Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 στις 11.00

Συγκέντρωση- μικροφωνική: Διάσωση κι όχι δολοφονίες!!

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ακόμη ένα ναυάγιο σημειώθηκε νότια της Κρήτης. Για άλλη μια φορά, ένα σαπιοκάραβο με 70 πρόσφυγες που ταξίδευαν από την Τουρκία προς Ιταλία εξέπεμψε σήμα κινδύνου, επειδή έβαλε νερά. Ακόμη μια φορά, η επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έγινε με εγκληματική καθυστέρηση, όπως άλλωστε και η επιχείρηση διάσωσης. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις επιτήρησης περιστατικών κινδύνου στη θάλασσα, από την πλευρά των ελληνικών αρχών υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σήμα κινδύνου. Συγκεκριμένα η ενημέρωση για το ναυάγιο ήρθε στις 05:51 τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η κινητοποίηση του Λιμενικού έγινε αργά το μεσημέρι, περίπου 10 ώρες μετά!

Οι πρόσφυγες από το μισοβυθισμένo σκάφος μεταφέρθηκαν στο ενοριακό κέντρο «Αγιά Σοφία» Κουντούρας, όπου και παραμένουν έως σήμερα. Κοιμούνται στο πάτωμα, πάνω σε χαλιά και κουβέρτες. Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός και μη επιβεβαιωμένες εκδοχές μιλάνε για πνιγμό ή θανάσιμο τραυματισμό. Επίσης, υπήρξαν τουλάχιστον 4 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, ανάμεσά τους ένας 16χρονος ασυνόδευτος ανήλικος και κάποιοι με ακρωτηριασμό, καθώς σκάφος του λιμενικού εμβόλισε τη βάρκα.

Κάπως έτσι η θανατοπολιτική είναι πια ρουτίνα και εφαρμόζονται τα λόγια του ακροδεξιού υπουργού της πονεμένης δημόσιας υγείας: «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, εάν δεν υπάρχουν νεκροί». Πρόσφατα, αναδείχτηκε για
άλλη μια φορά η απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, με αφορμή την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου στον πρωθυπουργό. Η ερώτηση αυτή κατήγγειλε την
αποσιώπηση του διαρκούς εγκλήματος στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας και τον εγκληματικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και της Συνοριοφυλακής, αλλά και του Ευρωπαϊκού
Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Το ελληνικό κράτος όμως δε μασάει, επιδεικνύει ακόμη πιο βάρβαρη πυγμή και απάντησε με νέα εκδικητική για την προσφυγιά εγκύκλιο μεταναστευτικής πολιτικής, στην οποία καταργείται ο ρόλος των περιφερειακών γραφείων ασύλου, αφού δε θα δέχονται νέα αιτήματα, αλλά θα κατευθύνουν στα ΚΥΤ των νησιών ή της Ορεστιάδας όσους προσέρχονται για την καταγραφή του αιτήματός τους. Μέσα σε λίγο χρόνο και μετά από σφοδρές αντιδράσεις, η εγκύκλιος αυτή επανέρχεται τροποποιημένη με μπόλικη δημιουργική ασάφεια.

Όσον αφορά στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Κουντούρα δεν έχουν λάβει καμιά νομική ενημέρωση-υποστήριξη, δεν ξέρουν πόσο θα μείνουν, δεν ξέρουν πού θα βρεθούν μετά την Κρήτη. Πρόσφατο παράδειγμα η καραβιά 152 προσφύγων οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα στις 24/09/2021 και μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις Καλαθά, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, χωρίς καμία ενημέρωση, τους επιβίβασαν στο πλοίο της γραμμής. Οι πρόσφυγες που τώρα φιλοξενούνται στην Κουντούρα πιθανότατα θα μεταφερθούν εκεί, σε μια δυστοπική πραγματικότητα αποκλεισμού, εγκλεισμού και συνεχούς επιτήρησης, όπως περιγράφουν την κατάσταση σε έναν ανάλογο χώρο, στο νεοσύστατο κλειστό κέντρο της Σάμου οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Αλλά ακόμα και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, η κατάσταση είναι τραγική. Εκτός από τα τείχη που χτίζονται γύρω από αυτές τις δομές, επικρατεί κρίση πείνας για πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί ή έχουν δει τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται από τη διακοπή χρηματικής ενίσχυσης στους αιτούντες άσυλο και την άρνηση παροχής επισιτιστικής υποστήριξης. Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις, 60% των διαμενόντων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή εδώ και σχεδόν δύο μήνες!

Αναφορές από 27 οργανώσεις δικαιωμάτων τεκμηριώνουν πως 34.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται για 2 μήνες χωρίς κάλυψη των αναγκών τροφής που προβλέπεται, ενώ βρέφη και παιδιά μένουν νηστικά (τα βρέφη των προσφυγικών οικογενειών στον Ελαιώνα έχουν ως τροφή πολτοποιημένα μπισκότα από τις μανάδες τους, όπως καταγγέλλουν αυτοψίες από το καμπ) με ευθύνη της ρατσιστικής κυβέρνησης και παρά τις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των προσφύγων, οι οποίες προφανώς καρπώνονται από φιλοκυβερνητικούς θεσμούς και πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι πως ανώτατα γερμανικά δικαστήρια αποδέχονται πλέον με αποφάσεις τους αποδέχονται πρόσφυγες που ήδη έχουν άσυλο στην Ελλάδα να κάνουν εκ νέου αίτηση στην Γερμανία, με την τεκμηρίωση πως το ελληνικό κράτος δεν επιθυμεί να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Σε αντίθεση με την εγκληματική διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής ζωής από τη μεριά του κράτους, οι κάτοικοι της Κουντούρας έδειξαν αντανακλαστικά που ζεσταίνουν τις καρδιές μας και φωτίζουν το τοπίο, όμως και οι ίδιοι αναφέρουν πως ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος για διαμονή ανθρώπων, έστω και προσωρινή. Όσοι φορείς-σύλλογοι κι εθελοντές συνδράμουν δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, χωρίς να υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Μια "παραφωνία" μόνο διακρίναμε όταν Δημοτική Σύμβουλο Καντάνου-Σελινου σε δηλώσεις της σε τοπικό ΜΜΕ αποκαλούσε τους ανθρώπους "λαθρομετανάστες".

Την ίδια στιγμή, ο εύρωστος Δήμος Χανίων που καταξοδεύτηκε με τις συνεχόμενες καραβιές, «ανακουφίστηκε» που ανέλαβε κάποιος άλλος στο Νομό. Άλλωστε, η πόλη μας φέτος θα έχει και δεύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο αγοράσαμε απ' το Παρίσι.
Φανταζόμαστε τη φιέστα που θα οργανώσει ο Δήμος για την φωταγώγηση του δέντρου. Τραγική η σύγκριση της υποδοχής! Σε έναν κόσμο που ένα δέντρο ταξιδεύει με περισσότερη
αξιοπρέπεια και ασφάλεια, παρά ένας πρόσφυγας...

Απαιτούμε την άμεση ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματα τους και την καταγραφή του αιτήματος ασύλου τους στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο!

Απαιτούμε τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς δομές και την κάλυψη βασικών αναγκών τους!

Διεκδικούμε ασφαλείς διαδρόμους για όσους αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, ώστε να μην εξαρτώνται από τα δίκτυα διακινητών!

Συγκέντρωση- μικροφωνική, Σάββατο 27/11, στις 11:00 στην πλ. Αγοράς

Κατάληψη Rosa Nera & Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

πηγή : https://el-gr.facebook.com/stekichania/posts/…