Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στις 18.00

Συγκέντρωση: Από την Cosco ως τη Unisol, τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες

Πάτρα - Συγκέντρωση Παρασκευή 5/11: Από την Cosco ως τη Unisol, τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες των αφεντικών

post image

Μικροφωνική - Συγκέντρωση:

Παρασκευή 5/11 στις 18:00 στην κατάληψη Παραρτήματος

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ & ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ

Την Τρίτη 2/11, σημειώθηκε άλλο ένα εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στην Πάτρα, στην Unisol στις μονάδες της στο Ακταίο Ρίου. Συγκεκριμένα, καθώς ο εργάτης εκτελούσε εργασίες σύνδεσης νέου μηχανήματος, έσκασε ο πίνακας με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία αλλά και εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. Εδώ να σημειωθεί ότι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τα αφεντικά, καθώς αποφάσισαν ότι τα κέρδη τους είναι σημαντικότερα από την ασφάλεια των εργατών, και γι' αυτό δεν είχαν κατεβάσει τον γενικό για να γίνουν οι εργασίες σύνδεσης όπως ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μετά το συμβάν, συνέχισαν κανονικά την λειτουργία της μονάδας αδιαφορώντας ουσιαστικά για το τί είχε μόλις συμβεί. Η πλήρης αλληλεγγύη και στήριξη μας στον χτυπημένο εργάτη είναι δεδομένη.

Τη Δευτέρα 25/10/2021 άλλος ένας εργάτης έχασε την ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, στις εγκαταστάσεις του ναυτιλιακού κολοσσού COSCO. Ο 45χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής χτυπήθηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα εν ώρα εργασίας έχοντας προηγουμένως συμπληρώσει αλλεπάλληλες ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω εργαζόμενος είχε δουλέψει ήδη 12ωρο από την Κυριακή το απόγευμα στις 19.00 έως στις 7.00 το πρωί και εν συνεχεία η εταιρεία τον κάλεσε να δουλέψει από τις 15.00 το μεσημέρι έως τις 23.00 το βράδυ. Το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα επιβεβαιώσει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, με τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνή κόμβο εμπορευμάτων και πηγή κέρδους για τα αφεντικά.

Το σωματείο των εργαζομένων της COSCO κατήγγειλε τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους και κήρυξε 24ωρη απεργία. Τα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αυτοπροστασία τους δεν έγιναν δεκτά από την εργοδοσία και με αποτέλεσμα τη συνέχιση της απεργίας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι θάνατοι εν ώρα εργασίας δεν αποτελούν ατυχήματα αλλά δολοφονίες που διαπράττονται στα εργασιακά κάτεργα του καπιταλιστικού κόσμου της κερδοφορίας και του κεφαλαίου. Η πάγια τακτική των αφεντικών να μην χάνουν λεφτά σε μέτρα ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, η γενίκευση νέων μορφών εκμετάλλευσης και ευελιξίας, οι πενιχροί μισθοί, ο στυγνός εκβιασμός της επιβίωσης και της επισφάλειας, όλα αυτά αποτελούν την εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι προλετάριοι στο σήμερα. Εκεί που τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος και οι θεσμοθετημένες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη είναι ο κανόνας, το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους αποτελεί μια ζοφερή καθημερινότητα, μια αποδεκτή κανονικότητα. Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα μείνει αναπάντητη, θα μας βρουν απέναντι τους.

Για εμάς η ταξική μνήμη πηγαίνει παράλληλα με την ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη. Μας θυμίζει όλους όσους ευθύνονται για τον καθημερινό προλεταριακό θάνατο. Μας οπλίζει να συγκροτήσουμε τις ταξικές μας άμυνες, να παλέψουμε συλλογικά και αδιαμεσολάβητα για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου σε άνθρωπο. Για όλους αυτούς που η ζωή τους έγινε θυσία για τα μεγάλα συμφέροντα, για τους καθημερινούς θανάτους στα εργοστάσια, για τις ανθρώπινες ζωές διανομέων που χάθηκαν πάνω στην άσφαλτο, για τους νεκρούς στις οικοδομές, στα ορυχεία, στα διυλιστήρια, για τους προλετάριους που λιμοκτονούν στα σκλαβοπάζαρα της ανέχειας και του μόχθου, για όλους τους από τα κάτω αυτού του σάπιου κόσμου, η μοναδική απάντηση βρίσκεται στους ακηδεμόνευτους αγώνες της τάξης μας, στις συλλογικές μας αρνήσεις στις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου. Για μια κοινωνία που δεν θα επιβιώνει ο καθένας πατώντας επί πτωμάτων αλλά για μια κοινωνία που θα ζει με αξιοπρέπεια, ισότητα και αλληλεγγύη. Για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και για μια ζωή ελευθερίας.

ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ, ΤΑΞΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ & ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ,

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ & ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Προλέτ-acciόn: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

& την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / prolexetaccion@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1615139/