Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 12.30

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση: Καμια ληψη DNA απο τους 14 αγωνιζομενους φοιτητες

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

ΚΑΜΙΑ ΛΗΨΗ DNA ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Tις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όπου η κρατική ασφάλεια καλεί σε υποχρεωτική λήψη DNA 14 άτομα, αγωνιζόμενους φοιτητές, που συμμετείχαν στην κατάληψη Πρυτανείας ΕΜΠ (13/11/20). Αυτό συμβαίνει, γιατί δείγμα DNA που βρέθηκε σε κινητά αντικείμενα μέσα στην κατειλημμένη πρυτανεία το Νοέμβριο του 2020 ταυτίστηκε με αυτό που βρέθηκε σε μια ματωμένη γάζα σε δρόμο των Εξαρχείων το Δεκέμβρη του 2014 μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία.Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως τα άτομα αυτά το 2014 ήταν περίπου στην ηλικία 13-14 χρονών.

Η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ και το άνοιγμα στο Κάτω Πολυτεχνείο που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο, προσπάθησε να σπάει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που υπήρχε εκείνο το διάστημα, αμφισβητώντας στην πράξη την προσπάθεια φίμωσης και καταστολής οποιασδήποτε φωνής αντίστασης και διεκδίκησης. Επιχείρησε να σπάσει το lockout που είχε επιβάλλει το κράτος σε συνεργασία με την πρυτανική αρχή του ΕΜΠ, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με πρόσχημα την υγειονομική κρίση το κράτος εφάρμοσε μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων εν όψει της 17ης Νοέμβρη φανερώνοντας τον ταξικό και κατασταλτικό χαρακτήρα διαχείρισης της πανδημίας που στόχο δεν έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά την επιβολή σιγής νεκροταφείου στην κοινωνία. Η κατασταλτική επέμβαση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 92 αγωνιστών/στριών όπου ακολουθείται η κλασική μέθοδος 'φόρτωσης' κατηγοριών, θέλοντας να δείξει πως όποιος αντιστέκεται θα έχει κυρώσεις.

Η τακτική των στημένων κατηγοριών δεν μας είναι άγνωστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το κράτος προσάθησε να εκδικηθεί ανθρώπους λόγω της αγωνιστικής τους ταυτότητας αλλά και να διασπείρει το φόβο σε όσους έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν. Αντίστοιχα παραδείγματα είναι οι υποθέσεις του Τ.Θεοφίλου και της Ηριάννας που φυλακίστηκαν λόγω κατασκευασμένων κατηγοριών, η δίωξη εναντίον των 8 της ΑΣΟΕΕ, αλλά και η πρόσφατη προσαγωγή του Χ.Μ, την οποία ακολούθησε παράτυπη απόσπαση γενετικού υλικού σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να σκηνοθετήσει ένα κατά παραγγελία κατηγορητήριο. Η υπόθεση των 14 φοιτητών αποτελεί μια ακόμα κρατική σκευωρία και δείχνει το ρεβανσιστικό προσωπείο του κράτους στον κόσμο του αγώνα, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα παρανομοποίησης και εγκληματοποίησης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, το φακέλωμα συνδικαλιστών, το χτύπημα της απεργίας, η περιστολή των διαδηλώσεων, η κατάργηση κεκτημένων και ελευθεριών εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά αντικοινωνικών νομοσχεδίων όπως αυτό για τις διαδηλώσεις, το νέο εργασιακό και το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ,πειθαρχικού κώδικα, βάση εισαγωγής, μέτρα δηλάδή για το τσάκισμα των φοιτητικών αντιστάσεων,το σπάσιμο των καταλήψεων και οποιασδήποτε μορφής αγώνα, επιβάλλοντας μια συνθήκη όπου θα βασιλεύει «ο νόμος και η τάξη» της αγοράς, «ο νόμος και η τάξη» που επιβάλλουν οι εξουσιαστές.

Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε στο πλευρό των δεκατεσσάρων διωκόμενων φοιτητών αλλά και κάθε αγωνιστή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κατασταλτική μανία του κράτους. Είναι επιτακτικό να αναδείξουμε το ζήτημα των κρατικών σκευωριών και της εκδικητικότητας πάνω σε όσους αγωνίζονται. Απέναντι στην συνεχόμενη αναβάθμιση του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους που ως στόχο έχει να διασπείρει το φόβο και την τιμωρία όσων αγωνίζονται και όσων έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, απέναντι στην επιχείρηση φακελώματος του κινήματος, να απαντήσουμε με την ενδυνάμωση των αγώνων για την προάσπιση των συμφερόντων και των κεκτημένων μας. Απέναντι στην προσπάθεια αποστείρωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κάθε έννοια αγώνα και συλλογικότητας, απέναντι στην ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, να επανοικειοποιηθούμε το πανεπιστήμιο μετατρέποντας το σε ένα ζωντανό κύτταρο αγώνα, ζύμωσης και πολιτικοποίησης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 92 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠ

ΚΑΜΙΑ ΛΗΨΗ DNA ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ- ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

πηγή : https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com…


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 14 διωκόμενους αγωνιστές - Κάλεσμα στήριξης στο Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Ημέρα/Ώρα: 27/10/2021 στις 12:30

Τοποθεσία: Πάτρα / Εστίες Πανεπιστημίου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

Το Νοέμβριο του 2020, μέσα σ' ένα κλίμα απαγορεύσεων με πρόφαση την Covid-19, το κράτος αποφασίζει ν' απαγορεύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, στοχεύοντας στην πλήρη απονέκρωση κάθε είδους κινητοποιήσεων απέναντι στα νομοσχέδια (κατάργηση ασύλου, υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, απαγόρευση πορειών κλπ) και το καθεστώς το ίδιο. Ως απάντηση αγωνιζόμενος κόσμος καταλαμβάνει το κτίριο της πρυτανείας του ΕΜΠ και το κάτω πολυτεχνείο. Στις 13/11/2020, ο πρύτανης και η ΕΛΑΣ αποφασίζουν την εκκένωση των δύο χώρων, η οποία συνοδεύεται από 94 συλλήψεις καταληψιών.

Τις τελευταίες μέρες, 14 σύντροφοι (13 συλληφθέντες + 1 που ταυτοποιήθηκε μέσω αποτυπωμάτων από την κατειλημμένη πρυτανεία) καλέστηκαν από τη ΓΑΔΑ με χαρτί εισαγγελέα σε υποχρεωτική λήψη DNA. Ο λόγος, όπως ισχυρίζεται η κρατική ασφάλεια, είναι ότι στο κτήριο που έγινε η ανοιχτή ανακοινωμένη κατάληψη βρέθηκε σε 2 μπουκάλια μπίρας ένα -βιολογικά ανδρικό- δείγμα DNA που ταιριάζει μ' ένα άλλο δείγμα DNA το οποίο βρέθηκε το 2014, σε γάζα με αίμα, μετά από βίαιες συγκρούσεις στα Εξάρχεια στη μνήμη του δολοφονηθέντα μαθητή Α. Γρηγορόπουλου και σε αλληλεγγύη στον τότε απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.

Η προσπάθεια σύνδεσης των γεγονότων είναι μια ακόμα εξόφθαλμη κρατική σκευωρία, καθώς το πρώτο γεγονός αφορά ανοιχτή κατάληψη στην οποία βρέθηκε πλήθος κόσμου κι επιπλέον τα δείγματα DNA βρέθηκαν σε κινητά και μη παράνομα αντικείμενα(άδεια μπουκάλια μπίρας), ενώ το δεύτερο γεγονός αφορά συγκρούσεις το '14 σε δημόσιο χώρο που συχνάζει κόσμος και πάλι με τα δείγματα DNA να βρίσκονται σε κινητό και μη παράνομο αντικείμενο(γάζα με αίμα). Οι σύντροφοι, παρά την απόπειρα τρομοκράτησης τους από το κράτος, έχουν αρνηθεί τη λήψη του γενετικού τους υλικού με κίνδυνο τη σύλληψή τους, ενώ παράλληλα έχουν προσφύγει δικαστικά ενάντια στην απόφαση.

Η συγκεκριμένη τακτική μπάτσων και δικαστικής αρχής δεν είναι καινούργια. Έχουμε δει στο παρελθόν αρκετές περιπτώσεις που οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να κατασκευάσουν κατηγορητήρια με την παράτυπη χρήση του DNA ως μοναδικό στοιχείο για να ασκήσουν διώξεις, ακόμα και να φυλακίσουν αγωνιστές (βλ. Τ.Θεοφίλου, Ηριάννα, M.Σεϊσίδης και πρόσφατα με την προφυλάκιση του Χ.Μ.). Βέβαια είναι η πρώτη φορά που ζητούν λήψη γενετικού υλικού από συντρόφους που δεν τους βαραίνει καμία κατηγορία.

Στις μέρες μας η επιστήμη, ως συνώνυμο της «αμετάβλητης αντικειμενικής αλήθειας», χρησιμοποιείται για να προσδώσει αξιοπιστία στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Όμως στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη μέθοδος ανάλυσης DNA, μόνο ως αξιόπιστη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Είναι γνωστό ότι το γενετικό υλικό μπορεί να μεταφερθεί, να παραποιηθεί, να επιμολυνθεί και να εμπλουτιστεί κατά το δοκούν, τόσο κατά τη διάρκεια της συλλογής όσο και στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, ένα πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων το αμφισβητούν και έχει καθιερωθεί, νομικά, να στοιχειοθετεί τον αποκλεισμό υπόπτων και όχι την ταυτοποίησή τους.

Η δίωξη των 14 συντρόφων από το κράτος δεν έρχεται σε μια κενή χρονική στιγμή. Απεναντίας έρχεται να εντείνει με νέες αναβαθμισμένες μεθοδεύσεις τη καταστολή απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται. Από την στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου στη περίοδο του lockdown, μέχρι την τοποθέτηση των μπάτσων στα πανεπιστήμια, η εξουσία δημιουργεί τρόπους διαρκούς καταγραφής δεδομένων, επιτήρησης και ελέγχου. Ειδικότερα στα πανεπιστήμια που αποτελούν σημεία κοινωνικής ζύμωσης και ανέκαθεν τόπους όπου μια σειρά από εργαλεία και πρακτικές αγώνα έπαιρναν μορφή (καταλήψεις, πολιτικές συνελεύσεις, συγκρούσεις), οι συλλήψεις των συντρόφων/ισσών στις 13/11 εντός της κατειλημμένης πρυτανείας δηλώνει ξεκάθαρα τις βλέψεις του κράτους για την λειτουργία των πανεπιστημίων. Χώροι αποστειρωμένοι, κατακερματισμένοι και επιτηρούμενοι (με τη προαναφερθείσα είσοδο των μπάτσων στις σχολές, τα «face control», τα πιστοποιητικά εμβολιασμού) μακριά από οποιαδήποτε ευκαιρία συλλογικής ζωής και προοπτικής αγώνα, που θα αναπαράγουν τον καπιταλιστικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης.

Για εμάς, ως αναρχικοί/ές, είναι ξεκάθαρο πως, τόσο οι συλλήψεις των συντρόφων εντός ενός κατειλημμένου δημόσιου χώρου, όσο και η συσχέτιση ορισμένων δειγμάτων DNA με δείγμα DNA που βρέθηκε στο δρόμο μετά από συγκρούσεις στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκέμβρη του 2014, μέρας συλλογικής μνήμης της εξέγερσης του 2008 όσο και σε αλληλεγγύη με τον τότε απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, καταδεικνύουν πως για το κράτος είναι στοίχημα να στοχοποιήσει συγκεκριμένα εργαλεία και πρακτικές αγώνα, καθώς και τους πολιτικούς χώρους που τα προκρίνουν. Μαζί με το νομοσχέδιο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων (ουσιαστικά οι «οργανωτές» θα ζητούν άδεια από τους μπάτσους για την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης και θα «χρεώνονται» οι ίδιοι τυχόν «έκτροπα» κατά τη διάρκειά τους) ή τα τελεσίγραφα Χρυσοχοΐδη που καλούσαν στην εκκένωση των κατειλημμένων χώρων και στην ενοικίασή τους από τους καταληψίες το 2019 και από τις εκκενώσεις καταλήψεων μέχρι τις διώξεις αγωνιστών/στριων κατόπιν πορειών και συγκεντρώσεων, η υπόθεση των 14 συλληφθέντων συντρόφων έρχεται να εντείνει αυτήν την προσπάθεια του κράτους να απονοηματοδοτήσει και να διαχωρίσει τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες από τα χαρακτηριστικά που τους προσδιορίζουν. Ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο που οι κοινωνικές-ταξικές αντιστάσεις έχουν χαρακτηριστεί από δυναμικά γεγονότα και πολύμορφες πρακτικές, μια τέτοια ιστορική τομή για την εξουσία είναι κομβική για τη χάραξη της επόμενης μέρας στο πεδίο του κοινωνικού-ταξικού πολέμου, απονευρώνοντας συμβολικά, ιστορικά και πολιτικά τους αγώνες που δόθηκαν, δίνονται και θα δοθούν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στους 14 διωκόμενους συντρόφους. Στεκόμαστε απέναντι στην ξεδιάντροπη κρατική σκευωρία που στήνεται σε βάρος τους, στην υποχρεωτική λήψη DNA από το κράτος, στην οποιαδήποτε επιχείρηση της εξουσίας να χαρτογραφήσει και να στοχοποιήσει αγωνιστές/στριες,κατασκευάζοντας μια εκτενή βάση δεδομένων όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορεί να την χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα καθεστώς ομηρίας, εντείνοντας έτσι τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και διώξεις της, καθώς και στην προσπάθειά της να απομονώσει πολιτικά εργαλεία και αγωνιστικές πρακτικές, μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας που τα προκρίνουν. Να στήσουμε αναχώματα αλληλεγγύης και αντίστασης ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA και να σταθούμε πλάι στους διωκόμενους συντρόφους και συντρόφισσές μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Κάθε Δευτέρα στις 19:00, στην Κατάληψη Παραρτήματος

asapexatras@esexpiv.net / asapatras.espivblogs.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/85902/