Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στις 16.00

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Με «δούρειο ίππο» τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η ανάπλαση του λόφου Στρέφη σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και την ανάθεση του έργου στην κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για τον κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ' όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ' την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Η Prodea Investments ως εταιρεία real estate σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης που προωθούνται μέσω της ανάπλασης του Στρέφη. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Prodea έχουν βάλει στο στόχαστρο το Στρέφη με τσιμέντωμα μονοπατιών, κόψιμο δέντρων, τοποθέτηση καμερών, κάγκελα και έλεγχο της εισόδου με μπάρες και φυλάκια από εταιρίες σεκιούριτι. Ο Δήμος αποσκοπεί στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου και στη μετατροπή του σε περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων, ως κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου εξευγενισμού των Εξαρχείων.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων και τα έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί μέσα από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε ως δημότες. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να νιώθουμε «υπόχρεοι» απέναντι στην «ευεργέτιδα» μας, την Prodea, η οποία άλλωστε θα βγει διπλά κερδισμένη λόγω των φοροαπαλλαγών που δικαιούται ως αντάλλαγμα της δωρεάς.

Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης συστηματικά εμπαίζει και παραπλανά τους κατοίκους των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Είναι στο χέρι μας να τον βάλουμε στη θέση του, ώστε να κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκε, δηλαδή να καθαρίζει, να ποτίζει και να συντηρεί το λόφο του Στρέφη. Όλα τ' άλλα είναι κοροϊδία!

Κάτω τα χέρια σας απ' τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους

Συνέλευση - ενημέρωση για την έναρξη της ανάπλασης, το Σάββατο 30/10, στις 16:00 (στο θεατράκι του Λόφου)

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

πηγή : email που λάβαμε στις 29 Οκτωβρίου 11h