Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 στις 18.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την εκκένωση της κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό"

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

&

ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ

Ξημερώματα παραμονής της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για άλλη μία φορά δίνουν το ελεύθερο στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ να εισβάλουν στο campus , να εκκενώσουν και να γκρεμίσουν την επί 34 χρόνια κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». Μία κατάληψη που έχει φιλοξενήσει αναρίθμητες εκδηλώσεις αναρχικού-αντιεξουσιαστικού περιεχομένου, βιβλιοπαρουσιάσεις, DIY punk live, προβολές, συλλογικές κουζίνες και έχει στεγάσει ανοιχτές συνελεύσεις, ομάδες και συλλογικότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποικίλους τρόπους δράσης.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί ήδη από τις 16 Σεπτέμβρη 2021, το κτήριο ανατέθηκε σε εργολαβία, έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο)». Από τα σχέδιά τους φαινόταν καθαρά πως ο χώρος του στεκιού προοριζόταν για «αίθουσα αναμονής», κάτι «άκρως απαραίτητο» για την λειτουργία της σχολής...

Σαν άμεση απάντηση στην εκκένωση του στεκιού, σύντροφοι και συντρόφισσες προχώρησαν σε νέα κατάληψη πίσω από το Χημικό του ΑΠΘ. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου, ασφαλίτες προσεγγίζουν τον χώρο, ενώ παράλληλα κλούβες παρατάσσονται γύρω από το campus και διμοιρίες εισβάλλουν σε αυτό. Τα ένστολα καθάρματα επέλεξαν να πνίξουν τα άτομα της περιφρούρησης με χρήση χημικών και να προβούν σε 15 προσαγωγές συντρόφων που υπερασπίστηκαν το χώρο, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Λίγες ώρες μετά, την ίδια μέρα, κουκουλοφόροι της ΟΠΚΕ, μαζί με ασφαλίτες εισέβαλαν στην ΑΣΣΟΕ για να συλλάβουν 6 φοιτητές με την δικαιολογία ότι γκρέμιζαν έναν τοίχο για να φτιάξουν «αντιεξουσιαστικό στέκι σε πανεπιστημιακό χώρο». Ο τοίχος στον δεύτερο όροφο χτίστηκε στο διάστημα των διακοπών, σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης φοιτητών/τριών. Από ότι φαίνεται, πρυτάνεις και μπάτσοι, εκμεταλλεύτηκαν το κλείσιμο των σχολών, για να γκρεμίζουν το ΑΠΘ και να χτίζουν την ΑΣΣΟΕ...

Γιατί μάλλον τα σχέδια τους για το τέλος της «ανομίας» στα πανεπιστήμια είναι να εξαντλήσουν όλη τους τη δύναμη για να φιμώσουν κάθε ριζοσπαστική και αυτοοργανωμένη φωνή από στέκια, καταλήψεις και σχήματα. Η εκκένωση του Στεκιού στο Βιολογικό -της πιο μακροχρόνιας κατάληψης σε πανεπιστημιακό έδαφος- δεν ήταν τυχαία. Αποτελούσε συνέχεια μίας διαρκούς προσπάθειας καταστολής των αγώνων και αποστείρωσης των πανεπιστημίων, πρώτα με την θεσμική κατάργηση του ασύλου, και πλέον με τις συνεχείς εισβολές μπάτσων και την εκκένωση καταλήψεων. Δεν ξεχνάμε την επιμονή τους, για την εφαρμογή του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη (νόμος 4777), το οποίο θεσμοθετεί την είσοδο ειδικής πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), και βάζει ξανά μπροστά εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Αναδιαρθρώσεις που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία μετατρέπεται σε «γραμμή παραγωγής» εργαζομένων σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου εργασιακού μεσαίωνα. Και όλα αυτά εν μέσω της εγκληματικής διαχείρισης της υγεινομικής κρίσης με χιλιάδες νεκρούς.

Στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο απέναντι στην τάξη μας, μία κατάληψη ιστορικής σημασίας όπως αυτή του Στεκιού στο Βιολογικό, αποτελεί ανάχωμα στα σχέδιά των πρυτανικών αρχών και του κράτους για τα αποστειρωμένα ιδρύματα πειθάρχησης που ονειρεύονται. Kάθε κατάληψη -εντός και εκτός πανεπιστημίου- είναι για εμάς χώρος ελευθερίας, που απορρίπτει έμπρακτα την έννοια της ιδιοκτησίας, της ιεραρχίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης.

ΟΣΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΕΤΕ ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ...ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΗΔΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΓΕΝΑΡΗ

18:00 στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αναρχικοί/ες

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Ιανουαρίου 19h