Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00

Μπαρ για την αναβάθμιση του τυπογραφείου της Titivillus

Κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση με σκοπό την αναβάθμιση της

Αυτοοργανωμένης Τυπογραφικής Ομάδα Ιωαννίνων «Titivillus»

Ως Αυτοοργανωμένη ΤΥΠογραφική Ομάδα Ιωαννίνων «Titivillus» συσταθήκαμε το καλοκαίρι του 2017 με σκοπό να συνεισφέρουμε με τον χρόνο και τον κόπο μας στη διάδοση του έντυπου λόγου συλλογικοτήτων και μεμονωμένων ατόμων του α/α/α χώρου. Με το παρόν κείμενο προωθούμε μια καμπάνια με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αναβάθμιση του τυπογραφείου μας με την αγορά διπλωτικής μηχανής και καρφίτσας (συρραφή φύλλων). Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 3.000 ευρώ για αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού. Όσες συλλογικότητες και άτομα επιθυμούν να συμβάλουν ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο titiexvillus@eexspiv.net.

Γιάννινα, Φλεβάρης 2022

Αυτοοργανωμένη ΤΥΠογραφική Ομάδα Ιωαννίνων «Titivillus»

Παρουσίαση του εγχειρήματος

Η Αυτοοργανωμένη Τυπογραφική Ομάδα Ιωαννίνων «Titivillus» στεγάζεται στον ενοικιαζόμενο χώρο του ελευθεριακού εργαστηρίου F451. Διαθέτουμε μια μονόχρωμη εκτυπωτική μηχανή offset 35x50cm (Roland Practica 00), που μας δώρισε η τυπογραφική κολεκτίβα Druck, μια γκιλοτίνα κοπής χαρτιού και μια αυτοσχέδια γκιλοτίνα register τσίγκων (εκπληκτική κατασκευή ενός συντρόφου). Από την εγκατάσταση των μηχανών μας (17-12-2017) μέχρι σήμερα έχουμε τυπώσει δεκάδες έντυπα του α/α/α χώρου. Η ονομασία μας προέρχεται από το όνομα του δαίμονα «Titivillus», ο οποίος θρυλείται πως ψιθύριζε στα αυτιά των μοναχών αντιγραφέων με σκοπό να τους μπερδεύει για να υποπίπτουν σε λάθη. Παρά την εφεύρεση των κινητών στοιχείων, ο «δαίμων του τυπογραφείου» βεβαιώνουμε πως συνεχίζει την ακούραστη εργασία του ακόμη και σήμερα. Φανταστική αναπαράσταση του/της Titivillus απεικονίζεται στο logo μας.

Αξίες και τρόπος λειτουργίας

Η δομή μας έχει αξιοποιήσει την εμπειρία των τυπογραφικών κολεκτίβων Rotta (Αθήνα, από το 2006, Villa Amalias) και Druck (Θεσσαλονίκη, από το 2014, Terra Incognita). Αν και δεν συνιστούμε μια αμιγώς πολιτική συνέλευση μοιραζόμαστε έναν κοινό αξιακό κώδικα χάρη στην ενεργή συμμετοχή των μελών μας σε αγώνες και κινηματικές δραστηριότητες της πόλης.

Ύστερα από συζητήσεις καταλήξαμε στα εξής:

- Δεν επιθυμούμε να τυπώνουμε υλικό που προορίζεται για εμπορική χρήση, για ομάδες που λειτουργούν ιεραρχικά, που στοχεύουν στην κατάληψη εξουσίας ή συν-διοίκησης (είτε πρόκειται για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε για το πανεπιστήμιο), που έχουν στους κόλπους τους αφεντικά ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που έχουν ασκήσει οι ίδιες ή μέλη τους βία εντός του κινήματος (φυσική, σεξιστική κλπ), που έχουν κάνει ή κάνουν χρήση των ΜΜΕ για την προώθηση των σκοπών τους (εξαιρούνται οι φυλακισμένοι). Προφανώς και δεν θα θέλαμε να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας για τύπωμα εσωτερικών κειμένων-λιβελογραφημάτων που κατηγορούν-επιτίθενται σε άλλα άτομα ή συλλογικότητες του χώρου ή τους φωτογραφίζουν. Κι επειδή η διάδοση του α/α/α λόγου δεν γίνεται μόνο με μπροσούρες πολιτικής ανάλυσης, τυπώνουμε και προσωπικές δουλειές, όπως ποιήματα, λογοτεχνικά κ.ά.

- Επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάθε περίπτωση που ενδέχεται να μας προκαλέσει προβληματισμούς, εξετάζουμε τα αιτήματα εκτύπωσης κατά περίπτωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κατ' ιδίαν επαφή και διάλογο με τους αιτούντες τυπώματος, με απώτερο σκοπό την πιθανή επίλυση του κωλύματος.

- Σχετικά με την κάλυψη του κόστους εκτύπωσης, ενημερώνουμε τις ενδιαφερόμενες συλλογικότητες για το κόστος, το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά τα υλικά (τσίγκος, χαρτί, μελάνι, κλπ αναλώσιμα). Έπειτα οι συλλογικότητες καλούνται να ενισχύουν το εγχείρημα με επιπλέον ελεύθερη συνεισφορά που ορίζεται από τις ίδιες. Αυτή αξιοποιείται για (α) την αγορά υλικών, (β) τη συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού και (γ) τη συμβολή στο ενοίκιο του χώρου που στεγαζόμαστε. Καμία απολαβή δεν προκύπτει για τα μέλη μας που δίνουν τον χρόνο και τον κόπο τους για την αποπεράτωση της εκτύπωσης.

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Φεβρουαρίου 20h