Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 στις 20.00

Παρουσίαση Βιβλίου "Το 1821 στον Τύπο 1911 - 1922"

Οι εκδόσεις Δωδώνη και το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το 1821 στον Τύπο 1911-1922" του Παναγιώτη Πυρπυρή, που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμπηδόνα την Πέμπτη 9/12 στις 8 μμ. Θα μιλήσουν ο Χάρης Αθανασιάδης (Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το χρονικό διάστημα 1911-1922 οριοθετείται αφενός από την έναρξη της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και αφετέρου από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτά τα περίπου δέκα χρόνια η χώρα έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλους πολέμους, δοκιμάστηκε από την εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ Βασιλιά και Πρωθυπουργού και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την εσωτερική μετανάστευση και την προσφυγιά.

Άραγε ο Τύπος εκείνης της ταραχώδους εποχής αρκείτο στο να αφιερώνει, κατά τον εορτασμό της επετείου του 1821, ρεπορτάζ για τις εορταστικές εκδηλώσεις, να υπενθυμίζει στους αναγνώστες στιγμές δόξας ή πάθους από το '21 ή να παραθέτει τους λόγους που εκφωνούνταν από σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και πνευματικούς ανθρώπους; Ή μήπως η Ελληνική Επανάσταση αξιοποιείτο για να υπηρετηθούν οι στοχεύσεις των πολιτικών παρατάξεων σε φλέγοντα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής;

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.com/2…