Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 στις 10.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την παρέμβαση στη Μητρόπολη

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Φλεβάρη 2020 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο κτήριο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πετώντας χρώματα στο κτήριο και τις προτομές των τέως μητροπολιτών, αναγράφοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια. Δύο σύντροφοι συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης περιουσίας και της προσβολής συμβόλων ιερής σημασίας, στις οποίες προστέθηκε και η απείθεια, λόγω της άρνησης των συλληφθέντων να συμμετέχουν στη διαδικασία της σήμανσης.

Η συμβολική αυτή παρέμβαση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη σκοταδιστική εκδήλωση με θέματα τη συμφωνία των Πρεσπών, τη «λαθρομετανάστευση», και το «δημογραφικό» που διοργάνωσαν 22 χριστιανικά σωματεία με την ευλογία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Οι θεματικές αυτής της εκδήλωσης ήταν άμεσα συνυφασμένες με την προαγωγή του ρατσιστικού και αντιμεταναστευτικού μίσους, του εθνικισμού και της υποτίμησης της γυναικείας αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας. Η εκκλησία, ένας οργανισμός μαζικής επιρροής και χειραγώγησης προέβη στη διοργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης που συμπύκνωσε όλες τις αιχμές που συγκροτούν το συντηρητικό και αντιδραστικό τόξο που λειτουργεί ως τροχοπέδη απέναντι σε κάθε επιχειρούμενη κοινωνική πρόοδο και απελευθερωτική κατεύθυνση. Μια τέτοια εκδήλωση προφανώς συνιστά επιθετική πρόκληση εις βάρος τεράστιας μερίδας της κοινωνίας. Υπονομεύει και θίγει κατακτήσεις και διεκδικήσεις, θέτει υπό αίρεση δικαιώματα που πρέπει να λογίζονται, και λογίζονται εδώ και δεκαετίες ως αυτονόητα και αναφαίρετα, όπως αυτό της ελεύθερης άμβλωσης. Η δράση μας πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία συνολική θύελλα αντιδράσεων που πυροδότησε αυτή η εκδήλωση και οι συναφείς, ερειστικές δηλώσεις κληρικών εκείνη την περίοδο.

Στεκόμαστε απαρέγκλιτα στο πλευρό των αγώνων των γυναικών, των lgbtqia+ ατόμων, των μεταναστών, των φτωχών και των καταπιεσμένων. Κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια των μηχανισμών της εξουσίας να χτυπήσουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των καταπιεσμένων θα μας βρίσκει ενάντιους. Αυτό ακριβώς θέλαμε να δηλώσουμε με την παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Τη στιγμή που οι κακοποιήσεις και οι δολοφονίες των γυναικών πληθαίνουν ανησυχητικά, με τις γυναικοκτονίες να έχουν φτάσει τις 14 μέσα στο 2021, ενώ παράλληλα χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πνίγονται στο Αιγαίο και επαναπροωθούνται παράνομα και απάνθρωπα, το κράτος και οι κατασταλτικές του αρχές καθίζουν στο εδώλιο αγωνιστές και αγωνίστριες για συμβολικές παρεμβάσεις, για απλή συμμετοχή σε διαδηλώσεις, για απροκάλυπτες σκευωρίες, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται βέβαια για τους μηχανισμούς ενός συστήματος που το ίδιο προάγει και επιβάλλει μεθοδικά τη διαίρεση, την αλλοτρίωση και τον κανιβαλισμό στις τάξεις των καταπιεσμένων, είτε με τη μορφή του ρατσισμού/εθνικισμού είτε με τη μορφή της πατριαρχίας, προκειμένου να αναπαράγεται και να διαιωνίζεται ακλόνητα. Αυτοί οι μηχανισμοί που συντηρούν και διευρύνουν συστηματικά την κοινωνική αδικία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, επιζητούν τώρα την τιμωρία των συντρόφων μας που αγωνίζονται έμπρακτα και ανιδιοτελώς ενάντια σε κάθε εξουσία για την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε έναν από αυτούς, όποιο μέσο αγώνα και αν επιλέγει, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται.

Την Τρίτη, ημέρα που οι δύο σύντροφοι δικάζονται για την εν λόγω παρέμβαση, καλούμε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Δε θα αφήσουμε τους συντρόφους μας μόνους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

ΤΡΙΤΗ 7/12, 10:00, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

mail επικοινωνίας: lib_exthess@hoextmail.coexm
blog: libertasalonica.wordpress.com