Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στις 10.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της παρέμβασης για τον Κουφοντίνα

Την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, ο κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε, για πολλοστή φορά στην επαναστατική του διαδρομή, απεργία πείνας, ζητώντας τις αυτονόητες από το νόμο, τακτικές του άδειες. Επί σειρά ετών ο Δ. Κουφοντίνας στερούταν παράτυπα τις άδειες που δικαιούταν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010, παρότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τους. Μετά από χρόνια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης, έλαβε τις πρώτες δύο άδειες το Νοέμβρη του 2017 και το Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων του ασκήθηκαν ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα. Κι ενώ πιστεύαμε ότι το ζήτημα είχε κλείσει, τους πρώτους μήνες του 2018 βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά μεθοδεύσεων και καθυστερήσεων που σκοπό είχαν να του στερήσουν εκ νέου τις άδειες. Ήταν τότε που ο κομμουνιστής επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας αναγκάστηκε να ξαναπιάσει το κόκκινο νήμα της αντίστασης και να ξεκινήσει απεργία πείνας, με αιτήματα τη χορήγηση της τακτικής του άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο. Οι μεθοδεύσεις του κράτους δεν ανατράπηκαν τελικά λόγω κάποιας ευαισθησίας του για την τήρηση του ίδιου του του νομικού πλαισίου, αλλά με τον μόνο τρόπο που οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι μπορούν να κερδίσουν οτιδήποτε απέναντι στο κρατικό θηρίο: με αγώνα. Με απεργία πείνας, λοιπόν, και ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα να στηρίζει το δίκαιο αίτημα του, ο Δ. Κουφοντίνας κέρδισε τελικά τη τρίτη άδεια. Μέχρι τον Μάιο του 2019 είχε λάβει συνολικά έξι άδειες, διήμερες ή τετραήμερες. Όμως, το 2019 ο Δ. Κουφοντίνας βρέθηκε και πάλι μπροστά σε νέα άρνηση χορήγησης της τακτικής του άδειας, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνου, πασιφανώς εντεταλμένο στην υπηρεσία των συμφερόντων της οικογένειας Μητσοτάκη/ Μπακογιάννη, αλλά και του αμερικανικού παράγοντα -που έχουν σκυλιάσει στην εικόνα του χαμογελαστού, παρά τα χρόνια εγκλεισμού και κακουχιών, Κουφοντίνα να βγαίνει από τις φυλακές Κασσαβέτειας.

Αυτό είναι το λεγόμενο "εισαγγελικό βέτο", το οποίο θέτει υπό αχρηστία το συμβούλιο των φυλακών καθώς παρέχει στον οποιονδήποτε εισαγγελέα τη δυνατότητα να ακυρώσει επί του πρακτέου τις αποφάσεις του συμβουλίου και να φρενάρει στο διηνεκές τις ελπίδες των κρατουμένων αναφορικά με τη χορήγηση άδειας. Να τονίσουμε εδώ ότι το "εισαγγελικό βέτο" προβλέφθηκε επί υπουργίας Δένδια το 2009, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει τότε τη διάταξη και στη συνέχεια να δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα την καταργήσει, μέχρι βέβαια να βγει κυβέρνηση και να διατηρήσει όλα όσα μέχρι εχθές έλεγε ότι θα καταργήσει, με αποκορύφωμα τον ίδιο τον αντιτρομοκρατικό νόμο που υποτίθεται ότι θα απέσυρε, καθώς καταστρατηγεί σωρεία συνταγματικών δικαιωμάτων. Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα, είχε χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της κυριαρχίας απέναντι σε όσους αντιστέκονται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο ο κοινωνικός λειτουργός των φυλακών, όσο και ο διευθυντής των φυλακών είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για την χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα - γνωμοδοτήσεις που ο εισαγγελέας αγνόησε παντελώς και προκειμένου να εξυπηρετήσει καλά τα αφεντικά του άσκησε βέτο, κόβοντας την άδεια του πολιτικού κρατουμένου για ακόμα μία φορά. Να αναφέρουμε εδώ ότι ο εισαγγελέας Κωνσταντίνου, ο οποίος άσκησε βέτο στην χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα επειδή "η συνείδηση του δεν του επέτρεπε να του τη δώσει" ήταν ο ίδιος που… του την είχε δώσει την προηγούμενη φορά, αποδεικνύοντας ότι η «συνείδηση» των εισαγγελέων είναι τόσο ελαστική όσο το νομικό πλαίσιο το οποίο υποτίθεται ότι ακολουθούν. Εν συνεχεία, και το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου αποφάνθηκε αρνητικά αναφορικά με τη χορήγηση των αδειών.

Η δικαιολόγηση της απόφασης αυτής μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, καθώς οι ανερμάτιστες ανοησίες που τόσο ο εισαγγελέας, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου ψέλλισαν δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον πιο αφελή. Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε τη φράση "να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων μέσα κι έξω από τη φυλακή" που είχε χρησιμοποιήσει ο Δ. Κουφοντίνας, στη δήλωση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο, όταν δεν λάμβανε καμία απάντηση για το αίτημα του για άδεια, κοινοποιώντας την πρόθεση του να ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος του, προσπαθώντας να πείσει ότι ο πολιτικός κρατούμενος συνεχίζει να είναι "επικίνδυνος" για το κοινωνικό σύνολο (για το κοινωνικό σύνολο σίγουρα επικίνδυνος δεν είναι… προς τιμή του, όμως, φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για την εξουσία). Και συνέχισαν, με ακόμα μεγαλύτερη φαντασία, αναφέροντας ότι "ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά". Υποστήριξαν, δηλαδή, ότι η άδεια σε πολυ-ισοβίτες… δεν ρυθμίζεται από το νόμο (!), επειδή δεν αναφέρει ρητά ότι όσοι δεν είναι ισοβίτες, αλλά πολυ-ισοβίτες επίσης τις δικαιούνται (!!!).

Τι έλεγαν, δηλαδή, ουσιαστικά; "Δε μας νοιάζει αν ο κρατούμενος δικαιούται την άδεια, όσο είναι επικίνδυνος (άρα όσο δεν κάνει δήλωση μετάνοιας, όσο δεν σκύβει το κεφάλι) δε θα του την δώσουμε κι ας τσαλαπατάμε το αστικό νομικό πλαίσιο, κι ας ξεφτιλίζουμε, στα μάτια όσων ακόμα εθελοτυφλούσαν και πίστευαν σε αυτήν, κάθε έννοια δικαιώματος". Με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά λοιπόν, ο επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας εξαναγκάστηκε στις 2/5/19 να προχωρήσει και πάλι σε απεργία πείνας. Όπως ανέφερε τότε και ο ίδιος "Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος", προτάσσοντας τα αιτήματα του τόσο για χορήγηση της τακτικής άδειας που ο ίδιος δικαιούται, όσο και την κατάργηση της διάταξης που δίνει στους εισαγγελείς το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους.

Σε αυτό τον αγώνα ο κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ήταν μόνος. Τόσο για την προσωπική του στάση τόσα χρόνια μέσα στα κελιά της δημοκρατίας τους, που κάνει τη λέξη «αξιοπρέπεια» να φαντάζει λίγη, όσο και γιατί τα αιτήματα του μας αφορούν όλες και όλους. Όπως είχε γράψει και ο ίδιος σε παλιότερη ανακοίνωση του ο δικός του αγώνας μέσα στα κελιά δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αφορά «την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού.» Ήταν, και είναι ακόμα, ευθύνη όλων μας να στεκόμαστε δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους, απέναντι σε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, που στόχο έχει τόσο την εξόντωση των ίδιων, όσο και την εδραίωση ενός καθεστώτος εξαίρεσης για όλες και όλους τους αγωνιστές που μπορεί να βρεθούν στην θέση τους.

*
Στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης που πραγματοποιούνταν τότε σε όλη των χώρα, με σκοπό την γνωστοποίηση και ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, και ενώ ο ίδιος την ίδια στιγμή νοσηλευόταν στην εντατική με άμεσο κίνδυνο για πολυοργανική ανεπάρκεια και κατά συνέπεια για τη ζωή του, την Τρίτη 21/5 μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήσαμε παρέμβαση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα μέσα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναρτώντας πανό και πετώντας τρικάκια, απαιτώντας την άμεση χορήγηση άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο. Την ίδια εκείνη μέρα θα συζητούνταν στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου σχετικά με τη μη χορήγηση άδειας. Σε εκείνη την παρέμβαση έγιναν προσαγωγές 4 συντρόφων/ισσών που μετατράπηκαν σε συλλήψεις για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργία των δικαστηρίων. Οι σύντροφοι/ισσες δικάζονται την Τετάρτη 20/10.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/10, 10:00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

blog: https://libertasalonica.wordpress.com/
mail: lib_thess@hotmail.com