Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στις 16.00

Μικροφωνική υπεράσπισης του Κάτω Πολυτεχνείου και του κτιρίου Γκίνη

ΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΚΙΝΗ

Για χρόνια το κάτω πολυτεχνείο και το κτίριο Γκίνη αποτέλεσαν κοινωνικοπολιτικούς χώρους συσπείρωσης, πολιτικής ζύμωσης, οργάνωσης και δράσης, εστίες αγώνα σε σημαντικές κινηματικές στιγμές. Ταυτόχρονα, ήταν χώροι ανοιχτοί σε οποιοδήποτε τους οικειοποιούταν, κόσμος της γειτονιάς, φοιτήτριες/ες, εργαζόμενα, μετανάστριες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως άστεγα, και τοξικοεξαρτημένα. Ήταν χώροι ζωντανοί, με συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, χώροι συνάντησης και κοινωνικοποίησης.

Το Μάρτιο του 2020 κράτος και πρυτανικές αρχές, εκμεταλλευόμενοι τη συνθήκη της πανδημίας, κλείνουν το συγκρότημα και εκκενώνουν το κτίριο Γκίνη στο οποίο στεγάζονταν προσωρινά μετανάστριες ύστερα από τις εκκενώσεις στεγαστικών καταλήψεων στα εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου lockdown, το συγκρότημα παρέμεινε κλειδωμένο με αυστηρή ελεγχόμενη είσοδο. Η μόνη προσπάθεια ανοίγματος του χώρου με σκοπό την πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 2020, απαντήθηκε με εισβολή μπάτσων και συλλήψεις.

Με το άνοιγμα των σχολών, ήρθαμε αντιμέτωπα με μια νέα συνθήκη κανονικότητας. Είσοδος με facecontrol, έλεγχοι πιστοποιητικών, κλείδωμα του χώρου μετά το πέρας των μαθημάτων και έντονη παρουσία μπάτσων περιμετρικά του πολυτεχνείου. Βιώνουμε καθημερινά μια προσπάθεια αποστείρωσης του χώρου, μετατροπής του σε έναν «καθαρό» χώρο αποκλειστικά εκπαιδευτικής λειτουργίας, αποπολιτικοποίησης και απονέκρωσής του. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και το σχέδιο ανάπλασης και μετατροπής του κτιρίου Γκίνη σε ερευνητικό κέντρο. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται -και- με τον ευρύτερο σχεδιασμό εξευγενισμού του κέντρου και ιδιαίτερα της περιοχής των εξαρχείων, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του λόφου Στρέφη και την εγκατάσταση μετρό στην πλατεία.

Το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου ήταν αφορμή ώστε ο χώρος να ανοίξει και να ζωντανέψει ξανά, ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία ανοίγματος του κτιρίου Γκίνη. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που πλαισιώθηκαν από πλήθος κόσμου, αποτελώντας μια σημαντική συλλογική κίνηση διεκδίκησης του κάτω πολυτεχνείου. Παρά το γεγονός του σφραγίσματος μετά το πέρας του τριημέρου, η προσπάθεια συνεχίστηκε με το εκ νέου άνοιγμα του κτιρίου με στόχο τη συνέχιση του αγώνα.

Εμείς, ως άτομα που βρισκόμαστε καθημερινά στο κάτω πολυτεχνείο, βρίσκουμε μια τέτοια κίνηση ως την ελάχιστη αντίδραση στη κανονικότητα που μας επιβάλλεται. Ενάντια στα σχέδια κράτους, πρυτάνεων και επενδυτών, προτάσσουμε τη συλλογική και μαχητική υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών μας χώρων. Όσο το κράτος επιτίθεται, ενδυναμώνουμε και οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας εντός και εκτός των σχολών.

ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ
Αυτοοργανωμένη Ομάδα Κάτω Πολυτεχνείου

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Νοεμβρίου 03h