Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 στις 17.00

Ανοιχτή Συνέλευση Κάτω Πολυτεχνείου

ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΤΡΕΦΗ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το κάτω Πολυτεχνείο και το κτίριο Γκίνη, αποτέλεσε επί δεκαετίες ένα σημείο αναφοράς για τους αγωνιζόμενους, ένα απελευθερωμένο έδαφος, μια εστία αγώνα και πολιτικής ζύμωσης για τα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Το κράτος και ο πρύτανης Μπουντουβής κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, εκκένωσαν το κτίριο Γκίνη από τις αγωνιζόμενες μετανάστριες που το είχαν καταλάβει και διέμεναν εκεί προσωρινά. Έκτοτε το κτίριο παρέμενε κλειδωμένο. Η σύγκλητος του ΕΜΠ έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το κτίριο Γκίνη ως ένα χώρο παρατημένο και αναξιοποίητο, η μόνη υποτιθέμενη προοπτική του οποίου είναι η ανάπλασή του. Έτσι, από την 1η Ιουνίου του 2020 ανακοίνωσε τα σχέδια της για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κτιρίου ως κόμβου ερευνών, συνεδριακού κέντρου τεχνών και επιστημών και μουσείου τεχνολογίας. Για μήνες η - ελεγχόμενη - είσοδος στον χώρο του πολυτεχνείου επιτηρούνταν σχεδόν μόνιμα από διμοιρίες ΜΑΤ, ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΟΠΚΕ, που στρατοπέδευαν στους γύρω δρόμους και απέναντι από τις εισόδους. Με εντολές του Μπουντουβή και του κοσμήτορα Τουρνικιώτη, μπάτσοι εισέβαλλαν στο κάτω Πολυτεχνείο και στην πρυτανεία ΕΜΠ εκκενώνοντας τους χώρους που είχαν ανοίξει από αγωνιζόμενα άτομα ενάντια στο τριήμερο lockout και στην απαγόρευσης της πορείας 17 Νοέμβρη το 2020. Καλοκαίρι του '21, αλλάξαν λουκέτο σε κατειλημμένο χώρο που υπήρχε από το 2017, την Κουλίτσα. Σε ανακοινωμένες εκδηλώσεις, φύλακες σε συνεννόηση με μπάτσους κλείδωσαν το συγκρότημα με κόσμο να μην μπορεί να προσεγγίσει τον χώρο και άλλες να εγκλωβίζονται μέσα. Με το άνοιγμα των σχολών η είσοδος παραμένει ελεγχόμενη και γίνεται με όρους facecontrol. Αρκετές αίθουσες έχουν κλειδωθεί, οι κεντρικές είσοδοι κλείνουν με την λήξη των μαθημάτων, με αποτέλεσμα ακόμη και η παρουσία φοιτητριών στο χώρο να είναι περιορισμένη. Σε μία προσπάθεια να σβήσουν οτιδήποτε πολιτικό και να μετατραπεί το Πολυτεχνείο σε έναν αποκλειστικά ακαδημαϊκό χώρο, οι τοίχοι βάφονται καθημερινά, πανό κατεβαίνουν, ειδικά από τη 'βιτρίνα' της σχολής, τη Πατησίων.

Την Δευτέρα 15|11, με αφορμή τον τριήμερο "εορτασμό" του Πολυτεχνείου, σύντροφοι και συντρόφισσες ως οργανωμένο σώμα προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου Γκίνη, με σκοπό την επανοικειοποίηση του ως σημείο αναφοράς για τα αγωνιζόμενα άτομα και την επαναλειτουργία του ως ανοιχτό και διαθέσιμο χώρο συνεύρεσης και συσπείρωσης. Μετά της 17 Νοέμβρη, ενόσω είχαν προγραμματίσει εντός του κτηρίου συνελεύσεις και εκδηλώσεις, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανεία και κοσμητεία του ΕΜΠ προχωρούν στο σφράγισμα των εισόδων του κτιρίου. Από μεριάς μας η απάντηση ήταν άμεση, αφού την Παρασκευή 19|11, μετά από ανοιχτή συνέλευση, ανοίξαμε τις πόρτες του Γκίνη ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν δρομολογηθεί. Το κτίριο ξανασφραγίστηκε το επόμενο πρωί, με τις δυνάμεις των μπάτσων, να στρατοπεδεύουν στην περιοχή για τις επόμενες μέρες, οξύνοντας το κλίμα αστυνομοκρατίας στη γειτονιά.

Τα σχέδια για το Γκίνη εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του κράτους για τους πανεπιστημιακούς χώρους. Με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, την κατάργηση του ασύλου, αλλά και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται με πρόφαση την πανδημία, το κράτος επιχειρεί να αποστειρώσει τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να παύσουν να αποτελούν σημεία συνάντησης και κέντρα αγώνα για τα αγωνιζόμενα και καταπιεσμένα άτομα.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με όσα βιώνουμε στην Αθήνα, έχουν ανακοινωθεί σχέδια ανακαίνισης στο ΑΠΘ, στα οποία εντάσσεται το στέκι στο Βιολογικό και έχει υπάρξει παρουσία μπάτσων και ασφαλιτών εντός του campus. Το κατειλημμένο στέκι στο Βιολογικό αποτελεί σημείο αναφοράς, πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου τα τελευταία 34 χρόνια για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχει στεγάσει συλλογικότητες και ομάδες, ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, ενώ αποτελεί επίσης έναν από τους βασικότερους χώρους έκφρασης της diy και πανκ κουλτούρας στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι χώροι όπως το στέκι στο Βιολογικού, το Γκίνη και το κάτω Πολυτεχνείο συνολικά αποτελούν ανάχωμα για τα σχέδια κράτους και πρυτανικών αρχών για την μετατροπή τους από χώρους ζωντανούς, χώρους αγώνα, σε αποστειρωμένα campus όπου θα επικρατεί απόλυτος έλεγχος και πειθάρχηση των φοιτητ(ρι)ών και όσων άλλων παραβρίσκονται εντός τους. Στη δική μας περίπτωση, ο σχεδιασμός αυτός δεν σταματάει στο Γκίνη και το κάτω Πολυτεχνείο, αλλά αφορά ολόκληρη τη γειτονιά των Εξαρχείων. Από το λόφο Στρέφη, τη δημιουργία μετρό στην πλατεία, τη μεταμόρφωση της γειτονιάς σε τουριστική ζώνη μέχρι την ανάπλαση του κτιρίου ο εξευγενισμός έρχεται να ισοπεδώσει τη γειτονιά, με σκοπό να ξεριζωθεί η ιστορία αντίστασης και αγώνα που αυτή φέρει. Εμείς από την μεριά μας έχουμε αποφασίσει να σταθούμε απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, μαχητικά και ανυποχώρητα. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα έδαφος του αγώνα στο έλεος της ανάπλασης και του εξευγενισμού.

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΤΟ ΓΚΙΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΣΤΕΚΙΑ, ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΦΚΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Δεκεμβρίου 20h