Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

[Θεσσαλονίκη] Συγκέντρωση - Πορεία υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Το βράδυ της Πέμπτης 9/12 στις 21:30 και ενώ είχε την εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευσή του το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού στο κτήριο της ΣΘΕ και παράλληλα πρόβες θεατρικές ομάδες, μπήκε ομάδα κουκουλωμένων ασφαλιτών στο κτήριο. Στάθηκαν για κάποια ώρα στο εσωτερικό του κτηρίου, περιεργαζόμενοι τον κόσμο που περνούσε, φανερά ψάχνοντας κάτι. Εν τέλει εκδιώχθηκαν από παρευρισκόμενο κόσμο, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν πτυσσόμενα γκλομπ.

Στη συγκυρία της επίθεσης που δέχεται η δημόσια παιδεία και η κοινωνική βάση συνολικά, αιχμή του δόρατος του κράτους και του κεφαλαίου είναι η καταστολή. Αυτή η απόπειρα στοχοποίησης των αγωνιζόμενων φοιτητικών σχημάτων και των

αγωνιζόμενων ατόμων που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια και η παρουσία κουκουλωμένων μπάτσων στο πανεπιστήμιο, δίνει μία ιδέα του πανεπιστημίου το οποίο ονειρεύεται το κράτος, οι εταιρίες, οι μπατσοι κι ο στρατός, τους οποίους εξυπηρετεί η έρευνα στο πανεπιστήμιο. Η αστυνομοκρατία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που κρατάει 40.000 μαθητ(ρι)ές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που εντατικοποιεί την καθημερινότητα των φοιτητ(ρι)ών σε ασφυκτικό βαθμό, που θέλει τον φοιτητικό κόσμο σκυμένο και υποταγμένο, να περνάει σαν κυνηγημένος από το πανεπιστήμιο και να βλέπει την παρουσία του σε αυτό ως ένα απλό προστάδιο της κανιβαλιστικής αγοράς εργασίας. Η συρρίκνωση του χρόνου και

του χώρου των φοιτητ(ρι)ών έχει ως στόχο να μας μετατρέψει σε υπάκουο εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των αφεντικών και να μη περνάει καν από το μυαλό των φοιτητ(ρι)ών να αγωνιστούν. Παράλληλα ολοένα περισσότερος κόσμος προερχόμενος από την κοινωνική βάση, στερείται την πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αναγκάζεται είτε να βγαίνει στην αγορά ως ανειδίκευτος εργαζόμενος/η με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα (βλ. Νόμο Χατζιδάκη) είτε να δίνουν τεράστια ποσά σε ιδιωτικά κολλέγια για να πάρουν πτυχίο ισόβαθμο με ΑΕΙ. Με την ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, το κράτος αβαντάρει την ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, στο γενικότερο πλαίσιο της μετακύλισης του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητ(ρι)ών

και της υποτίμησης των ζωών μας.

Ό,τι και αν συμβεί, ωστόσο, όση φτωχοποίηση και αν υποστεί η κοινωνική βάση, η συνέχεια της ταξικής και κοινωνικής πάλης είναι αναπόδραστη. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις του προηγούμενου διαστήματος, η ριζοσπαστικοποίηση των συλλόγων μέσα από συμμετοχικές και ισότιμου χαρακτήρα διαδικασίες, αποδεικνύει ότι η ασφυκτική φύση του κεφαλαίου και του κράτους μπορεί να απαντηθεί με οργανωμένο και αδιαμεσολάβητο αγώνα σε σχολές, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο. Ο νόμος 4777, το επερχόμενο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, οι εισβολές μπάτσων στα πανεπιστήμια έχουν βρει και θα συνεχίσουν να βρίσκουν τους φοιτητικούς συλλόγους, τα φοιτητικά σχήματα, τον αγωνιζόμενο και

αλληλέγγυο κόσμο απέναντί τους. Η εισβολή αυτή στοχοποιεί ξεκάθαρα το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού και όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο της ΣΘΕ και του πανεπιστημίου.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλογου Φυσικού την Τρίτη 14/12 στις 15:00 στο φουαγιέ ΣΘΕ

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση Μαθηματικού την Τετάρτη 15/12 στο φουαγιέ ΣΘΕ

Συγκέντρωση υπεράσπισης του Ασύλου, Παρασκευή 10/12 13:00, Σχολή Θετικών Επιστημών

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

ΦΕΡΜΑ σχήμα στο Μαθηματικό


//ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΎΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 10/12 13:00 ΣΘΕ//

//ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ" ΚΑΙ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΠΈΜΠΤΗ 16/12 18:00, ΚΑΜΑΡΑ//

Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τους μπάτσους στις σχολές, να υπερασπιστούμε το Άσυλο με Αγώνες & Καταλήψεις.

Την Πέμπτη 9/12 γύρω στις 10 το βράδυ ομάδα δέκα ασφαλιτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά εισέβαλλε στο εσωτερικό της ΣΘΕ. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν η τακτική ανοιχτή συνέλευση του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού. Οι ασφαλίτες κοιτούσαν επίμονα τους/ις συντρόφους/ισσες και όλους όσοι βρίσκονταν στον χώρο, μέχρι που εκδιώχθηκαν από τον παρευρισκόμενο κόσμο. Το συγκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί μόνο μια άμεση εφαρμογή του νόμου 4777 αλλά ταυτόχρονα και στοχοποίηση του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού και των διαδικασιών του.

Μπορεί, να φαίνεται άξια απορίας η επιλογή να εισβάλλουν οι μπάτσοι μέσα στο πανεπιστήμιο με αυτόν τον τρόπο, με μια ομάδα κουκουλοφόρων ασφαλιτών και σε μια ώρα που στο εσωτερικό της σχολής δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μια πολιτική συνέλευση και μια πρόβα θεατρικής ομάδας. Μπορεί, να φαίνεται περίεργο που τα άτομα αυτά δεν προσπάθησαν στιγμή να κρύψουν την ιδιότητά τους αλλά ακριβώς επιδόθηκαν σε μια κίνηση ισχύος και τρομοκράτησης. Μπορεί, ακόμη να φαίνεται περίεργο που δεν ασχολήθηκαν στιγμή με το ναρκεμπόριο που όχι μόνο αυτήν την μέρα αλλά καθημερινά εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα λίγα μέτρα παραπάνω. Ναι, ίσως όλα αυτά να φαινόντουσαν περίεργα αν δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις κράτους και πρυτανείας που με κάθε ευκαιρία κάνουν γνωστές· την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και την επίθεση στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Από τη ψήφιση του νόμου 4777 προωθείται η άμεση εφαρμογή όλων των διατάξεων του, ακόμη κι αυτών που προσωρινά αποσύρθηκαν ως αποτέλεσμα των δυναμικών φοιτητικών αντιστάσεων, όπως το μέτρο για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές φαίνεται όμως απαραίτητη για την εφαρμογή των διατάξεων και κυρίως για την πειθάρχηση των φοιτητών και την καθυπόταξη τους. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, το σάρωμα των φοιτητικών αντιστάσεων, η αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων και τελικά η δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα υπακούει πλήρως στις εντατικοποιημένες ανάγκες κράτους και κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, τα κλιμάκια του υπουργείου παιδείας σχεδιάζουν και το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Ούτε ο τρόπος ούτε και η συγκυρία που συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι άσχετες με τον συνολικό κατασταλτικό σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια. Πρόσφατα έγινε γνωστή η απειλή εκκένωσης της κατάληψης στο στέκι στο Βιολογικό, μόλις μια μέρα πριν ο υφυπουργός παιδείας Συρίγος σε συνέντευξή του στοχοποιούσε την κατάληψη και όσους αγωνίζονται μέσα στα πανεπιστήμια εκφράζοντας μια εκδικητική έκφραση της πλήρους κατάργησης του ασύλου επιχειρώντας να επισπεύσει την είσοδο των μπάτσων στις σχολές. Αξίζει κιόλας να αναφέρουμε πως την ίδια ακριβώς μέρα ήταν και ορισμένο το δικαστήριο για τους/ις συλληφθέντες/είσες της πρώτης βίαιης εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας. Ο έλεγχος, η επιτήρηση και η πειθάρχηση περνούν μέσα από την αποστείρωση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δηλαδή την εκκένωση στεκιών και κατειλημμένων χώρων, τα πειθαρχικά συμβούλια και τη στοχοποίηση όποιου δεν συμμορφώνεται, την καταστολή κάθε πολιτικής έκφρασης και ριζοσπαστικής δράσης των φοιτητών.

Να υψώσουμε αναχώματα στο κρατικό σχεδιασμό της προληπτικής αντιεξέγερσης και της αναβάθμισης της κατασταλτικής επίθεσης σε όσους αγωνίζονται με δικαστικές σκευωρίες και παραδικαστικές μεθοδεύσεις, εκκενώσεις καταλήψεων, επιθέσεις σε διαδηλωτές, συλλήψεις και στοχοποιήσεις αγωνιστών. Να υπερασπιστούμε τις δομές και τους αγώνες μας εντός κι εκτός σχολών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Ούτε βήμα πίσω.

Το Άσυλο ανήκει σ' όλη την κοινωνία έξω από το campus μπάτσοι και μαφία

Οργάνωση στη Βάση από τους φοιτητές, Εστίες Αγώνα να γίνουν οι Σχολές

Κάτω τα χέρια από τους/ις συντρόφους/ισσες μας

Αλληλεγγύη στο «Στέκι στο Βιολογικό»

Συγκέντρωση Υπεράσπισης του Ασύλου, Παρασκευή 10/12 στις 13:00, ΣΘΕ

Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» και του Ασύλου, Πέμπτη 16/12 στις 18:00, Καμάρα

κάλεσμα : Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»