Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 στις 18.30

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εργασιακή δίωξη στον Ιανό

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, που με μεγαλύτερη οξύτητα πλήττει την Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε ως χρυσή ευκαιρία από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις-υποτακτικούς της για το πετσόκομμα εργατικών δικαιωμάτων, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες κι αίμα κατά τον προηγούμενο αιώνα. Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, κόψιμο βαρέων κι ανθυγιεινών, εργασιακή εφεδρεία, εργασιακή εμπειρία νέων χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, μείωση αφορολογήτου ορίου, έκτακτες εισφορές, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κλπ, αποτελούν την καθημερινότητα του κόσμου της εργασίας. Αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες συνθήκες παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων που υπήρχαν και προ κρίσης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η εργοδοσία επιχειρεί να εξοντώσει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Ένα τέτοιο παράδειγμα ζούμε στο χώρο του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 19/6 η εταιρία ΙΑΝΟΣ απασχόλησε είκοσι άτομα. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πληρώσει τη νόμιμη προσαύξηση (κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της επιχείρησης) παραβιάζοντας συνειδητά την εργατική νομοθεσία. Εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας να τηρήσει τη νομιμότητα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, που είχε εργαστεί εκείνη τη μέρα απευθύνθηκε στην επιθεώρηση εργασίας. Μετά την παρέμβαση της επιθεώρησης η εταιρία κατέβαλλε μεν το νόμιμο ποσό σ' όλους όσους εργάστηκαν τη συγκεκριμένη Κυριακή, ξεκίνησε όμως και μια επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου εργαζόμενου αλλά και του σωματείου.

Η διεύθυνση της επιχείρησης οργάνωσε δύο συναντήσεις του προσωπικού (τις οποίες έπρεπε να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά, αλλά «αυτοβούλως», όλοι) χρησιμοποιώντας πιέσεις, απειλές και ψέματα. Σ' αυτές τις συναντήσεις ζήτησε από τους εργαζόμενους της εταιρίας να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους και να "αποκηρύξουν" το σωματείο. Παράλληλα σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης του σωματείου προχώρησε σε έκδοση κειμένου χρησιμοποιώντας τον ψευδή τίτλο «Γενική συνέλευση των εργαζομένων του Ιανού», δείχνοντας ότι στις προθέσεις της διοίκησης της εταιρίας είναι πιθανόν και η ίδρυση εργοδοτικού σωματείου, για να υποτάξει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους. Το κείμενο, που οι εργαζόμενοι στην εταιρία το είδαν όταν δόθηκε στη δημοσιότητα, μιλά για επιχείρηση που αποτελεί «εξαίρεση» στον ελληνικό καπιταλισμό και κατηγορεί το σωματείο για εργατοπατερισμό. Βέβαια αποφεύγει να αναφέρει το γεγονός της μη καταβολής της νόμιμης κυριακάτικης προσαύξησης, ενώ «ξεχνά» κι ότι παραμονές Χριστουγέννων του 2009 χρειάστηκε η παρέμβαση του σωματείου για να τηρήσει το κεντρικό κατάστημα της Αριστοτέλους τα νόμιμα πλαίσια ωραρίου καθώς η διεύθυνση είχε αναγγείλει ότι θα παρέμενε ανοικτό για «όσο πάει».

Η εργοδοσία όμως συνέχισε την επίθεσή της καθώς ο αντιπρόεδρος του σωματείου στις 16 Αυγούστου μετατέθηκε από το τμήμα Μελετών του κεντρικού καταστήματος (όπου εργάζονταν από τη στιγμή της πρόσληψής του στην εταιρία) στο υποκατάστημα της οδού 25ης Μαρτίου, το μικρότερο του Ιανού στη Θεσσαλονίκη, τόσο από πλευράς αριθμού υπαλλήλων όσο κι από κίνηση. Η ακολουθία των γεγονότων δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η μετακίνηση αποτελεί τιμωρία του συγκεκριμένου εργαζόμενου για τη συνδικαλιστική του δράση. Η εργοδοσία της εταιρίας όμως, πέρα απ' αυτή την κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος στο εσωτερικό της επιχείρησης, προσπάθησε να το επεκτείνει και σε άλλες δύο εταιρίες ζητώντας απ' αυτές να μην αποστέλλουν στον Ιανό (στα πλαίσια των εργασιακών καθηκόντων τους) συγκεκριμένους εργαζόμενους, μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, επιδιώκοντας έτσι να τιμωρήσει και συνδικαλιστές που δεν εργάζονται γι' αυτήν.

Σε όλα αυτά απαντάμε με νέες κινητοποιήσεις και καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου:

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 27/9/11, στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Αριστοτέλους, στις 18:30.
  • Τη Κυριακή 2/10/11 στο Εργατικό Κέντρο σε ανοιχτό Δ.Σ. του σωματείου.
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4/10/11, στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Αριστοτέλους, στις 18:30.
  • Τη Κυριακή 9/10/11 στο Εργατικό Κέντρο σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για όλα τα θέματα του σωματείου.

Τέτοιες δράσεις είναι πλέον αναγκαίες ώστε να υπερασπιστούνε τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια της όλο και αυξανόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο χώρο.

Ο ΙΑΝΟΣ δεν αποτελεί εξαίρεση εργοδότη σε όλο αυτό, καθώς δεδηλωμένο του στόχο αποτελεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασία, η ανασφάλιστη δουλειά σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, η καταπάτηση του οκτάωρου και γενικότερα των δικαιωμάτων του εργαζομένου στην εργασία και την αξιοπρέπεια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας υιοθετώντας κάθε δράση που κρίνεται απαραίτητη για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αγώνας για ελεύθερο συνδικαλισμό και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εργαζόμενους Για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με σκυμμένο το κεφάλι.

"Για τον ΙΑΝΟ πολιτισμός σημαίνει: απλήρωτοι, αμίλητοι και υποταγμένοι"...

πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=...