Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στις 14.00

Ανοιχτή συνέλευση Αυτόνομης Μαθητικής Συλλογικότητας "Gatto Nero"

Ιδρυτικό κείμενο Αυτόνομης Μαθητικής Συλλογικότητας "Gatto Nero"

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, σε μια κατάσταση πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα και ο χώρος για αντίσταση είναι περιορισμένος, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, ψηφίζει νόμους που πλήττουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό, υπονομεύουν την δημόσια υγεία και παιδεία και καταπατάνε ελευθερίες και δικαιώματα που αποτελούν παλιές κατακτήσεις των κοινωνικών κινημάτων. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των εργατών όπως το 8αωρο, ενώ ποινικοποιεί και την απεργία. Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης γίνεται ξεκάθαρη η ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Βλέπουμε βουνοκορφές να χτίζονται με ανεμογεννήτριες, φυσικές περιοχές να καταστρέφονται για τις εξορύξεις, ενώ μεταξύ άλλων με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καταργούνται οι περιοχές Natura. Βλέπουμε ακόμα να μην λαμβάνεται κανένα σοβαρό μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη στιγμή που η χώρα χάνει κάθε καλοκαίρι τεράστιες εκτάσεις δάσους και πρασίνου από τις πυρκαγιές. Στον χώρο του πολιτισμού χαρακτηριστική είναι η απόφαση για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης κι ακόμα περισσότερο ίσως το τσιμέντωμα της Ακρόπολης για τουριστικούς λόγους.

Στην εκπαίδευση η Κεραμέως με δύο νομοσχέδια, από τη μία εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και υπονομεύει τη δημόσια παιδεία (εξισώνοντας για παράδειγμα τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια, θέτοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής, μειώνοντας τον αριθμό των εκπαιδευτικών και εξοβελίζοντας μαθήματα όπως τα καλλιτεχνικά και η κοινωνιολογία) και, από την άλλη, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τα προγράμματα σπουδών στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (χαρακτηριστικά παραδείγματα η τράπεζα θεμάτων και το ν+2). Ακόμα έχουμε περάσει πάνω από έναν χρόνο πανδημίας με τα σχολεία κλειστά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα πανεπιστήμια λειτουργούν ακόμα με τηλεκπαίδευση. Η κυβέρνηση δεν θέλησε για όλο αυτό το διάστημα να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση, θέλοντας να δείξει πως η τηλεκπαίδευση είναι κανονικότητα και αποσκοπώντας έτσι, στην πλήρη νομιμοποίηση της.

Επιπλέον, από το 2019 ακόμα η καταστολή που προϋπήρχε παρουσίασε ραγδαία έξαρση . Ο Υπουργός «προστασίας του πολίτη», θέλοντας να πετύχει το δόγμα «νόμος και τάξη» είχε στοχοποιήσει και προσπάθησε να κλείσει τις καταλήψεις άδειων κτηρίων, κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο και ακόμα ψήφισε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις. Από την περίοδο της πανδημίας και μετά πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε νέους στις πλατείες, αμέτρητες αναίτιες συλλήψεις, ακόμα και μαθητών, και καταστολή δεκάδων διαμαρτυριών με πρόσχημα τη διάδοσή του covid-19. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η δημιουργία του αστυνομικού σώματος για τα πανεπιστήμια με στόχο την υποτιθέμενη επιστροφή της τάξης στα ΑΕΙ.

Εξίσου δραματικές διαστάσεις έχουν πάρει, αυτήν την περίοδο, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τα περιστατικά απελάσεών τους από την χώρα, πολιτική η οποία νομιμοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση εν καιρώ πανδημίας διέκοψε την οικονομική υποστήριξη των επίσημα αναγνωρισμένων προσφύγων, απέκλεισε τους περισσότερους μαθητές των προσφυγικών στρατοπέδων από την εκπαίδευση και, γενικότερα, παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα, που το ΕΣΥ, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι πυροσβεστικές μονάδες αντιμετώπιζαν αναρίθμητα προβλήματα, το κράτος αντί να μεριμνήσει για την υγεία των πολιτών χρηματοδότησε με εκατομμύρια τον στρατό και την αστυνομία αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πραγματικό του ρόλο, τον έλεγχο και την επιτήρηση της κοινωνίας.

Ο εκφασισμός όμως δεν είναι μονάχα γνώρισμα του κράτους αλλά και μερίδας τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, κέρδισαν έδαφος οι ακροδεξιές αντιλήψεις που επεκτάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα σχολεία με τις φασιστικές καταλήψεις. Φέτος, η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 έγινε αφορμή για μεγαλύτερη διάδοση του εθνικιστικού αφηγήματος. Παράλληλα, η εδραίωση συγκεκριμένης αμφίεσης σε ορισμένα σχολεία, σε συνδυασμό με την γενικότερη απενοχοποιημένη σεξιστική συμπεριφορά και τον συχνό κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα lgbtqi+ άτομα φανερώνουν το πόσο σεξιστική και ομοφοβική παραμένει η κοινωνία μας. Επίσης τα περιστατικά βιασμών, παρενοχλήσεων και γυναικοκτονιών που ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα (τα οποία δεν φάνηκε να προβληματίζουν το κράτος, όπως δείχνει το πρόσφατο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια), δείχνουν τον βαθύ πατριαρχικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας.

Δεδομένου των παραπάνω συνθηκών που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και εμάς τους μαθητές αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη μαθητική συλλογικότητα. Θέλουμε, με τη δράση και τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία, να εναντιωθούμε σε κάθε μορφή διάκρισης και φασισμού, να γίνουμε ανάχωμα στις καπιταλιστικές και ακροδεξιές πολιτικές που καταπατάνε τα δικαιώματα μας, στερούν τις ελευθερίες μας και δυσχεραίνουν το μέλλον μας. Τελικός σκοπός μας, όμως είναι να αλλάξουμε τις συνθήκες που επικρατούν, να ανατρέψουμε αυτό τo άδικο σύστημα και να δημιουργήσουμε μια νέα, καλύτερη κοινωνία. Θεωρούμε απαραίτητο η δράση μας και ο αγώνας μας να καθορίζεται από εμάς τους ίδιους, λειτουργώντας δηλαδή ανεξάρτητα και οριζόντια, χωρίς κάποια ιεραρχική δομή, και συνδιαμορφώνοντας με όρους ισοτιμίας αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονται μέσα από τη συνέλευση. Κρίνουμε απαραίτητο να είμαστε μια αμιγώς μαθητική συλλογικότητα, προς αποφυγήν της δημιουργίας μιας πιθανής έμμεσης καθοδήγησης, η οποία θα περιορίζει την ελευθερία και τις δράσεις μας.

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Νοεμβρίου 14h