τι; : δίκη θεματική : αλληλεγγύη

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 9.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 31 συλληφθέντα από την εκκένωση της πρυτανείας

Στις 22/02/2021 πραγματοποιείται κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας του ΑΠΘ, ως μέσο πίεσης ενάντια στον νόμο 4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη). Μετά από κάποιες ώρες, με τις ευλογίες του πλεον γνωστού ρουφιάνου πρύτανη Παπαϊωάνου, μπάτσοι εισβάλλουν στην κατειλημμένη Πρυτανεία και την εκκενώνουν. Βεβαια η εκκένωση αυτή δεν ήταν τόσο εύκολη όσο υπολόγιζαν τα κρατικά σκουπίδια μιας και την ίδια στιγμή το κάμπους γεμίζει από κόσμο ο οποίος έρχεται με σκοπό να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, συγκρουόμενος με τις δυνάμεις καταστολής. Τελικά, τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα εντός του κτίριου, αλλά και μερικά εκτός από αυτό, (φοιτητές/ιες/ά και μη) προσαγάγονται και στην συνέχεια η προσαγωγή τους μετατρέπεται σε σύλληψη με κατηγορίες κατα παραγγελία πρύτανη, καθώς ο ίδιος ειναι αυτός που επιδεικνύει ποια από τα προσαχθέντα άτομα πρέπει να συλληφθούν (τελικά όλα τα προσαχθέντα άτομα πλην ενός) μετά από πολύωρη κατάθεση του στην ΓΑΔΘ. Το κράτος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές κάνει επίδειξη δύναμης, όμως δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες. Η εκκένωση απαντάται την ίδια μέρα από πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ταυτόχρονα ανακαταλαμβάνεται το κτίριο (το οποίο παραμένει κατηλλειμένο για 18 μέρες) και εκτοτε το κίνημα ενάντια στον νόμο, και όχι μόνο, πέρνει μαζικά και συγκρουσιακά χαρακτηριστικά με εβδομαδιαίες πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις σχολών και κτηρίων της πόλης, και πολλές άλλες δράσεις.

Η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ήρθε σε μια συγκυρία παρατεταμένου λοκντάουν, στο οποίο το κράτος εγκατέλειψε το σύστημα υγείας στην τύχη του, με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, ενώ επένδυσε στην καταστολή, επιχειρώντας να πνίξει κάθε αντίσταση στη γέννησή της. Οι φοιτητικοί αγώνες εκείνη την περίοδο, που εναντιώθηκαν στο νόμο 4777 (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, κάμερες, πειθαρχικά, βάση εισαγωγής, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών), ήρθαν επίσης σε επαφή με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική καταστολή (βλ. Νέα Σμύρνη), αλλά και με το κίνημα αλληλεγγύης στον επαναστάτη απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο το κράτος αποπειράθηκε να δολοφονήσει (με καθοριστικό το ρόλο του υπουργού δημόσιας τάξης Χρυσοχοίδη και της αρμόδιας για τις φυλακές Σοφίας Νικολάου), αρνούμενο ακόμη και το νόμιμο, σύμφωνα με το δικό του δίκαιο, αίτημα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού. Η κατάληψη της πρυτανείας ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία σύνδεσης αυτών των αγώνων και όσμωσης κοινωνικών κομματιών προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Το δικαστήριο των 31 συλληφθέντων ατόμων έχει οριστεί για την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη με μάρτυρα κατηγορίας τον ίδιο τον πρύτανη Παπαιωάννου και μία σωρεία μπάτσων.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 09:00 της 08/12.

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις 31 συλληφθέντες/είσσες από εκκένωση πρυτανείας

Τη Δευτέρα 22/2 πραγματοποιείται η κατάληψη του κτηρίου διοίκησης της Πρυτανείας ΑΠΘ με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού, Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Πολιτικών Επιστημών. Άμεσα, και λίγες μόλις μέρες από την ψήφιση του νέου εκπαιδευτικού νόμου, πραγματοποιείται η εφαρμογή του. Με προσωπική ευθύνη του πρύτανη Παπαϊωάννου - βασικός μάρτυρας υπεράσπισης της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος μετά την εκκένωση ρουφιάνευε επι ώρες στην ΓΑΔΘ - πάνοπλα αστυνομικά σώματα εισβάλλουν στον πανεπιστημιακό χώρο, εισβάλλουν στην Κατάληψη και εκκενώνουν την κατάληψη συλλαμβάνοντας 31 άτομα, ξυλοκοπώντας και βασανίζοντας πολλούς εξ αυτών. Η ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων και το όργιο καταστολής που ακολούθησε περιγράφουν τις διατάξεις του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη. Οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στο campus και οι ξυλοδαρμοί φοιτητών/ριών σηματοδοτούν το δόγμα της επίθεσης στο φοιτητικό κίνημα, μέσω της θεσμοθέτησης ειδικού σώματος αστυνομίας, πειθαρχικών - δικαστηρίων, κυκλωμάτων παρακολούθησης, διαγραφών και γενικώς ένταση της επιτήρησης και επιβολής της πειθάρχησης. Ο συγκεντρωμένος κόσμος κατάφερε να αμφισβητήσει στην πράξη την αστυνομική επιβολή. Η ανακατάληψη του κτηρίου με την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων σήμανε την αρχή της πρώτης μεγαλειώδης αμφισβήτησης του νόμου που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί. Ο αγωνιζόμενος κόσμος στήριξε μαζικά τους συλληφθέντες/είσες της αστυνομικής εισβολής, εκκινώντας από την πρυτανεία και κατακλύζοντας τον δρόμο έξω από τα δικαστήρια σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης των τελευταίων ετών. Την ίδια εβδομάδα χιλιάδες άτομα εκτόπισαν την ασφυκτική αστυνομική παρουσία στο δρόμο, ισοπέδωσαν τον φόβο της αυξανόμενης κρατικής τρομοκρατίας και στάθηκαν δυναμικότερα από ποτέ απέναντι στον νόμο, στον πρύτανη και τους υπερασπιστές του. Οι άνθρωποι της Κατάληψης της Πρυτανείας από την αρχή βρίσκονταν στο δρόμο, στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, τις μεγαλειώδεις πανεκπαιδευτικές πορείες, την 8η Μάρτη και οποιαδήποτε κινητοποίηση δημιουργήθηκε εντός και εκτός πανεπιστημίων.

Η κατάληψη της πρυτανείας, η οποία συνεχίστηκε για 18 μέρες, συσπείρωσε γύρω τις χιλιάδες ανθρώπους μέσα στην πιο ζοφερή περίοδο της συνολικής επίθεσης του κράτους σε ολόκληρη την κοινωνία, στους εργαζόμενους, τους ανέργους τους φοιτητές και τους μετανάστες. Η συσπείρωση κλιμακώθηκε αυξητικά. Το Πανεπιστήμιο έγινε ξανά δικό μας, με την επανοικειοποίσή του, όχι μόνο σε χωρικό αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Το κατειλημμένο κέντρο αγώνα ως εστία αντίστασης στην κρατική αυταρχικότητα και την αστυνομική βία, ως ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση έχει συντονίσει τους φοιτητικούς συλλόγους, έχει συνδέσει τους φοιτητές/τριες με τον αγωνιζόμενο κόσμο και ολόκληρη την κοινωνία. Η αυτοοργάνωση της φοιτητικής βάσης απέδειξε, ότι είναι ικανή να αμφισβητήσει έμπρακτα το κρατικό σχέδιο γκετοποίησης του πανεπιστημιακού χώρου, την προσπάθεια απονοηματόδοτησης του Ασύλου των αγώνων ακόμη και εν μέσω καραντίνας.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΕΙΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

κάλεσμα : Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις 31 συλληφθέντες/είσσες από εκκένωση πρυτανείας

Στις 22/2 στο ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο κτήριο της πρυτανείας η οποία πλαισιώθηκε από φοιτητικούς συλλόγους ως έμπρακτη μορφή διαμαρτυρίας στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη (4777) με στόχο την άμεση κατάργησή του. Έπειτα από εντολή του πρύτανη Παπαιωάννου, εισέβαλαν στον χώρο αστυνομικές δυνάμεις καταστέλλοντας βίαια την κινητοποίηση. Ύστερα από υποδείξεις του ιδίου κατέληξαν σε 31 συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών. Ακολούθησε επανακατάληψη του κτηρίου με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να οργανώνονται ακόμα πιο δυναμικά μαζικοποιώντας τον αγώνα μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις σχολών και πορείες. Η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας απέτυχε, καθώς βρήκε ισχυρή αντίσταση από αλληλέγγυο κόσμο. Τελικά, στην τρίτη και τελευταία επιχείρηση εκκένωσης, ασφαλίτες εισέβαλαν ξημερώματα στο κτήριο προχωρώντας σε επιλεκτικές και βίαιες προσαγωγές και συλλήψεις. Τα γεγονότα της πρυτανείας, έδωσαν το έναυσμα για τη μαζική αντίδραση του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, αμφισβητώντας, ακόμα και εν μέσω καραντίνας, την ψήφιση του εκπαιδευτικού νόμου και την αστυνομική βία που επιβαλλόταν εκδικητικά σε κάθε αντίδραση.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΑ 31 ΣΥΛΛΕΙΦΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

κάλεσμα : Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Δεκεμβρίου 21h


1 2 3 4

Στις 22/2/2021 γίνεται κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας ΑΠΘ με στόχο την δημιουργία ενός μοχλού πίεσης ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νομό 4777. Μετά από λίγες ώρες μπάτσοι εισβάλουν και εκκενώνουν την κατάληψη μετά από "παραγγελία" του πρύτανη - ρουφιάνου Παπαϊωάννου. Αγωνιζόμενος και αλληλέγγυος κόσμος που βρίσκεται στα πανεπιστήμια αντιστέκεται και συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αγωνιστικότητα των φοιτητικών συλλόγων και του κόσμου του αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την επέλαση του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Συλλαμβάνονται 31 άτομα, αγωνιζόμενοι/ες φοιτητ(ρι)ες και μη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 8/12 ΣΤΙΣ 9:00.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΈΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ.

κάλεσμα : Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού