Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2021, η αστυνομία με τις ευχές της πρυτανικής αρχής προχωρά στην εκκένωση της κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό". Άμεσα τεχνικό συνεργείο αρχίζει να σπάει, να ρημάζει και να ξηλώνει τα έπιπλα, τα βιβλία, τον εξοπλισμό & τους τοίχους του στεκιού. Έκτοτε ο χώρος και τα πέριξ του πανεπιστημίου είναι γεμάτα από μπάτσους.

Επί 34 χρόνια, το στέκι αποτελούσε μια νησίδα αυτοοργάνωσης & ελευθερίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια στέγαζε τις ανάγκες και τις επιθυμίες της νεολαίας που νιώθει να ασφυκτιά μέσα σε μια κοινωνία η οποία έχει αλωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη διαφθορά, τη φιλαργυρία, τον ατομισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Η επίθεση που δέχονται οι καταλήψεις μας αφορά όλους. Από το Στέκι στο Βιολογικό, την Terra Incognita & τη Libertatia ως τη Villa Amalias & τη Rosa Nera, κράτος & παρακράτος πασχίζουν να κάμψουν τις κινηματικές αντιστάσεις και να εμποδίσουν την ανάδυση μιας νέας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που θα απαντά στις αγωνίες και τα προβλήματα του καθενός μας ξεχωριστά, αντί απλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας σάπιας, απάνθρωπης οικονομικής ελίτ.

Αλλά δε θα τους περάσει.

Οι καταλήψεις είναι ζωντανές εστίες αγώνα και αλληλεγγύης, ανοιχτοί χώροι αδιαμεσολάβητης κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικής έκφρασης. Αποτελούν κομμάτια του κόσμου που οραματιζόμαστε και πραγματώνουμε μέρα με τη μέρα, μακριά από λογικές διαχωρισμού, εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και κέρδους.

Γι' αυτό και δε σκοπεύουμε να τις αφήσουμε στα χέρια κανενός κράτους, ιδρύματος, εκκλησίας ή εταιρίας. Τις στηρίζουμε, τις υπερασπιζόμαστε, τις πολλαπλασιάζουμε, κάθε ώρα και με κάθε μέσο.

Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

και στην πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων και του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/01 στη 13:00 (Καμάρα)

ΔΕΚΑ, ΕΚΑΤΟ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ Σ' ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ & ΘΛΙΨΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Τούμπας

Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα Τούμπας (κατάληψη Σινιόσογλου 22)


1 2 3 4

Συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων // Αλληλεγγύη στο ''στέκι στο βιολογικό''

Μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

Στις 31/12/21 παραμονή πρωτοχρονιάς κράτος και πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να εισβάλουν και να εκκενώσουν την εδώ και 34 χρόνια κατάληψη ''στέκι στο βιολογιλό''. Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί επίσημα το έργο για τις "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων του ισογείου κτηρίου Βιολογίας για ανάγκες της Σ.Θ.Ε." σε εργολαβία, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε με συνολική δαπάνη 635.677,94 ευρώ. Σήμερα 10 / 01/22 αλληλέγγυοι/ες της κατάληψης προχώρησαν σε μια νέα κατάληψη χώρου εντός του πανεπιστημίου, στο κτήριο πίσω από το Χημικό ΑΠΘ (παρκινγκ).

Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της αναβάθμισης με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου. Το πανεπιστήμιο επιλέγει να παρέμβει συγκεκριμένα στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού γνωρίζοντας πολύ καλά την μακροχρόνια δράση του μέσα σε αυτό αλλά και τη σημαντική παρουσία του στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα είναι ένα πεδίο συσπείρωσης του κόσμου που θέλει να συλλογικοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι σε ό,τι προωθεί την εξατομίκευση και την απάθεια, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που θρέφει τους καταπιεστές και υποτιμά τις ζωές των καταπιεσμένων. Αποτελούν αναχώματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι γίνονται επικίνδυνες, γιατί στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους να εφαρμόσει την αντικοινωνική του πολιτική δημιουργώντας μια συνθήκη εξόντωσης της κοινωνικής βάσης.

Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένας χώρος εντός του πανεπιστημιακού οικοδομήματος που δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στα σχέδια της κάθε κυβέρνησης που επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κ-Χ παρατηρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο για αντιμετώπιση της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Όμως προκύπτει η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου πεδίου εντατικοποίησης, που θέλει τους φοιτητές πειθαρχημένα υποκείμενα, απομακρυσμένα από οποιαδήποτε πολιτική και ριζοσπαστική δράση που θα νοιάζονται μόνο να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους συμφοιτητές τους, ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η έννοια του πανεπιστημίου ως δημόσιος και ανοιχτός χώρος, κάτι το οποίο αποκλείει από αυτό όποιον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά μας, ως κατάληψη Libertatia προτάσσουμε ανυποχώρητη αλληλεγγύη στις δομές αγώνα, που μπαίνουν στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και καταστέλλονται. Οι καταλήψεις για εμάς είναι σημεία συνάντησης και ζύμωσης, όπου συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας προτάσσοντας μια ελεύθερη κουλτούρα αντίστασης στον σημερινό κανιβαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Με όπλο μας τη συντροφικότητα και την αλληλοβοήθεια στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρεί να καταστείλει τους ζωτικούς μας χώρους, εμάς τους ίδιους αλλά και τους αγώνες μας. Για αυτό επιδιώκουμε να συνεχίσουν ναι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν απέναντί τους όσοι επιχειρούν να μας εξουσιάσουν, ώσπου να κτίσουμε μια κοινωνία που η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ελευθερία θα είναι λέξεις αυτονόητες.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ - ΜΑΧΟΝΤΑΙ

Κατάληψη Libertatia


1 2 3 4

Συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων

Ως ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Στέκι στο βιολογικό καλούμε στη συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων στο πάρκο Νίκου Παπάζογλου (πρώην Αγίου Θεράποντα) στην Κάτω Τούμπα στις 18:00 της Τρίτης 11/1.

Το στέκι στο Βιολογικό, όντας ένας σταθερός χώρος αντίστασης τα τελευταία 34 χρόνια μέσα στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ, έχει φιλοξενήσει μία πληθώρα ομάδων, ατομικοτήτων, ιδεών και δράσεων που δεν περιορίζονται από σύνορα, κάγκελα και φράχτες. Αυτή τη στιγμή στο στέκι στεγάζεται η κατάληψη της Terra Incognita, το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών/στριών και η Biologica οι οποίες συντονίζονται μέσω της πολιτικής και διαχειριστικής συνέλευσης του στεκιού. Πέρα από την δραστηριοποίηση ομάδων και συλλογικοτήτων, στο στέκι διενεργούνται διάφορες πρωτοβουλίες ατομικοτήτων που στόχο έχουν την διάχυση των ιδεών και της προπαγάνδας μέσα από εργαλεία αντιπληροφόρησης, αυτομόρφωσης και ζύμωσης με θεματικές που αφορούν τόσο τους φοιτητικούς αγώνες, όσο και τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες εντός και εκτός του μητροπολιτικού πεδίου.

Η συνολική αυτή δραστηριοποίηση του στεκιού αποτελεί αγκάθι στην επικρατούσα κανονικότητα του δόγματος ησυχία-τάξη-ασφάλεια και αυτό ενοχλεί τον κρατικό μηχανισμό που εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση, πραγματοποιώντας την εκκένωση και κατεδάφισή του στις 31/12/2021. Εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων συνέβαιναν πάντα στην ιστορία των αναρχικών και ριζοσπαστικών κινημάτων, ωστόσο τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε μία έξαρση στην προσπάθεια καταστολής της φωνής που προτρέπει στην αντίσταση και την κινητοποίηση από την πλευρά της δημοκρατικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Με εργαλεία την ποινικοποίηση και την στοχοποίηση χώρων αντίστασης και ατομικοτήτων, επιτίθεται άμεσα και στις δομές του πανεπιστημιακού χώρου με σκοπό να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και να πετύχει τα πλάνα εξευγενισμού και ευρύτερου κοινωνικού ελέγχου. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, Terra Incognita, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., τις εισβολές στη Φ.Ε.Π.Α. και τις εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, τη μελλοντική πρόσληψη ειδικών σωμάτων φύλαξης και το φύτεμα ναρκομαφιών εντός των πανεπιστημίων, μέχρι την πρόσφατη παρωδία του μείγματος D.N.A. και τις διώξεις των 14 αγωνιστ(ρι)ών της κατειλημμένης πρυτανείας του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα.

Ο κατειλημμένος χώρος του Βιολογικού, λόγω της θέσης του μέσα στην πανεπιστημιούπολή αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης στους φοιτητικούς αγώνες, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (Ν. 4777/2021), την συνολικότερη αναδιάρθωση της παιδείας και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το νομοσχέδιο αυτό που ψηφίστηκε εν μία νυχτί εν μέσω πανδημίας και αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών/τριών (ν+(ν/2)), πειθαρχικά καθώς και την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια. Με τον νόμο αυτό σαν πρόσχημα ανοίγει ο δρόμος για την εκ των πραγμάτων κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επικράτηση του συνολικού ελέγχου, επιτήρησης και του αποκλεισμόυ πολιτικών δραστηριοτήτων και εγχειρημάτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Απόπειρα δηλαδή αποστείρωσης και αποπολιτικοποίησης των παρελθοντικών και παροντικών αγώνων που εφορμούν από τα πανεπιστήμια μέσω και της πρόσφατης νομικής κατάργησης του ασύλου.

H συνεργασία Κράτους-Κεφαλαίου πολύ θα ήθελε να παραμείνουμε σιωπηλά αλλά εμείς έχουμε άλλα σχέδια για τα κατασταλτικά και εξευγενιστικά πλάνα τους. Μέσα από πολιτικές διαδικασίες εναντιωνόμαστε στην καταστολή και προττάσουμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνιστικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά έχουμε συγκροτήσει την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Στέκι στο βιολογικό. Συλλογικότητες και ατομικότητες, επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το στέκι στο Βιολογικό τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά αλλά και συναισθηματικά, εφόσον για εμάς αποτελεί ένα αναπόσπαστο σημείο συνάντησης με εκδηλώσεις, δομές αλληλεγγύης και αγώνες. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας προσπαθούμε να σταθούμε ανάχωμα στην επίθεση που δεχόμαστε και να απαντήσουμε συλλογικά.

Ούτε βήμα πίσω, 34 χρόνια δεν είναι αρκετά

Καμία απειλή του κράτους δεν θα μείνει αναπάντητη

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους φοιτητικούς αγώνες


1 2 3 4

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 11.1 18:00 πάρκο Αγ. Θεράποντα

Οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους, αλλά αυτά τα ντουβάρια έχουν σημασία, καθώς μέσα τους έχει υπάρξει ένα μέρος της καθημερινότητας και των αγώνων που αλλάζουν τη ζωή μας. Κάθε φορά που το κράτος τα γκρεμίζει, μέσα μας γεννιέται μια ρωγμή, για όλες τις στιγμές που ζήσαμε. Ένα κενό απ' όλες τις νύχτες που χορέψαμε σαν να μην υπάρχει αύριο, απ' όλα τα λάηβ που ερωτευτήκαμε υπό τους ήχους ξεκούρδιστων κιθάρων. Μια ανάμνηση για τους ανθρώπους που γνωρίσαμε εντός τους, για τους αγώνες που ξεκινήσαμε και ήταν κομμάτι τους.

Το στέκι στο Βιολογικό για εμάς είναι όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Είναι ένα συνεχές σημείο οικειοποίησης των πανεπιστημίων μέσα από τα ατέλειωτα καφενεία και τα αράγματα ανάμεσα στα μαθήματα. Είναι ένας τόπος συνάντησης όλων όσων, φοιτητ(ρι)ών και μη, εναντιώνονται στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Είναι κομμάτι του κινήματος των πανεπιστημίων. Αυτές τις σχέσεις αγώνα και συνάντησης υπερασπιζόμαστε τώρα.

Γιατί οι μικρές και μεγάλες ανυποταξίες μας παίρνουν μορφή και μέσα στις καταλήψεις

Γιατί οι καρδιές μας χτυπούν στους ρυθμούς του θορύβου