στήριξαν τουλάχιστον 1000 άνθρωποι με κεντρικό σύνθημα ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Σε συνέχεια της ογκώδους διαδήλωσης της 29ης Σεπτέμβρη, το προηγούμενο Σάββατο συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά περίπου 2.000 άνθρωποι. Έγινε έτσι ξεκάθαρο σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής Αστυνομίας, από τους ματατζήδες που προπηλάκιζαν τον κόσμο, έχοντας κυκλώσει το προπορευόμενο μαζικό αντιφασιστικό-αναρχικό μπλοκ, μέχρι τον Τάκη Θεοδωρικάκο ότι το κίνημα μπορούσε να ισοπεδώσει τους φασίστες εν ριπή οφθαλμού. Έπρεπε να αναλάβει δράση η μεγαλύτερη φασιστική συμμορία του τόπου, η Ελληνική Αστυνομία. Όπως και έπραξε.

Τελείως απροκάλυπτα και δίχως αφορμή οι διμοιρίες των ΜΑΤ εφόρμησαν στο μπλοκ και κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν δύο συντρόφους που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Χτύπησαν το μπλοκ ώστε να τρομοκρατήσουν τους χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα και ήλθαν να διαδηλώσουν κατά της φασιστικής απειλής. Κατόπιν ανέλαβαν εργασία τα πληρωμένα ΜΜΕ που έκαναν λόγο για δήθεν «επεισόδια» μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Τέλος για τους δύο συντρόφους ακολουθήθηκε η πεπατημένη νομική μεταχείριση με την απόδοση των ολωσδιόλου φτιαχτών κατηγοριών της διατάραξης, της απόπειρας σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής, εννοώντας τις σημαίες της διαδήλωσης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα φασιστικά μορφώματα, και γνωρίζουμε επίσης πως η μήτρα τους είναι το ίδιο το κράτος και η κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς και ότι η φασιστική βία εκτονώνεται πάνω στους αγωνιστές πότε με τη μορφή των γκλομπ των μπάτσων δολοφόνων, και πότε με τα μαχαίρια παρακρατικών συμμοριών.

Τώρα με τη ΧΑ εκτός πολιτικού προσκηνίου διάφορες φασιστικές γκρούπες προσπαθούν να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα, και να συσπειρώσουν το κομμάτι αυτό των ακροδεξιών του εθνικού κορμού που δεν εγκολπώνεται από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μία από τις γκρούπες αυτές είναι ο Ιερός Λόχος, ο οποίος κρατά και αναπαράγει την ίδια ακριβώς ρητορική της ΧΑ και εμφανίστηκε - πάντα με ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ να τους προστατεύει - στο πεζοδρόμιο τα τελευταία χρόνια. Όποια κι αν είναι η αφορμή με την οποία οι συγκεκριμένοι φασίστες επιλέγουν να μολύνουν με το δηλητήριο τους την κοινωνία, η απάντηση η οποία εισπράττουν από το αντιφασιστικό κίνημα είναι μία και ηχηρή: Πίσω στις τρύπες σας! Καμία φασιστική οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό ήταν επακόλουθο της μόνιμης παρουσίας των αγωνιστών στους δρόμους, χτίζοντας αναχώματα απέναντι στο φασιστικό κτήνος, και μαχόμενοι πολιτικά και υλικά. Καλούμαστε να δώσουμε τις ίδιες απαντήσεις την Κυριακή 10/10, ημέρα που καλεί και ο Ιερός Λόχος τους φασίστες σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τον αγώνα ενάντια στην ίδια τη πηγή, το ίδιο το σύστημα εξουσίας κράτους και κεφαλαίου που γεννά και θρέφει τον φασιστικό εσμό ως αντεπαναστατική εφεδρεία. Ακριβώς για αυτό ο αντιφασιστικός αγώνας οφείλει να είναι αντικρατικός και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη αντίληψη για το κυρίαρχο κρατικο-καπιταλιστικό πλέγμα κυριαρχίας.

Εμείς ως αναρχικοί και αναρχικές, δηλώνουμε πως οποιαδήποτε κρατική ενορχήστρωση πριμοδότησης της φασιστικής εφεδρείας θα μας βρει μαχητικά απέναντι, σε κάθε πεδίο που αυτή εκφράζεται. Σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς, γειτονιές και προπαντός στον δρόμο. Η πάλη ενάντια στον σάπιο κόσμο της εξουσίας, του κράτους και του κεφαλαίου, ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις απαιτεί συνεχή και οργανωμένο αγώνα.

Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κράτος, φασίστες και αφεντικά. Με όπλα μας την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, την οργάνωση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές φτιάχνουμε τις αντιστάσεις και οικοδομούμε έναν νέο κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Για να στείλουμε μια για πάντα το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας όπου και ανήκουν.

Κοινωνική αυτοοργάνωση, ταξική αλληλεγγύη, μαχητική αντίσταση.

ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 17.30, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων