Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 13.00

Μικροφωνική συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κατάληψης ''στέκι στο βιολογικό''

Όπου υπάρχει η επίβλεψη απ'το πανοπτικόν κράτους-πρυτανείας, υπάρχει και η ανάγκη για τον ίσκιο της αυτό-οργάνωσης

Ας μιλήσουμε για αυτό-οργάνωση

Η ελευθερία που υπάρχει μέσα στην πανεπιστημιούπολη δεν είναι μία αόρατη έννοια ή κάποιο μαγικό πέπλο. Είναι αποτέλεσμα της τακτικής παρουσίας φοιτητικών και μη ομάδων, καταλήψεων, στεκιών, πολιτικών και πολιτιστικών εγχειρημάτων μέσα στο πανεπιστήμιο, εδώ και δεκαετίες. Διαχρονικά, φοιτητικά υποκείμενα και μη, βρίσκανε πρόσφορο έδαφος για να αφήσουν τη φαντασία τους να οργιάσει πολιτιστικά, πολιτικά, οργανωτικά, μακριά από την επιτήρηση, την ασφυκτική φύση του κράτους και την κανιβαλιστική καθημερινότητα στον καπιταλισμό. Η ανάγκη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, που εκπληρώνεται μέσω της αυτό-οργάνωσης, οδήγησε στο να ξεπηδήσουν οι πολύμηνες καταλήψεις των σχολών του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου, που συνοδεύτηκε από την επανοικειοποίηση του campus, καινούρια στέκια, καταλήψεις, πολιτικές, πολιτιστικές ομάδες που έδωσαν ζωή και συντροφικότητα σε αυτή τη γωνιά της πόλης.

Ας μιλήσουμε για επιτήρηση και αλλοτρίωση ελεύθερων χώρων

Η ανελευθερία του πάσο, της κάρτας σίτησης, του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης, των φυλάκων, των μπάτσων και των μαφιών εντός και γύρω από το campus, είναι ένα μέρος του σχεδίου του κράτους για την απονέκρωση των ελεύθερων χώρων. Στην προσπάθειά του να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή δε μπορεί να ελέγξει και οποιαδήποτε σχέση δε το συμφέρει, το κράτος δίνει ανεξέλεγκτη δικαιοδοσία στα όργανά του (πρυτανικές αρχές, κοσμητείες), με το νόμο 4777, ώστε να επιτεθεί ολομέτωπα στους αγώνες εντός του πανεπιστημίου. Με αυτό τον τρόπο, οποιοδήποτε άτομο δε ταιριάζει στο αφήγημα της αριστείας του κράτους και του πανεπιστημίου, αποκλείεται, π.χ. μέσω της ελαχίστης βάσης εισαγωγής από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω racial profiling στη λέσχη, μέσω του ασφυκτικού πλαισίου σπουδών και οι ελεύθεροί μας χώροι καταστρέφονται ή μεταποιούνται σε χώρους κοινωνικής αναπαραγωγής.

Ας μιλήσουμε για την καταστολή στο σήμερα

Στις 16/11/21 υπογράφεται από την κοσμητεία της ΣΘΕ σχέδιο εκμετάλλευσης του ισογείου του κτηρίου του Βιολογικού ΑΠΘ, όπου εδώ και 34 χρόνια στεγάζεται το κατειλημμένο στέκι στο Βιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο επιτίθεται σε απελευθερωμένους χώρους. Άλλωστε, πρόσφατα είδαμε την κατεδάφιση του «τριγώνου» του Πολυτεχνείου, το οποίο προορίζουν για αίθουσα υπολογιστών, ενώ αποτελούσε χώρο συνάντησης, αράγματος, συνελεύσεων και αναψυχής, ενώ πρόπερσι είδαμε και την εκκένωση του στεκιού της ΑΣΣΟΕ, το οποίο ανακαταλήφθηκε άμεσα. Παρόμοιο πλάνο με αυτό του «τριγώνου», προορίζεται για το στέκι στο βιολογικό - υπολογιστές, γραμματεία, αίθουσα αναμονής-, το οποίο η κοσμητεία προκρίνει για τα στενά όρια της ακαδημαϊκότητας. Το πανεπιστήμιο προσπαθεί να θολώσει τα νερά με πρόφαση τις ανάγκες κάθε φοιτητή, δίνοντας κάποιες παροχές με αντίτιμο την καταστροφή των αυτό-οργανωμένων χώρων. Η καθόλου τυχαία ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι μέσα στους αυτό-οργανωμένους χώρους, αναζητούμε τρόπους αγώνα, ώστε να μη παρακαλάμε για παροχές, αλλά να διεκδικούμε όλες τις παροχές για όλους και για όλες. Το στέκι στο Βιολογικό αποτελεί για χρόνια αγκάθι στο λαιμό του πανεπιστημίου, καθώς έχει στεγάσει και αποτελέσει κομμάτι αγώνων για τις καταλήψεις, για τις μετανάστριες, για τους κρατούμενους, για τα φοιτητικά κλπ. Επίσης, αποτελεί εστία αντιεμπορευματικής μουσικής κουλτούρας και κέντρο συνάντησης αγωνιζόμενων υποκειμένων. Σαν κατειλημμένοι χώροι, μας ενώνει το γεγονός ότι στο εσωτερικό μας-και δεν εννοούμε τα ντουβάρια-αναπτύσσονται σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας, νησίδες ελευθερίας ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας κόντρα στον κοινωνικό οδοστρωτήρα που αφήνει πίσω του μόνο παραγωγικές σχέσεις και στον έλεγχο και στην αποστείρωση που προσπαθούν να επιβάλουν κράτος, κεφάλαιο, πρυτανεία. Από την αρχή, το πρόβλημα του κράτους ήταν η αυτοοργάνωση εντός των πανεπιστημίων και οι σχέσεις που δεν βρίσκονται υπό την επιτήρησή του. Η επίθεση του, στους χώρους και στις σχέσεις μας θα απαντηθεί με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη θα φέρει την φωτιά της αυτοοργάνωσης, που θα κάψει τις παραγωγικές σχέσεις του κεφαλαίου και του κράτους Λεβιάθαν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Στέκι Φυσικού