Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 στις 13.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις μετανάστριες

Κάλεσμα σε συγκέντρωση, Σάββατο 20/11, Καμάρα 13:00

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

Ως κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, μετά την οριστική απόφαση για την αίτηση ασύλου (είτε αυτή είναι θετική είτε τελεσίδικα αρνητική) κόβεται το -ήδη πενιχρό- οικονομικό επίδομα. Για τους μεν αναγνωρισμένους πρόσφυγες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν μόνοι τους εργασία και στέγαση, πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία των «προγραμμάτων ένταξης» όπως το HELIOS πρακτικά σημαίνει ζωή στο όριο της επιβίωσης, εξαθλίωση και πολλές φορές πέταγμα στο δρόμο. Για όσους/ες δε απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους σημαίνει ότι ζουν χωρίς καμία βοήθεια ή πρόσβαση σε εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέχρι να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της απέλασής τους και να επιστραφούν με τη βία στην κόλαση από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου του 2021 το επίδομα για αιτούντες άσυλο δικαιούνται μόνο οι διαμένοντες σε camps ή κάποιο στεγαστικό πρόγραμμα (τα κριτήρια για τα στεγαστικά προγράμματα είναι αυστηρά και έτσι μόνο λίγοι/ες μετανάστες/τριες τα δικαιούνται), γεγονός που εντείνει τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των μεταναστών μακριά από τις πόλεις. Στα camps, οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, όμως οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί και οι μη-καταγεγραμμένοι δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, ενώ από την 1η Οκτωβρίου σε πολλά camps (όπως πχ στο camp της Νέας Καβάλας) δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φαγητό.

Από τα σύνορα μέχρι τα camps και τα κέντρα των πόλεων, το ελληνικό κράτος συνεχώς εντείνει τον πόλεμο εναντίον των μεταναστριών: Από τα χιλιάδες pushbacks που συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα κέντρα των πόλεων με την απαγωγή μεταναστών απ' την αστυνομία και τη βίαιη μεταφορά τους στην Τουρκία, την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου, τη μετατροπή των camps σε κλειστά με πρόσχημα την πανδημία και τη δημιουργία τσιμεντένιων τειχών γύρω τους μέχρι το κόψιμο των επιδομάτων.

Μόνο οι κοινοί αγώνες ντόπιων μεταναστών μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες μας.

ΧΑΡΤΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Να σταθούμε δίπλα στις πιο αποκλεισμένες αυτού του κόσμου

Συλλογικότητα Room39 και Συνέλευση Stop War on Migrants

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Νοεμβρίου 17h