Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 στις 12.00

Πανυγειονομική Απεργία

Στηρίζουμε την κινητοποίηση στην 6η Υ.ΠΕ. (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 24) Πέμπτη 21 Οκτώβρη στις 12.00

post image

21 Οκτώβρη: Πανυγειονομική Απεργία

Στηρίζουμε την κινητοποίηση στην 6η Υ.ΠΕ. (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 24) Πέμπτη 21 Οκτώβρη στις 12.00

Απέναντι στην εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες

Τα τελευταία χρόνια, οι κυρίαρχοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποβαθμίσουν την δημόσια υγεία και να την παραδώσουν στα χέρια του κεφαλαίου και των ιδιωτικών συμφερόντων. Η επίθεση που έχει δεχθεί η δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο πολλών περιφερειακών νοσοκομείων που έλαβαν χρόνια τα προηγούμενα χρόνια, η διαχρονική άρνηση του κράτους να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ, να προσλάβει προσωπικό και να βελτιώσει τις υποδομές, η ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μια σειρά άλλων καταστάσεων που επικρατούν στον χώρο της υγείας είναι όλα αποτέλεσμα της επιδίωξης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ να «τελειώνουν» με το δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν με ένα σύστημα που θα υπόκειται στις ορέξεις της αγοράς.

Το προηγούμενο διάστημα, διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με τις νέες αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον χώρο της υγείας. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντικατάσταση της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης από ένα σύμπλεγμα ιδιωτικών κέντρων, την αξιολόγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων με σκοπό την κατηγοριοποίηση, την υποβάθμισή και εν τέλει τη συγχώνευση και το κλείσιμο όσων δεν καταφέρουν να βαθμολογηθούν επαρκώς, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας».

Οι νέες αυτές εξαγγελίες δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για τις πραγματικές στοχεύσεις των κυρίαρχων και στην ουσία αποτελούν τη συνέχεια της πολιτικής που έχει ασκήσει το κράτος στο ζήτημα της δημόσιας υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία «μίας νόσου», τα δεκάδες χιλιάδες κενά σε προσωπικό μπαλώνονται με μετακινήσεις προσωπικού από πόλη σε πόλη και με επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, τα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα έχουν μείνει στο απυρόβλητο και δεν έχουν επιταχθεί, χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και δόθηκε η δυνατότητα να αντικατασταθούν από μεμονωμένους ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρίες.

Η κρατική διαχείριση της πανδημίας και οι τελευταίες εξαγγελίες στον χώρο της υγείας, καθιστούν σε όλους σαφές ότι η υγεία για τους κυρίαρχους δεν αποτελεί αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους αλλά εμπόρευμα, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση λίγοι προνομιούχοι. Μέσα σε μια περίοδο όπως η σημερινή, όπου τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα οδηγούνται μεθοδικά στον αποκλεισμό από κάθε κοινωνικό αγαθό και ο καπιταλισμός επιχειρεί να σαρώσει κάθε κοινωνική κατάκτηση μετατρέποντας τα πάντα σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, είναι χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας άλλα και κάθε άλλου δημόσιου αγαθού. Οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι τα πάντα κερδίζονται μέσω του αγώνα. Ο αγώνας αυτός, είναι αναγκαίο να συνδεθεί με κάθε άλλον που λαμβάνει χώρα την τελευταία περίοδο, με τους αγώνες ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με τους αγώνες ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας, με τους αγώνες που προσπαθούν να μπλοκάρουν τους αντεργατικούς νόμους και με κάθε άλλον αγώνα που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό υπεύθυνο για τη λεηλασία της ζωής μας, που δεν είναι άλλος από το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομικής και πολιτικής ζωής, από το κράτος και τον καπιταλισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1614802/