Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 στις 9.30 πμ

μικροφωνική συγκέντρωση στήριξης της νέας κατάληψης ''στέκι στο βιολογικο''

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ''ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ''

Εν μέσω πανδημίας και επέλασης κράτους και κεφαλαίου απέναντι στην κοινωνική βάση, στο στόχαστρο της καταστολής, μεταξύ άλλων, έχει μπει ο κόσμος του αγώνα στο Α.Π.Θ. Το διάστημα που διανύουμε οι νεκροί της πανδημίας είναι αμέτρητοι από επιλογή του κράτους να μην έχει δημόσιο σύστημα υγείας, οι δολοφονίες, οι βασανισμοί, οι ληστείες και οι απελάσεις μεταναστών είναι καθημερινό φαινόμενο, τα εργασιακά κεκτημένα γίνονται κουρελόχαρτο, η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο αποστειρωμένη και ταξική. Εν μέσω τέτοιας λαίλαπας υπό την κάλυψη της πανδημίας είναι αναμενόμενο να βρεθούν στο στόχαστρο οι όποιες δυνάμεις αντίστασης.

Παραμονή πρωτοχρονιάς (31-12-2021), ξημερώματα, αφού έχουν σιγουρευτεί ότι το άσυλο είναι εντελώς άδειο, μπάτσοι και το συνεργείο της εργολαβίας praxis, εισέβαλαν στο στέκι στο Βιολογικό ισοπεδόντας τα πάντα, (κατασκευές εντός στεκιού και τους εξωτερικούς τοίχους), με το πρόσχημα ότι θέλει η κοσμητεία της ΣΘΕ να κατασκευάσει βιβλιοθήκη η οποία προφανώς θα αλλάξει χώρο και θα περνάει μέσα από το στέκι. Η εξαγγελία για την κατεδάφιση ήρθε 1 μήνα πριν, όταν γνωστοποιήθηκε ένα σχέδιο ανάπλασης του ισογείου του κτιρίου του Βιολογικού. Φυσικά, όποιος γνωρίζει την σχολή του βιολογικού θα καταλάβει ότι το αφήγημα της βιβλιοθήκης αποτελεί ξεκάθαρα μια πρόφαση καθώς το στέκι είναι ένας αρκετα αμελητέος χώρος σε σχέση με το ισόγειο της σχολής που προσφέρεται για την εν λόγω βιβλιοθήκη.

Είναι πασιφανές ότι ξέρουν πώς μια εκκένωση δεν θα αρκούσε, δεν έχουν την νομιμοποίηση, δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν εκκενωμένο το στέκι ούτε δύο μέρες. Έτσι αποφάσισαν να συντρίψουν τα πάντα ποντάροντας στην παραίτηση του κόσμου που τρέχει τον χώρο. Τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να δώσουμε τα θερμά συγχαρητήρια σε καθηγητικό κατεστημένο και διοικήσεις στο πανεπιστήμιο, προέδρους κοσμητείες, σύγκλητο, πρυτάνεις, η συνεργασία με την αστυνομία είναι αγαστή, μπορούν να λάβουν το βραβείο των μεγαλύτερων ρουφιάνων στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αδράζοντας την ευκαιρία τις επόμενες μέρες που το πανεπιστήμιο ήταν εκτός λειτουργίας οι συμμορίες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν ευκαιρία να στρατοπευδεύσουν πέριξ του Α.Π.Θ. Προσπαθώντας να εφαρμόσουν στην πράξη τον έλεγχο εισόδου και να κάνουν επίδειξη δύναμης. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν από την περίμετρο μετά τις πρώτες μαζικές αμφισβητήσεις, όταν πραγματοποιήθηκαν καλεσμένες και ακάλεστες συγκεντρώσεις όπως και αποτροπή της συνέχειας της καταστροφής στο βιολογικό.

35 χρόνια υποκουλτούρας και σκληρού diy. 35 χρόνια συνελεύσεων, συζητήσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων και εκδηλώσεων έμπρακτης αλληλεγγύης. Όλα όσα συνέβησαν μέσα στο βιολογικό, όλα ήταν χτύπημα για το αποστειρωμένο καθεστωτικό πανεπιστήμιο. Μία συναυλία χωρίς εμπορικές σχέσεις για κινηματικούς σκοπούς συντρίβει την αντίληψη ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες συμβαίνουν με εμπορικές σχέσεις και με σκοπό το κέρδος. Η συνέλευση του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών, ισοπεδώνει το κρατικό αφήγημα ότι η καταστολή και οι διώξεις νικούν τους αγωνιζόμενους, όταν χτυπάνε έναν η αλληλεγγύη φυτρώνει σαν τα μανιτάρια και ο λόγος του σπάει το φράγμα του εγκλεισμού και γίνεται λόγος άλλων πολλών. Ένα άνοιγμα βιβλιοθήκης για όλους και για όλες, χωρίς ακαδημαϊκούς ελιτισμούς, αναιρει το πανεπιστήμιο από χώρο στείρας "παραγωγικής" γνώσης και το μετατρέπει σε χώρο αμφισβήτησης, κριτικής σκέψης και ανατρεπτικής διάθεσης. Μία εκδήλωση για κινήματα του παρελθόντος μοιράζεται την εμπειρία και γεννά ιδέες για τους αγώνες του μέλλοντος. Καλά κάνουν λοιπόν και λυσσάνε ενάντια στο στέκι στο βιολογικό, αλλά ακόμα και αν χρειαστεί να γκρεμίσουν όλο το πανεπιστήμιο το στέκι στο βιολογικό, όπως και όλες οι ζωντανές δομές αγώνα, είναι και' θα είναι παρόν και θα συνεχίσει την δράση του.

Το στέκι στο Βιολογικό δεν μπορούν να το νικήσουν. Το στέκι στο βιολογικό δεν θα πάψει ούτε στιγμή να υπάρχει. 35 χρόνια, η παλαιότερη κατάληψη του Α.Π.Θ., στέκει για να θυμίζει ότι όσο και να σχεδιάζει το κράτος επί χάρτου θα υπάρχουν εκεί κάποιοι και κάποιες που αντιστέκονται. Άλλοτε πολλοί και πολλές άλλοτε λίγοι και λίγες, άλλοτε ενθουσιώδεις στην έξαψη των αγώνων και άλλοτε συντηρώντας απλώς τους υπάρχοντες συσχετισμούς, ο κόσμος του αγώνα είναι πάντα παρόν, αμφισβητεί την πλήρη επέλαση κεφαλαίου και εργολαβιών στο πανεπιστήμιο αλλά κυριότερα, μπολιάζει την σκέψη του κόσμου του πανεπιστημίου με λογικές ανταγωνιστικές και εχθρικές με την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομικού δρόμου, του εμπορίου των πάντων και της ιδιώτευσης. Οι διαφορετικές αξίες που γεννούν χώροι όπως το στέκι στο βιολογικό είναι που κάνουν κράτος, Μ.Μ.Ε, διοικήσεις και εργολαβίες να λυσσάνε ώστε να τους πολεμήσουμε.

Ας έχουνε όμως όλη την ισχύ του κόσμου, όσο υπάρχει κόσμος που αγωνίζεται η εξουσία θα τρέμει από πανικό μήπως χάσει κάποιο από τα πεδία της. Ο μικρός ιστορικά αλλά κομβικός για εμάς αγώνας ενάντια στον νόμο 4777 και στην νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μαίνεται ακόμα έδειξε ότι οι κοινωνικές δυνάμεις αν αποφασίσουν να αντισταθούν μπορούν να κατορθώσουν πολλά. Εν μέσω lock down και απαγόρευσης κυκλοφορίας και διαδηλώσεων συνέβησαν μεγαλειώδεις πορείες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συνεχείς συνελευσεις φοιτητικών συλλόγων, πολύκαιρες καταλήψεις και συγκρούσεις στους δρόμους. Μία μικρή ένδειξη ότι το κράτος καλά κάνει και φοβάται. Το κράτος με μανία επιχειρεί να μεταρρυθμίσει τα πανεπιστήμιακα ιδρύματα ώστε να συγχρονιστούν άμεσα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και την αγορά εργασίας. Οι μόνες δραστηριότητες οι οποίες θα επιτρέπονται αποσκοπούν αποκλειστικά στην ολοκλήρωση της φοίτησης και στην παραγωγή έρευνας υπό τις επιταγές του κεφαλαίου. Αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν όσο τα πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήρια αγώνα και δομές αντίστασης.

Οι καταλήψεις και τα στέκια όμως, δεν περιορίζονται σε τοίχους. Μέσα τους γεννιούνται συνειδήσεις και στεγάζονται τα όνειρα μας. Αυτά που δεν χωράνε στην πραγματικότητα τους και κοντραρουν στα ίσια τις επιθέσεις τους. Καμιά εκκένωση δεν θα μείνει αναπάντητη.

OYTE 34 OYTE 100 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Στέκι Φυσικού