Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στις 11.30

3 καλέσματα : 1 2 3

Πανεκπαιδευτική πορεία

Σε μια σειρά διαδοχικών εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, προστίθεται και ο νεο- ψηφισθέντας νόμος 4823. Οι διατάξεις του προβλέπουν αξιολόγηση τόσο εκπαιδευτικών, όσο και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και άλλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος αυτός, ως συνέχεια των νόμων 4777(Κ-Χ), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις διαγραφές των φοιτητ(ρι)ών που θα ξεπεράσουν τα ν+2 έτη, τα πειθαρχικά συμβούλια, τις κάμερες και τον έλεγχο εισόδου στις σχολές, και 4808(αντεργατικός νόμος Χατζιδάκη), συμφωνεί απόλυτα στις επιταγές ενός αμιγούς καπιταλιστικού κράτους. Η δημιουργία σχολείων παραγωγής φτηνού και πειθαρχειμένου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής, είναι μια από τις πρωταρχικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου. Οι αξιολογήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων· τα εντάσσει σε μια λίστα δύο κατηγοριών- ταχυτήτων, ανάλογα με τις προδιαγραφές που πληρεί το καθένα. Με γνώμονα την αξιολόγησή τους θα προκύπτει και η χρηματοδότηση που θα έχουν τα δημόσια αυτά ιδρύματα. Σ΄ αυτή τη λογική κινείται και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δηλαδή στη λογική δημιουργίας ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με στόχο την "αριστεία". Η κατεύθυνση των διαδοχικών εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων αποβλέπει μονάχα στην θωράκιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στην περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών, στον κανιβαλισμό της εργατικής τάξης, καθώς και στην καθολική εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί ήδη αγωνίζονται έχοντας μάλιστα δεχθεί την κρατική καταστολή στην Αθήνα ενώ οι απεργίες τους κυρήσσονται παράνομες και καταχρηστικές.
Ταυτόχρονα, την δημόσια παιδεία ήρθε να ισοπεδώσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άφησε δεκάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενους εκτός σχολών, αφήνοντας μάλιστα ολόκληρα τμήματα σχολων με μηδεν ή έναν εισακτέο, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τη μαθητική κοινότητα.
Στα πλαίσια εναντίωσης στους αντικοινωνικούς νόμους, υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας και στήριξης των απεργιακών αγώνων των εκπαιδευτικών και των μαθητών,καλούμε στην πανεκπαιδευτική πορεία την Δευτέρα 11/10, 11.30πμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Οκτωβρίου 21h


1 2 3

Κάλεσμα στις Πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε

στα πόδια

Στο μυαλό είναι ο στόχος

Το νου σου, ε;

Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός του κράτους και του κεφαλαίου δε στοχοποιεί μόνο τους απόκληρους και τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους αντιστεκόμενους, τους εξεγερμένους και τους επαναστάτες. Μέσα από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, που προωθούν τους αποκλεισμούς, την υποταγή και την καταστολή στοχεύει τα παιδιά και τους νέους των πληβειακών στρωμάτων, την ελπίδα της κοινωνίας απέναντι στον γερασμένο και σάπιο κόσμο της εξουσίας, τους εξεγερμένους και εν δυνάμει εξεγερμένους του σήμερα και του αύριο.

Η εκπαίδευση βρίσκεται σε διαρκή αναπροσαρμογή με σκοπό να εξυπηρετεί τις εκάστοτε επιταγές των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών, επιταγές που στην περίοδο που διανύουμε το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο ολοκληρωτισμός. Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου ανθρώπου και μιας κοινωνίας πλήρους εξατομίκευσης, άγριας εκμετάλλευσης, ολοκληρωτικού ελέγχου και καταστολής

Από τον προηγούμενο Μάρτιο, και εν μέσω lockdown, η πολιτική διαχείριση βρήκε την ευκαιρία να ψηφίσει νομοσχέδια που χρόνια τώρα έρχονταν αντιμέτωπα με τις αντιστάσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα σπάζοντας τις απαγορεύσεις τη στιγμή που πάλευαν το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως, το οποίο επέβαλλε την αύξηση του ορίου μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα, χτύπησε τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτ(ρι)ών με περικοπή της προϋπηρεσίας τους και προβλεπόμενες ποινές, ποινικοποίησε τα σωματεία και τους συνδικαλιστικούς αγώνες επιβάλλοντας ηλεκτρονικό φακέλωμα, υποβάθμισε ακόμη περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση και διαμόρφωσε ακόμα πιο συντηρητικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ενώ πέτυχαν μια πρώτη «οπισθοχώρηση» με την απόσυρση του σχεδίου για κάμερες στις τάξεις.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διαρκή και μαζική απεργία- αποχή ενάντια στον νόμο για εσωτερική- εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων, με ποσοστά που αγγίζουν το 95%. Οι κινητοποιήσεις τους από τη μια πλευρά έρχονται αντιμέτωπες με τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά και ξύλο στις διαδηλώσεις και από την άλλη επιχειρείται από το υπ. Παιδείας η παρανομοποίηση τους με τη συνδρομή των δικαστικών αρχών, ώστε η τρομοκρατία, η αστυνομική βια, οι απειλές των πειθαρχικών και των διώξεων να καταφέρουν να κάμψουν τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η μαθητική κοινότητα μέσω των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και τη γιγάντωση των κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών. Ο δρόμος προς την τριτοβάθμια έγινε ακόμα πιο δύσκολος για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων με την θέσπιση της τράπεζας θεμάτων, την δραματική μείωση των εισακτέων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ο μαζικός αποκλεισμός συνολικά 40.000 μαθητών, 20.000 παραπάνω από την περσινή χρονιά.

Ενώ όσοι/ες διαλέγουν την τεχνική εκπαίδευση σε ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ, βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, κι όταν έρχεται η ώρα για απολυτήριο/πτυχίο εξαναγκάζονται σε μαθητεία χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με πενιχρά επιδόματα κι απλήρωτη εργασία.

Οι μαθητ(ρι)ες έδωσαν εξίσου σημαντικές μάχες όταν από τον Σεπτέμβρη του '20 με καταλήψεις και διαδηλώσεις απέναντι στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, ζητώντας την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Από την πλευρά του κράτους και του υπουργείου, ακόμα μια φορά, η απάντηση ήταν η καταστολή, οι απειλές και η τρομοκρατία. Από την παρουσία αστυνομίας γύρω από τα σχολεία, τον εκβιασμό με τις απουσίες μέσω τηλεκπαίδευσης σε υπό κατάληψη σχολεία, τις δικαστικές διώξεις για τις καταλήψεις, το ξύλο και τα χημικά σε πορείες.

Όσον αφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα πανεπιστήμια ο νόμος 4777 προβλέπει τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου γεμάτου αστυνομία, εταιρείες, κάμερες και συστήματα ασφαλείας. Ενώ παράλληλα η φοιτητική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με το ανώτατο όριο σπουδών, τις διαγραφές φοιτητών και την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων. Η πανεπιστημιακή παιδεία μετατρέπεται σε πολυτέλεια μόνο για λίγους, μόνο για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για αυτήν αδρά.

Οι φοιτητ(ρι)ες που αγωνίστηκαν ενάντια στον νόμο 4777, την κατάργηση του ασύλου και την αστυνομία στις σχολές στήριξαν και συσπειρώθηκαν γύρω από το πιο δυναμικό μέσο πάλης που διαθέτουν: την Κατάληψη. Στην πραγματικότητα το πλαίσιο λειτουργίας και αυτοοργάνωσης στις Καταλήψεις ήταν αυτό που κατάφερε να κινητοποιήσει τους/ις φοιτητ(ρι)ές και να ενεργοποιήσει τους φοιτητικούς συλλόγους. Με λίγα λόγια, τα κέντρα αγώνα κατάφεραν να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης και να μετατρέψουν ξανά τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων σε κέντρα λήψης αγωνιστικών αποφάσεων.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιδιώκει να αλλάξει συλλήβδην τόσο το κοινωνικό παράδειγμα μέσα από το οποίο αναπαράγεται και αναπτύσσεται διαχρονικά στα σχολεία και τις σχολές η κριτική, η αμφισβήτηση, η εξέγερση και ο αγώνας της νεολαίας όσο και την αντίληψη που θεωρεί την εκπαίδευση κοινωνικό αγαθό, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Μόνη λύση είναι οι αυτοοργανωμένοι και ακηδεμόνευτοι αγώνες, μακριά και ενάντια στη λογική της ανάθεσης, την οριοθετημένη από τις κομματικές λογικές συνδικαλιστική δραστηριότητα. Οι ανυποχώρητοι αγώνες και η σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αγώνες που εκκινούν μεν από την εναντίωση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλλά δεν επιδίδονται σε μια άγονη και ανούσια υπεράσπιση της προηγούμενης συνθήκης. Αγώνες που διαπνέονται από το ελευθεριακό πρόταγμα, από το όραμα οικοδόμησης μιας ελευθεριακής παιδείας σε μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δευτέρα 11 Οκτώβρη όλοι και όλες στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Αθήνα: Εφετείο, 11.30

Θεσ/νίκη: Αγ. Βενιζέλου, 11.30

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3

Όλοι-ες στην 24ωρη Απεργία και τα συλλαλητήρια 11/10 - Με δικαστικές αποφάσεις, απειλές, ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση

Για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου

Με δικαστικές αποφάσεις, απειλές, ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία

Όλοι-ες στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10 και στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ:

Αθήνα, 11:30πμ Εφετείο Αθηνών

Θεσσαλονίκη, 11:30πμ Άγαλμα Βενιζέλου

Το πόσο «ενδυναμώνει» τους εκπαιδευτικούς και το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, ο νόμος 4823/21 της Κεραμέως, με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» το απέδειξε η υπουργός παιδείας καταφεύγοντας, πάντα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, στα δικαστήρια για να επιβάλει την αξιολόγησή της. Κόντρα και ενάντια στην εκφρασμένη άρνηση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο κατέθεσε στις 7/10/21 αντέφεση στην έφεση που είχαν καταθέσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στις 4/10/21 (είχαν πάρει ημερομηνία εκδίκασης 25/1/22, ενώ το υπουργείο πήρε ημερομηνία εκδίκασης στις 11/10/21) κατά της προηγούμενης δικαστικής απόφασης που έκρινε την απεργία-αποχή των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ- για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας παράνομη. Η έφεση του υπουργείου ζητά να κριθεί και καταχρηστική και άμεσα εκτελεστή. Επιπλέον κατέφυγε άμεσα στις 8/10 ενάντια στην απεργία -αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εκπαιδευτικούς πετυχαίνοντας, την ίδια μέρα κιόλας, αυτήν τη φορά η απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει την απεργία- αποχή όχι μόνο παράνομη αλλά και καταχρηστική, άμεσα εκτελεστή, ενώ προβλέπει ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβασή της!!! Ο νόμος Χατζηδάκη χρησιμοποιήθηκε για να χτυπηθεί η απεργία των εκπαιδευτικών.

Συμπληρωματικά στις αποφάσεις των δικαστηρίων χρησιμοποιήθηκαν και τα χημικά, η Αύρα και το ξύλο στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Συμπληρωματική, αλλά αποτυχημένη, και η προσπάθεια να εμφανίσουν ότι η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση προχωρά με τις «κενές» αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ ως εκθέσεις αποτίμησης της περσινής σχολικής χρονιάς ή τις εκθέσεις μεμονωμένων προσώπων «πρόθυμων» να παραβιάσουν την εκφρασμένη βούληση των Συλλόγων Διδασκόντων. Έτσι αντιλαμβάνεται η υπουργός ότι θα λειτουργεί το «σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας», με μπαράζ δικαστικών αποφάσεων, με ψευδή στοιχεία και ΜΑΤ.

Οι εκπαιδευτικοί αντιστεκόμαστε, με τη συντριπτική σε ποσοστά συμμετοχή μας στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση, καθώς αποτελεί το μέσο για την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, για τη μετάθεση της ευθύνης των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης στις πλάτες των εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και της ευθύνης για την επίλυσή τους, για την απεμπόληση της ευθύνης από το κράτος να χρηματοδοτεί τη Δημόσια Εκπαίδευση, για τη μεταφορά στη σχολική μονάδα της ευθύνης να βρίσκει μέσα και πόρους για να λειτουργήσει, τη μετατροπή της σχολικής μονάδας σε επιχείρηση. Η αξιολόγηση με την βαθμολογία της σχολικής μονάδας θα επιφέρει ένα εφιαλτικό σκηνικό για την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων των περιοχών που κατοικούν εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα. Η εφαρμογή αυτής της αξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας σε χώρες του εξωτερικού (Βρετανία, ΗΠΑ) είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τα σχολεία αυτών των περιοχών (κλεισίματα σχολείων, αδυναμία κάλυψης οικονομικών αναγκών της σχολικής μονάδας, διαφοροποίηση στο αναλυτικό πρόγραμμα κ.ά.).

Οι εκπαιδευτικοί αντιστεκόμαστε στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων γιατί υπερασπίζουν τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση που η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει πλήρως, επιχειρεί να μετατρέψει το δικαίωμα στην εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα που όποιος έχει χρήματα θα αγοράζει και να ορθώσει τους πιο σκληρούς ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Όπως ακριβώς επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει και τη δημόσια υγεία.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΥΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους συναδέλφους -ισσες που μαζικά συμμετείχαν στην απεργία -αποχή και τους καλεί ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα σωματεία να συνεχίσουμε τον αγώνα! Με μαζικές γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα να οργανώσουμε τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Όμως παράλληλα χρειάζεται να υιοθετήσουμε ένα πιο μαχητικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα με μαζικά συλλαλητήρια και συγκεκριμένα απεργιακά βήματα. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές, έτσι ώστε να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για να μην περάσει η αξιολόγηση, η ΕΒΕ και η τράπεζα θεμάτων καθώς και όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ιδιωτικοποιούν το σχολείο, που χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Να ενώσουμε τις φωνές με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα του Νόμου Χατζηδάκη που καταργεί και τα πιο στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

2310265730, e-mail: anteexpithesi_exekp@hotmexail.com

πηγή : https://www.okde.gr/archives/15108