Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις 13.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

[Αθήνα] Πορεία: Έξω οι εταιρείες από το λόφο Στρέφη

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Με «δούρειο ίππο» τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η ανάπλαση του λόφου Στρέφη σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και την ανάθεση του έργου ανάπλασης στην κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments και στην εταιρεία UNISON Facilities Services.

Ο Δούρειος Ίππος της ιδιωτικοποίησης

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για τον κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ' όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ' την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Ούτε ένα δέντρο κομμένο!

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Επίσης, η φυτοτεχνική μελέτη προβλέπει το κόψιμο δέντρων στην παιδική χαρά, σε μέρη με πυκνή βλάστηση και στο θεατράκι για λόγους επιτήρησης, με το πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Ο Δήμαρχος προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κοπή των δέντρων με το επιχείρημα του «πράσινου ισοζυγίου», αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα φυτευτούν νέα δέντρα στην ίδια περιοχή που ξηλώνονται. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του γκρίζου κέντρου της Αθήνας, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο πράσινο και όχι να αρκεστούμε στο 1:1.

Ιδιωτικοποίηση - Περίφραξη - Επιτήρηση

Η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για συνέχεια της αμαρτωλής ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) με τις 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της για το οικονομικό έγκλημα της κατάχρησης Δημοσίου χρήματος. Οι διωκόμενοι τη γλίτωσαν λόγω παραγραφής όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε φωτογραφική Π.Ν.Π. εν μέσω πανδημίας.

Η Prodea ως εταιρεία real estate, σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης στη ζώνη που δραστηριοποιείται. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

H UNISON Facilities Services, η οποία αναλαμβάνει ως εργολάβος τις εργασίες του Δήμου, δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία, ανάμεσά τους η καθαριότητα, η φύλαξη/ασφάλεια και η διαχείριση εστιατορίων. Η εταιρεία αποτελεί μετονομασία της «δουλεμπορικής» εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων ISS, γνωστή για την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η συνδικαλίστρια-καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλου το 2009, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η UNISON - ISS έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων και επί δημαρχίας Μπακογιάννη έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα έργα του. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου. Αφού θα έχει προηγουμένως τσιμεντώσει μονοπάτια, κόψει δέντρα, τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου θα μπορεί ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ' το μαγαζί της.

Η ενορχήστρωση της ιδιωτικοποίησης απ' το Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων με την ανάπλαση του Στρέφη στοχεύει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου και να τον μετατρέψει σ' ένα περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Με πρόσχημα τη βελτίωση του λόφου και τα αντιπλημμυρικά, ανοίγει τις πόρτες σε πολυεθνικές να αναλάβουν όχι μόνο τα έργα αλλά και τη διαχείρηση των δημόσιων χώρων. Το δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε τη πόλη σου» μέσα από το οποίο γίνεται η ανάπλαση του Λόφου, δημιουργεί συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και όπως αντίστοιχα προγράμματα νεοφιλελεύθερης κοπής, κοινωνικοποιεί τα κόστη και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη.

Ο πολιτικός σκοπός του Δήμου είναι ο εξευγενισμός των Εξαρχείων, η πολιτική απονέκρωσή τους και η εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων και θαμώνων. Η αύξηση των ενοικίων, οι εξώσεις, η αστυνομοκρατία, η μουσειοποίηση του ΕΜΠ, τα airbnb, τα ανεξέλεγκτα μαγαζιά της εστίασης, ο σταθμός του μετρό είναι εκφράσεις της ίδιας στρατηγικής. Ο Μπακογιάννης σχεδιάζει το μέλλον της πόλης από κοινού με τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, των ιδιοκτητών και των αφεντικών.

Ο Λόφος Στρέφη θα παραμείνει ανοιχτός, δημόσιος, ελεύθερος και άγριος

Ο Δήμος προαναγγέλλει την έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, έχει να μπει μπόλικο νερό στ' αυλάκι. Αυτό σημαίνει πως ο Λόφος θα πρέπει πρώτα να νεκρώσει, να αποστειρωθεί απ' τις υφιστάμενες χρήσεις του και ο κόσμος να αποξενωθεί από την παλιά εικόνα του. Τα πρώτα - σημαντικά - βήματα έχουν ήδη γίνει με τη διαρκή και προκλητική παρουσία των ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, που τραμπουκίζουν συστηματικά όποια παρουσία στο Λόφο δεν ταιριάζει με τα κυρίαρχα πρότυπα.

Αν τα έργα ξεκινήσουν, τότε με πρόσχημα την προστασία των μηχανημάτων και την ασφάλεια των επισκεπτών από τα έργα, ο Λόφος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, περιφραγμένο με λαμαρίνες, αντίστοιχο με τα εργοτάξια για την κατασκευή των σταθμών μετρό. Μπροστάσε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια περίφραξης και αποκλεισμού μας από το Λόφο και να μπλοκάρουμε την ανάπλαση πριν ξεκινήσουν τα έργα.

Θέλουμε έναν ανοιχτό Λόφο Στρέφη, ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Θα υπερασπιστούμε την άγρια φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν ένα καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια σε αντίθεση με την κόμμενη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για "εξημερωμένους".

Καλούμε σε πορεία το Σάββατο 13 Νοέμβρη, 13:00 στην πλατεία Εξαρχείων. Η πορεία θα καταλήξει στο λόφο Στρέφη όπου θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διοργάνωση μελλοντικών δράσεων, στις 15:00 στο θεατράκι Στρέφη.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΣΤΡΕΦΗ

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Η πορεία θα καταλήξει στο λόφο Στρέφη. Στις 15.00 στο θεατράκι του λόφου θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις εξελίξεις και συζήτηση για τη διοργάνωση μελλοντικών δράσεων.

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 18h


1 2 3 4 5

Κάλεσμα στήριξης της πορείας υπεράσπισης του λόφου Στρέφη

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Το τελευταίο διάστημα, ο λόφος του Στρέφη, ένας χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γειτονιά των Εξαρχείων και ένας από τους ελάχιστους δημόσιους πράσινους χώρους στο κέντρο της πόλης, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Δήμου Αθηναίων με σκοπό την εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του από ιδιωτικά συμφέροντα. Ήδη από τον Γενάρη του 2021, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο λόφος ανατέθηκε στην κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea και την εταιρεία UNISON Facilities Services, το έργο των οποίων περιλαμβάνει τόσο την ανάπλαση και οικονομική εκμετάλλευση του, όσο και την φύλαξη, την περίφραξη και τον έλεγχο της πρόσβασης σε αυτόν. Πρόσφατα, με πρόσχημα τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, ο δήμος προχώρησε στην παραχώρηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στον λόφο στην Prodea, επιχειρώντας έτσι να ανοίξει τον δρόμο για τη συνολική εφαρμογή του προτεινόμενου έργου "ανάπλασης" το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα σχέδια που προωθούνται στον λόφο του Στρέφη, όπως και εκείνα που αφορούν στην κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μια ευρύτερη κρατική επιχείρηση ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου από την κρατική καταστολή, τις ναρκομαφίες, την εμπορευματοποίηση, την ανάπλαση, τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, στην γειτονιά των Εξαρχείων. Μια γειτονιά που είναι ταυτισμένη τόσο με την ανάπτυξη μιας κοινωνικής κουλτούρας ανοιχτής στη διαφορετικότητα όσο και με τους αγώνες πολιτικής αμφισβήτησης και αντίστασης, με ένα πλήθος πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών εγχειρημάτων και δομών αυτοοργάνωσης. Βασικός στόχος του κράτους είναι η πλήρης κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής, η αλλοίωση των κινηματικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών της και η αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας της - μέσα απο την εκκένωση καταλήψεων και χώρων αγώνα και την καταστολή των αγωνιστών- και τη μετατροπή της σε ελεγχόμενη ζώνη κερδοφορίας. Ο "εξευγενισμός" και η τουριστικοποίηση των Εξαρχείων προχωρά παράλληλα με την αστυνομική κατοχή της γειτονιάς, με την καταστολή των εγχειρημάτων αγώνα και το χτύπημα των αγωνιστών και όλων όσων αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ" ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37


1 2 3 4 5

Στηρίζουμε το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης για τον Λόφο του Στρέφη για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων.

Η πόλη παραδίδεται κομμάτι-κομμάτι στην επιχειρηματικότητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη δημοτική αρχή απλό μεσάζοντα.

Να αντισταθούμε πριν χάσουμε τη ζωή μας!

Εδώ και δυόμιση χρόνια, το φαινόμενο της επίθεσης στην κατοικία, τις χρήσεις που την υποστηρίζουν και στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, βασικές ανάγκες των κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, οξύνεται. Ο «εξευγενισμός» γίνεται στο πλαίσιο του δόγματος «Νόμος, Τάξη, Κέρδη».

Υπάρχει ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο και είναι εναντίον μας.

Ξεκίνησε με τις εκκενώσεις κτηρίων από το 2019. Με τη δικαιολογία της «πάταξης της εγκληματικότητας», μικρά προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους εκδιώχθηκαν. Σήμερα οι χώροι αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί, μια βόλτα από τα κτίρια θα μας πείσει: ερημιά, σκοτάδι, υποβάθμιση. Με το επιχείρημα της πάταξης της ανομίας, ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι αφήνονται στην παρακμή χωρίς συντήρηση και καθαριότητα. Τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, σε κάθε γωνία υπάρχει κλούβα των ΜΑΤ. Περιοχές ολόκληρες συκοφαντούνται ως χώροι εμπορίας ναρκωτικών, ενώ η αστυνομία σπρώχνει τις μαφίες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπου επιλέγει το επιχειρησιακό σχέδιο. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν:

  • Ο «Μεγάλος Περίπατος» (από το καλοκαίρι του 2020)

Ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» είναι ένα βασικό κομμάτι στο ευρύτερο σχέδιο της έντονης τουριστικοποίησης της Αθήνας και παράδοσης του κέντρου της στο τουριστικό κεφάλαιο. Το κέντρο της Αθήνας, από ζωντανός χώρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα, φυσιογνωμία και φορέας συλλογικής μνήμης των κατοίκων, μετατρέπεται σιγά-σιγά σε θέρετρο και θεματικό πάρκο, έναν αποκλειστικά καταναλωτικό χώρο στείρου θεάματος. Ο «Μεγάλος Περίπατος» αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας «εξευγενισμού», δηλαδή τεχνητής αύξησης των αξιών γης, με στόχο την εκδίωξη συγκεκριμένων χρήσεων και χαμηλότερων στρωμάτων. Η δημαρχία Μπακογιάννη έχει ήδη σπαταλήσει 2 εκ. € σε παγκάκια, φοίνικες και χρώματα για να δει δοκιμαστικά πως είναι, τα οποία τώρα ξηλώνει και πετάει. Στη "δοκιμή" απάντησε αρνητικά, σε έρευνα του ΑΠΘ, το 85% περίπου κατοίκων και χρηστών του κέντρου. Η δημαρχία αδιαφορεί και για τη γνώμη των κατοίκων. Ψήφισε πρόσφατα για άλλα 3 εκ. € για να βάλει 84 πλατάνια στην Πανεπιστημίου, άλλα 10 εκ. € για «ανάπλαση «μέρους» του ιστορικού κέντρου» για να λειτουργήσει ως προέκταση μονάδων του τουριστικού/επισιτιστικού/ξενοδοχειακού κεφαλαίου, που διογκώνεται συνεχώς. Όμως ο «Μεγάλος Περίπατος» έχει παρουσιαστεί ως ένα project πολύ ευρύτερο από όσα έχουν ήδη γίνει, που ενδεχομένως να φτάσει συνολικά έως και στα 50 εκ. €.

Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια η γη αλλάζει χέρια και χρήσεις. Οι κατοικίες μετατρέπονται ταχύτατα σε χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μεγάλων εταιρειών, τα νοίκια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις γειτονιές, τα σχολεία υποβαθμίζονται, τα μικρομάγαζα εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών (μανάβικα, κρεοπωλεία, κ.λπ.) κλείνουν χωρίς πελατεία, παραδοσιακοί επαγγελματικοί χώροι βιοτεχνίας και ειδικού εμπορίου που εξυπηρετούν όλο το Λεκανοπέδιο, εξοστρακίζονται.

  • O λόφος του Στρέφη (Νοέμβριος 2020)

Για τον λόφο του Στρέφη «ενδιαφέρεται» ξαφνικά η εταιρεία real estate PRODEA, που έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην Αθήνα και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Η διαφήμισή της στα τηλεοπτικά μέσα είναι αποκαλυπτική του εύρους και δραστηριοτήτων της. Με προκάλυμμα τη «χορηγία», επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων κατοίκων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. «Υιοθετεί» τον λόφο με μια υπερκοστολογημένη μελέτη, ενώ ο δήμος με ιδίους πόρους θα πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει η εταιρεία για τα συμφέροντά της, σε σύγκρουση με αυτά των κατοίκων. Μάλιστα, για να πετύχει αυτό το σχέδιο ο δήμος αφήνει τον ίδιο τον λόφο στην εγκατάλειψη. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις φανέρωσαν ακόμα μια φορά την επικίνδυνη πολιτική τους που αφήνει το λόφο να γκρεμίζεται μέσα στις γειτονιές, για να έρθει μετά η πολυέξοδη σύμπραξη ιδιωτικού κεφαλαίου και δημοτικής αρχής και να το αναδιαμορφώσει, ως σωτήρας.

  • Οι νέοι σταθμοί του Μετρό - πλ. Εξαρχείων (Μάιος 2021)

Το σχέδιο παίρνει πλέον χαρακτήρα συνολικής πολιτικής και ιδεολογικής εμμονής από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Στην περίπτωση της κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων έχουμε μια εκτός λογικής κυκλοφοριακής διαχείρισης επιμονή στη δημιουργία μετρό στην καρδιά μιας γειτονιάς του κέντρου που δεν αποτελεί κόμβο συνδεδεμένο με λοιπά μεταφορικά μέσα και σκοπό τη μετεπιβίβαση προς άλλες περιοχές. Τα ίδια τα Εξάρχεια καλύπτονται από ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών, σε ολόκληρη την περίμετρό τους. Η επιμονή για μετρό μέσα στη μοναδική πλατεία μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, που έχει ζωτική ανάγκη από ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το ευρύτερο μεταφορικό δίκτυο. Ο λόγος είναι η ολοκληρωτική επέλαση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που διεισδύει πια έντονα μέσα σε μια γειτονιά που αγωνίζεται και αντιστέκεται χρόνια. Στόχος είναι η εξαφάνιση του «ενοχλητικού» τόπου κοινωνικών αντιστάσεων και αλληλεγγύης και η μετατροπή του σε μια περιοχή εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο, αλλά και αναψυχής-ψυχαγωγίας, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ευέλικτα και οι ανάγκες των κατοίκων θα είναι αόρατες. Αντίστοιχα και άλλοι νέοι σταθμοί έρχονται να καταλάβουν πολλούς από τους ελάχιστους και υπερβολικά αναγκαίους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης. Ήδη υπολογίζεται ότι για τον σκοπό αυτό θα αφαιρεθούν πάνω από 1000 δένδρα.

  • Το πάρκο Δρακόπουλου, Πατήσια (Μάιος 2021)

Ο ιστορικός χώρος του πάρκου αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται. Αντίθετα, τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του πάρκου ξεκινούν πριν από 12 χρόνια. Οι αγώνες των κατοίκων ανέτρεψαν τα σχέδια τους, κατοχυρώνοντας το κτήμα ως χώρο πρασίνου και πολιτισμού και διαμορφώνοντας το ως τέτοιο αποκλειστικά με προσωπική δουλειά και έξοδα των κατοίκων (κερκίδες, σκηνή, πηγάδια, εκτεταμένη φύτευση). Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές και γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες. Σήμερα, λοιπόν «χτυπούν» και πάλι. Η απαράδεκτη κίνηση του δήμου πριν μερικούς μήνες, να ξηλώσει την παιδική χαρά που έφτιαξαν οι κάτοικοι με δική τους προσωπική δουλειά, έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα αξιοποιώντας τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων του κτήματος Δρακόπουλου. Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση του δήμου, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που παραδίδει την πόλη κομμάτι-κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου και παράλληλα μετατρέπει τις γειτονιές μας σε «πίσω αυλή» του τουριστικού και αναπλασμένου κέντρου.

  • Το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα (Μάιος 2021)

Η δημαρχία Μπακογιάννη, το υπ. Πολιτισμού, η Περιφέρεια και η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ, υπέγραψαν μια ακόμα Προγραμματική Σύμβαση, πριν καν αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τις παρεμβάσεις "αναβάθμισης" που περιλαμβάνει, που στόχο έχει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός σημαντικού χώρου πρασίνου για την Αθήνα, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Όποια αναφορά γίνεται για δήθεν ανάπλαση του χώρου του αρχαιολογικού άλσους, δεν έχει καμία σχέση με την ανάπλαση του ίδιου του αρχαιολογικού πάρκου και την ανάδειξη της περιοχής. Το αρχαιολογικό άλσος, ως χώρος πράσινος και ελεύθερος στην καθημερινή λειτουργία της γειτονιάς και ευρύτερων περιοχών, αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιρία επιχειρηματικών δράσεων και ανάπτυξης real estate, χωρίς έστω ένα υποτυπώδες σχέδιο για την αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στη γύρω περιοχή, όπως δίκτυο ομβρίων υδάτων, φρεάτια, σχολικά κτήρια, διανοίξεις δρόμων, απαλλοτριώσεις κ.λπ.. Η πρόσφατη κακοκαιρία αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο τη διαχρονική εγκληματική εγκατάλειψη της «πίσω αυλής» της Αθήνας, από το κεντρικό κράτος και την τοπική διοίκηση, περιφέρεια και δήμο. Ο σχεδιασμός που προωθείται για το πάρκο προβλέπει την κοπή 580 δέντρων ζωτικής σημασίας, καταστρέφοντας την ορνιθοπανίδα του. Επιπλέον χάνονται 30 στρέμματα του για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, ενώ εξαφανίζονται και δυο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων.

  • Ο λόφος Φιλοπάππου (Μάρτιος 2020)

Τον Μάρτιο 2020 ψηφίστηκε στη βουλή η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.». Έτσι παραδόθηκε η διαχείριση του Λόφου Φιλοπάππου καθώς και του Εθνικού Κήπου σε μια ΑΕ, που θα συμβληθεί με το Δήμο Αθηναίων, θα αμείβεται από αυτόν, θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα μπορεί να εκμισθώνει τους χώρους σε τρίτους. Τον Νοέμβριο του 2020, το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής προετοίμασαν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη συγκεκριμένη εταιρεία για την «Ανάπλαση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Δυτικών Λόφων Ακρόπολης Αθηνών». Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπου η παράταξη του δημάρχου έχει την τεχνητή συντριπτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα σχέδια αξίας πολλών εκατομμυρίων να περνούν μέσα σε λίγα λεπτά. Πρώτο θύμα των παρεμβάσεων, που ετοιμάζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος ανέλαβε τη διαμόρφωση των χώρων στη δεκαετία του 1950. Έργο που παρά την κήρυξή του ως "μνημείο και έργο τέχνης" έχει παραβιαστεί βίαια από την τουριστική εκμετάλλευση και, παράλληλα, την εγκατάλειψη και υποβάθμιση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ συμφερόντων είναι ασύλληπτο!

Η Αθήνα αποτελεί τόπο κατοικίας, καθημερινής εξυπηρέτησης, εργασίας και συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων με λαϊκά κοινωνικά χαρακτηριστικά που έδιναν και στο κέντρο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η μετατροπή της, και ειδικά του κέντρου, σε σύγχρονο μαζικό τουριστικό προορισμό, στηρίζεται στην αλλαγή της εικόνας του, στην εκδίωξη των κατοίκων και των χρήσεων που τους εξυπηρετούν, στην «ανάπλαση» και μετατροπή του ιστορικού κέντρου σε μονοκαλλιέργεια τουρισμού, εμπορευματικής αναψυχής-ψυχαγωγίας και εγκατάστασης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Παράλληλα, με πρόσχημα τη βελτίωση των υποδομών ή τον εξωραϊσμό αρχαιολογικών χώρων μεγάλης σπουδαιότητας, η δημαρχία επιχειρεί να επιβάλει ιδιωτικοοικονομικούς όρους στη διαχείρισή τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι έτοιμοι να προσθέσουν στο αδηφάγο αντιλαϊκό σχέδιό τους και άλλα πάρκα της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακαδημία Πλάτωνα.

Το project είναι μεγάλο.

Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου και αγαθού σε εμπόρευμα, που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, τόσο παλιό και γερασμένο όσο και το σύστημά τους: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Για την εξυπηρέτησή του δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ιστορική και πολιτιστική εμβληματικότητα χώρων, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Γκάζι, η Ακαδημία Πλάτωνα, ο λόφος Φιλοπάππου, η πλατεία Εξαρχείων, το κτίριο του ΕΜΠ και ο λόφος του Στρέφη. Προωθούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους με ασυδοσία και αλαζονεία, ακόμα και με κατάφωρες παραβιάσεις νομοθετημένων διαδικασιών, προδιαγραφών μελετών κ.ά..

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα επιχειρηματικά funds και στα πολιτικά φερέφωνά τους, που θέλουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη τους!

Να αντιδράσουμε συλλογικά-μαζικά

Να μπλοκάρουμε το συντονισμένο σχέδιο

Με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και διεκδίκηση θα νικήσουμε

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Πηγή: https://aastinathina.home.blog/2021/11/11/sig…


1 2 3 4 5

Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

Μετά και τα πρόσφατα σκηνικά στην πλατεία Εξαρχείων, φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή που οι σχεδιασμοί τους προχωρούν χωρίς εμάς. Στεκόμαστε απέναντί τους και στηρίζουμε την κινητοποίηση:

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 13.00, ΠΛ. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ, 15.00, ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ

Τους τελευταίους μήνες οι δημόσιοι χώροι δέχονται επίθεση απ' το Δήμο Αθηναίων. Ο Μπακογιάννης σκοπεύει να μετατρέψει το λόφο του Στρέφη σε περιφραγμένο και φυλασσόμενο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο λόφος Στρέφη θα μείνει ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος και άγριος.

πηγή: https://www.facebook.com/protovoulia.katoikon…


1 2 3 4 5

Στηρίζουμε την πορεία για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη σήμερα, 13.00, Πλ. Εξαρχείων

Image

Στέκι Αντίπνοια

πηγή : https://twitter.com/stekiAntipnoia/status/145…